Langrenn

Bjørgen ble hyllet foran 10.000: – Dette har vært målet siden jeg ble gravid

Hun vant sitt første gull for 14 år siden. Men for Marit Bjørgen (36) ble veien til en ny triumf en kamp mot nervene.

Marit Bjørgen mottok gullmedaljen på Medal Plaza i Lahti lørdag kveld.
 • Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten
 • Erlend Nesje
  Journalist
 • Birger Løfaldli
  Adresseavisen

LAHTI: Lørdag kveld mottok en glad Bjørgen foran drøyt 10.000 tilskuere et nytt VM-gull på seremoniplassen i Lahti sentrum. Hun hadde allerede 14 av dem i samlingen. Men nummer 15 var helt spesielt. Fordi dette var det første som mamma.

– Dette har vært et mål siden jeg skjønte at jeg var gravid. Det å klare å innfri gir en utrolig god følelse, sa Bjørgen på vei til NRK-studio rett ved Medal Plaza.

– Og så bli det forhåpentligvis noen kaker. Vi har jo mye å feire.

Så bar det tilbake til hotellrommet i Vierumäki for å finne roen.

16 timer tidligere bråvåknet Bjørgen i samme seng. Klokken var stilt på vekking en time senere.

Men den erfarne skiløperen hadde ikke ro i kroppen før 15-kilometeren. Hun fikk ikke sove. Hun måtte ut for å lufte seg. Kroppen var full av nervøsitet, selv om hun har vært gjennom disse krevende mesterskapsdagene utallige ganger tidligere.

– Jeg syntes ikke det var noe morsomt å spise frokost, forteller 36-åringen.

– Jeg tenkte: «Hvorfor har jeg ikke lagt opp? Hvorfor driver jeg med dette?».

Bjørgen var rastløs og spent. Hun sendte en billedmelding via det sosiale mediet Snapchat til samboer Fred Børre Lundberg, som bor på et hotell i sentrum av Lahti sammen med deres sønn Marius (1).

– Jeg laget en tegning av meg selv og sa at mamma var nervøs. Da fikk jeg et bilde tilbake av Marius hvor det sto: «Mamma, det her går bra!». Og da bare trillet tårene

 • Fått med deg denne? Tårevåte Bjørgens beskjed til Johaug etter gullet
Marit Bjørgen møtte sønnen Marius og samboer Fred Børre Lundberg.

– Hvorfor har jeg ikke lagt opp?

– Jeg kjente at jeg var nervøs i dag. Jeg var tent på oppgaven på en helt annen måte enn foran sprinten. Det er kanskje fordi jeg skjønte at det var muligheter i dag, sier Bjørgen.

Den erfarne skiløperen hadde ikke ro i kroppen før 15-kilometeren. Hun fikk ikke sove. Hun måtte ut for å lufte seg. Kroppen var full av nervøsitet, selv om hun har vært gjennom disse krevende mesterskapsdagene utallige ganger tidligere.

– Jeg syntes ikke det var noe morsomt å spise frokost, forteller 36-åringen.

– Jeg tenkte: "Hvorfor har jeg ikke lagt opp? Hvorfor driver jeg med dette?".

Bjørgen var rastløs og spent. Men dagen endte med gull på 15 kilometer fellesstart med skibytte, etter en tøff kamp helt til den siste halvannen kilometeren av det finske hjemmehåpet Krista Pärmäkoski.

Bjørgen følte hun gikk stresset på ski under klassiskdelen. Og hun rotet med bindingen da klassiskski skulle byttes ut med skøyteski midtveis.
Bjørgen gikk ut sist av tetkvartetten etter skibyttet, fem sekunder bak Pärmäkoski, som la ut i høyt tempo.

Tenkte på Johaug

Men selv om hun både var nervøs og stresset under løpet, hadde Bjørgen spesielt én person i tankene: Den dopingutestengte lagvenninnen Therese Johaug.

– Jeg tenkte på henne både under oppvarmingen og løpet. Therese er ei jente som har betydd så mye for meg gjennom min karrière. Vi fikk muligheten til å treffes før jeg reiste hit. Da sa jeg: "Jeg skal gå for deg, Therese!". Jeg hadde henne i bakhodet gjennom hele dagen. Jeg deler denne gullmedaljen med henne.

På skøytedelen handlet det om to løpere, Bjørgen og Pärmäkoski. I den siste bakken før duellantene skulle inn på stadion satte Bjørgen inn støtet. Da var det over for den finske utfordreren.

Skidronningen heter fortsatt Marit Bjørgen. Med 15 VM-gull og 6 OL-gull er det ingen tvil om hvem som er størst.

Har vært i tvil

Et år med mye gnaging og tvil endte lykkelig. Mammarollen var helt ny for henne. I tillegg slet Bjørgen med skader før comeback-sesongen.

– Hvordan er følelsen du har nå? Har det vært verdt slitet?

– Ja, som jeg har sagt: Jeg har vært kynisk. Skal jeg gjøre det her, så må man gjøre det 100 prosent. Det er ikke noen vits å gjøre det 80 prosent. Vi har vært veldig bestemt på at jeg måtte prioritere. Jeg har for eksempel ikke bodd sammen med Marius her. Jeg har vært hard på ting.

– Har du vært i tvil mange ganger?

– Ja, jeg har vært i tvil, det har jeg. Kanskje mest i fjor vår og sommer da jeg både hadde skader og var veldig sliten til tider. Det er det å være mor for første gang, det er jo også stort, og det er mange tanker som går gjennom hodet. Om man gjør det riktige overfor Marius også. Men så har bare ting gått seg mer og mer til. Det begynte å løsne. Vi fikk god rutine på ting.

Les også

Kalla hylles, men får kjeft for ett valg: – Jeg forstår det ikke

Bjørgen vil ha mer

Bjørgen er i superform. Hun bestemte seg tidlig for å stå over lagsprinten. Bjørgen har et nytt gull i sikte på tirsdagens 10-kilometer klassisk enkeltstart.

– Det er 14 år siden du gjorde dette for første gang. Hva er det som fortsatt driver deg?

– Det er sulten på det å kunne nå sine mål. Å jobbe målbevisst for å lykkes. Selv om det koster mye. Men når man først har fått smaken på det, vil man ha mer.

Bjørgen innser at karrièrepunktum nærmer seg. Men hun er ikke ferdig. Hun har mer å strekke seg etter.

– Jeg ser mot OL neste år. Men jeg tørr ikke å se noe lenger enn det.

– Ser du alderen som noen begrensing?

– Nei. Det er bare å se på Bjørndalen. Det som er tøffest, er å ligge på et hotellrom. Det føles meningsløst. I hvert fall når du har en liten en som ligger hjemme.

I møtet med norske skrivende journalister smilte Bjørgen hele tiden. Men langrennsdronningen gråt da hun fikk billedmeldingen av sønnen på morgenkvisten. Og Bjørgen gråt da hun rett etter målgang fikk ha lille Marius i armkroken igjen for første gang siden tirsdag, da hun dro fra Oslo til Lahti.

– Jeg er blitt mye mer rørt etter at jeg ble mamma. Tårene kommer mye lettere enn tidligere. Det er jo spesielt. Det er det når man ofrer mye.

– Du har 15 VM-gull. Dette er ditt første som mamma. Hvordan vil du rangere dette mot de 14 første?

– Jeg synes det er vanskelig å rangere. Men detter jo veldig spesielt. Det er spesielt det å komme tilbake. Det har jo ikke vært det enkleste året. Men jeg har hatt en fantastisk mann. Hadde det ikke vært for Fred hadde jeg ikke sittet her i dag. Vi har vært et godt team sammen.

Norsk langrennsløper satte Myllylä på plass med dopingspørsmål. Hør historien i denne ukens utgave av Aftenpodden Sport:

Les mer om

 1. Ski-VM