Langrenn

Skiforbundets tilbud til Northug er trukket tilbake

Norges Skiforbund viker ikke i konflikten med Petter Northug. Men de utelukker ikke at det kan bli en løsning etter ekstraomganger.

  • Kurt B.M. Haugli
  • Se video fra pressekonferansen øverst i artikkelen!

ULLEVAAL (Aftenposten): Norges Skiforbund er helt klar på at det må skje en del for at Petter Northug skal få gå langrenn for Norge i verdenscupen denne sesongen. Den avtalen som Northug ikke svarte på innen fristen, er nå trukket. Men likevel er ikke alt håp ute.

Det er trolig bare en ting som kan få toppene i Norges Skiforbund til å kanskje skifte mening.

Uten endringer

Han må godta en avtale lik den han fikk presentert i vår, uten endringer. I går ble det kjent at Team Northug har bedt om et møte med ledelsen i skiforbundet. Fristen for å bli enig om en løperavtale for Northug kommende sesong gikk ut ved utgangen av august. Dermed er det klart at Petter Northug ikke vil kunne gå verdenscup for Norge til vinteren. Han har i dag ingen avtale med forbundet og heller ikke tilbud om noen avtale.

Petter Northug, her fra motbakkeløpet i Aure tidligere i sommer, er i hardt vær om dagen.

— Hvis Northug nå er villig til å godta en avtale som er lik den han er tilbudt, må skistyret ta opp til vurdering hva som skal skje. Jeg kan ikke forskuttere en behandling i skistyret, sier generalsekretær i Norges Skiforbund Stein Opsal til Aftenposten.

Norges Skiforbund viker ikke i konflikten med Petter Northug. Men de utelukker ikke at det kan bli en løsning etter ekstraomganger.

— Vi er helt uenige

Opsal virker letter oppgitt over det som har kommet fra Team Northug de foregående 24 timene. Han mener at det er en rekke feil i pressemeldingen som Northug sendte ut tirsdag kveld. I denne pressmeldingen heter det at forbundet har gått bort fra sine løfter og de avtaler som ble gjort da han forlot landslaget på vårparten 2013. — Det er en rekke upresise påstander i pressemeldingen fra Northug. Vi er helt uenig i hvilke tillatelser Petter fikk i 2013. Vi vet hvilken inforamsjon vi ga til både Petter, hans team og Coop. Ingenting av de vi sier nå, burde komme overraskende, sier Opsal.

Petter Northug hadde et tilbud om en avtale som var lik den han hadde forrige sesong. Det vil si at han holder seg unna profilering av Coop-produkter mens sesongen pågår.

— Vi kan ikke akseptere at en av våre mest profilerte utøvere utfordrer hele vårt sponsorapparat og våre interesser, sier Opsal.

— Jeg kommer nok ikke til å gi noen kommentarer til skiforbundets utspill i dag, skrev manager Are Sørum Langås i en SMS til NTB onsdag ettermiddag.

Ingen mesterskapssesong

Han vil ikke gå med på at forbundet spisser konflikten ettersom det er en mellomsesong uten mesterskap og at det da er lettere å ta fra Northug mulighetene til å konkurrere med de beste.

— Det har ikke noe med det å gjøre. Vi blir utfordret på fundamentale spørsmål knyttet til finansiering av idretten og dets fellesskap at dette står vi på. Saken er mye viktigere enn hvilke konkurranser det er denne sesongen, sier Opsal.

Coop er det store problemet

Generalsekretæren er helt sikker på at de kunne ha blitt enig med Petter Northug om en avtale hvor alle hans behov ved å stå utenfor landslaget hadde blitt dekket.

— Alt som Petter belyser i pressmeldingen kunne vi ha fått til innenfor landslagsmodellen. Kjernen til problemet er Coop og Petters markedsaktiviteter, sier Opsal.

Stein Opsal liker ikke det som skjer.

— Vi er veldig lei for at vi er i en tvistesituasjon med vår største skistjerne. Det er en håpløs situasjon for et særforbund. Det er en situasjon vi ikke ønsker. Vi er svært lite fornøyd med at vi står der, som sikkert også Petter er, sier han.

Tviler på om Northug tjener på dette

Northugs konflikt med skiforbundet er i ferd med å bli en del av skisesongen. Pokerspilleren Northug spiller et høyt spill. Kommunikasjonseksperter Aftenposten har vært i kontakt med, mener at han spiller for høyt denne gangen.

— Han står i fare for å sitte igjen med et etterlatt inntrykk av at det kun er grådigheten og pengene som gjelder, sier kommunikasjonsrådgiver Jarle Aabø.

— Man skulle tro at Northug-begeret var fullt for lenge siden, men det har jo ikke rent over for det norske folk så langt. Likevel må det jo være en begrensing for hvor mye vi tåler av Northugs egotripp. Det er en «mye vil ha mer»-holdning jeg tror folk kan få nok av, er vurderingen til retoriker og kommunikasjonsrådgiver Andreas Birger Johansen.

Men ekspertene på hvordan kjentfolk fremstår i offentligheten er ikke enige.

— Northug er en «rock 'n' roll»-stjerne. En rebell. En rebell som vinner gullmedaljer for Norge. Hans merkevare blir bare sterkere og sterkere, sier rektor ved Markedshøyskolen Trond Blindheim til NTB.

Ikke lei Northug-stoff? Da anbefaler vi disse sakene:

Les også

  1. Northug har bedt om møte med Skistyret

  2. Eksperter advarer Northug: - Kongekronen er blitt i høyeste laget

  3. Forbundet slår knallhardt tilbake mot Northug

Les mer om

  1. Petter Northug