Langrenn

Rogalending jakter pallplass i langløp

<p>Turntrening skal hjelpe Audun Laugaland til langløpstoppen.</p>

RASK: Audun Laugaland kom på 8. plass i Vasaloppet i fjor. Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Tor Gunnar Tollaksen

I jakten på endelig å slå gjennom for alvor som langløper, har Audun Laugaland fra Hjelmeland tatt en alternativ vei. I sesongforberedelsene har han spesifikt trent turn for å bli bedre langrennsløper.

— Jeg har trent mye med Stavanger Turnforening og er svært takknemlig for det Stian Skjerahaug (Norges beste turner) har lært meg, sier Audun Laugaland til Aftenbladet.

- Hvorfor har du begynt med turn?

— Vi har også gjort det før når vi har hatt samlinger, men det er først denne sesongen jeg har lagt opp til spesifikke turnøkter. Tanken er at kroppen skal bli mer gjennomtrent. Jeg har hatt en tendens til å stive til i ryggen under langløp, som igjen har gått utover teknikken min i kritiske faser av løpet. Turntreningen håper jeg skal gi meg den styrken jeg trenger i ryggen, forklarer Laugaland og legger til:

— Turntreningen har jeg kombinert med sprintøkter på rulleski. Det er nok dette grepet som er det mest spesifikke jeg har gjort for å forbedre meg foran denne sesongen. Jeg føler jeg har manglet litt tempo i slutten av løpene, sier Laugaland.

Åpner i Tsjekkia

Søndag morgen befinner Laugaland seg på startstreken når verdenscupen i langløp åpner med klassikeren Jizerska Padesátka i Tsjekkia. Etter en sterk fjorårssesong til rogalendingen å være, der han staket seg fram til en sterk 8. plass i Vasaloppet, er målet å ta steget opp på pallen i år.

— Ja, det er klart. Jeg har vært med i toppen i flere løp og vet at det er mulig. Kanskje blir det min tur snart, sier Laugaland.

I fjor havnet han på 14. plass i den sammenlagte verdenscupen for langløpere. Han hadde da tre 8.-plasser som sterkest resultat. Det fikk han i Vasaloppet, Marcialonga og Jizerská padesátka.

På lag med Rønning

I fjor imponerte han også i de dype tsjekkiske skogene. Midtveis i det 50 kilometer lange løpet mistet han skien og tapte godt over halvminuttet til tetgruppa. Dette hentet han opp igjen, men da rykket gikk noen kilometer før mål, klarte han ikke å henge på.

Laugaland går på laget Team United Bakeries, sammen med blant andre Thomas Alsgaard og Jörgen Brink. I Tsjekkia får de også med seg Eldar Rønning og den svenske sliteren Anders Södergren på laget. Begge bruker løpet som en del av forberedelsene til VM-femmila i Val di Fiemme. I tillegg er også tsjekkeren Lukas Bauer påmeldt til skiklassikeren.

-Nøkkelen i dette løpet er å være med fra start i den første lange stigningen. Det blir spennende å se, og ikke minst hvilket tempo spesiallangrennsløperne legger opp til fra starten, sier Laugaland.

-Tradisjonelle langrennsløepre har styrken i bakker som de tjener mye på. Mens vi langløpere har styrken vår på staking. Det er hovedsakelig der den store forskjellen ligger. Dessuten skal vi tåle lange løp bedre, sier han.

Tre lokale med

Foruten Audun Laugaland, stiller Svein Tore Sinnes fra Sirdal og Stian Hoelgaard fra Gjesdal på laget Team Npro. Sinnes, har som Laugaland, vært med i langløpssirkuset i flere år, mens 21 år gamle Hoelgaard har de siste årene tatt store jafs nivåmessig og ble tatt opp i Team Npro. Begge går på samme lag som Vibeke Skofterud, som stiller blant favorittene i kvinneklassen i Tsjekkia.

Til skiaktiv.no sier sportslig leder forlaget, Daniel Holm, at målet er to pallplasser i Tsjekkia. Den ene til Skofterud, den andre til sirdølen Svein Tore Sinnes (7. plass i fjor), som Holm forventer seg mye av denne sesongen.

— Det kan jeg nesten skrive under på. Svein Tore virker sterkere enn noensinne, sier Audun Laugaland om sin tidligere treningskompis.

DEBUTERER: Audun Laugaland går sitt første renn i verdenscupen for langløpere i Tsjekkia søndag. FOTO: TOR INGE JØSSANG