Ekspertene tror ikke at Northug vinner

<p>Petter Northug vant jaktstarten og overtok sammenlagtledelsen i Tour de Ski. Men det er få som tror at nordmannen er førstemann opp monsterbakken i Val di Fiemme søndag ettermiddag.</p>

LEDER: Petter Northug leder Tour de Ski sammenlagt, men er han sterk nok til å vinne sammenlagt?
  • Erlend Nesje
    Erlend Nesje

TOBLACH (aftenposten.no): Han sløste ikke med kreftene og vant spurten i jaktstarten på kontrollert vis. Etterpå hevdet Northug at han er nær toppformen. Men han er likevel ikke favoritt til å vinne Tour de Ski for første gang.

— Jeg håper å ta feil, men Northug vinner ikke Tour de Ski, sier TV2-ekspert, Northug-kompis og tidligere landslagsløper Odd-Bjørn Hjelmeset.

Han er ikke alene om å mene det. Selv om Northug er stjernen i skimiljøet, det er stort sett han som får oppmerksomheten, er det andre det snakkes om som Tour de Ski-vinner.

— Northug trenger et stort forsprang før den siste bakken på Alexander Legkov og Dario Cologna. Det ser åpent ut etter jaktstarten, men jeg tipper Cologna vinner, melder Tobias Angerer, nummer 13 i sammendraget i år og den første som vant Tour de Ski i 2007. Heller ikke Lukas Bauer, som vant Tour de Ski i 2008 og 2010, nevner Northug blant de største favorittene.

— Cologna var min favoritt før Tour de Ski startet. Og han er det fortsatt. Men jeg synes de to russerne ser veldig, veldig sterke ut. Northug har fortsatt sjansen, men han må gå en sterk 15 kilometer klassisk i Val di Fiemme. Der må han sikre seg mange bonussekunder, sier Bauer til Aftenposten.

Han har to andre enn Northug som outsidere.

— Russerne, spesielt Legkov, blir skumle i den siste bakken.

Tror på Legkov

Også Hjelmeset tror på en russer.

— Legkov er nummer to nå, han har en distanse i dag som er bra for han. Har han gode ski på fellesstarten i morgen, der han fikk Touren ødelagt i fjor, er han med helt inn. Legkov er knallhard i den aller siste bakken. Akkurat nå har jeg Northug på fjerdeplass sammenlagt.

- Hvorfor Northug på fjerde?

— Vi undervurderer Vylegzjanin. Og Dario vet vi er bra i motbakker. Petter har ikke vist at han er god til det.

- Hva bør Northug gjøre for å ha en vinnersjanse?

— Petter har to distanser som er ekstremt viktige for ham. Det var veldig smart av han å vinne jaktstarten i Toblach. Da får han gå sist ut i dag. På den femkilometeren er det mye staking og ikke de bratte bakkene. Der tror jeg Petter kan gå grisefort.

— I tillegg må han jobbe som en helt for å skaffe seg bonussekunder på fellesstarten i morgen. Og så må han gå hardt ned til bakken på søndag. Da kan han ikke vente på noen, sier Hjelmeset.

Norsk outsider

Finland-trener Magnar Dalen kommer med et overraskende tips som outsider:

— Vi skal ikke se bort fra Finn Hågen Krogh (9. plass sammenlagt). Jeg mener han er en outsider. Han er i kjempeform, fikk til en smell i sprinten og hadde flyt i jaktstarten her. Jeg har aldri sett Krogh gå i harde bakker. Men når jeg ser på kroppen hans, nevner jeg ham som outsider før bakken.

Northug mener det står mellom fire løpere: Han selv, Cologna, Legkov og Vylegzjanin. Men han regner ikke seg selv som den største favoritten.

Helt uoppfordret sa han på pressekonferansen:

— Legkov er favoritten. Han klatrer ett minutt fortere enn det Dario har gjort, og enda fortere enn det også. Jeg tror både Dario, Maxim og jeg håper at han taper litt på én av de neste etappene. Men han kan også finne på å gå veldig bra. Da blir det vanskelig, konstaterte Northug.

Han mener formen er god.

— Jeg følte meg 80 prosent i Oberhof, da var det lenge siden jeg hadde konkurrert. Og så var jeg oppe på 90 under sprinten i Val Müstair. Nå føler jeg meg på 100 prosent. Progresjonen er etter planen, at jeg skal ha mine gode dager på slutten.

FAKTA: Stillingen i Tour de Ski etter fire av syv etapper:

1) Petter Northug 2.06.45,0. 2) Alexander Legkov, Russland, 5,7 sekunder etter.

3) Dario Cologna, Sveits, 10,9 etter.

4) Maxim Vylegzjanin, Russland, 16,6 etter.

5) Ilia Tsjernousov, Russland, 1.40,7 etter.

6) Alex Harvey, Canada, 1.40,8 etter.

7) Marcus Hellner, Sverige, 1.42,3 etter.

8) Lukas Bauer, Tsjekkia, 1.42,8 etter.

9) Finn Hågen Krogh, Norge, 2.01,3 etter.

10) Curdin Perl, Sveits, 2.02,1 etter.

15) Tord Asle Gjerdalen, Norge, 2.03,2 etter.