Nå skal Northug, Sundby og resten av utøverne evaluere landslagstrenerens innsats

Trond Nystad ber om ærlige svar fra de norske utøverne.

Trond Nystad er ønsket videre som landslagstrener på herresiden i norsk langrenn, men er selv usikker på om han skal gå løs på en ny periode fram til 2018-OL.

Trond Nystad er ønsket med videre av både landslagssjef Vidar Løfshus og spydspissene Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug, men det er ikke sikkert at det er nok til at han går på en periode som langrennstrener for Norge fram til OL i 2018. Nystad forklarte fredag hvorfor han fortsatt sitter på gjerdet.

— Jeg har vært trener i 21 år, og det har vært ekstremt givende å få lov til å jobbe med de beste i verden. Men det krever mye, og du må investere mye i deg selv. Det er lite fri, og du er nødt til å være med på mye underveis, sa Nystad.

44-åringen fortalte ærlig at kanskje var det nok med en fire-fem år i samme trenerjobb.

— Ofte er det også slik at nye koster feier best. Derfor har jeg også bedt utøverne om å være ærlig i sin evaluering av meg. Utøverne må si det de vil si. Etter den prosessen får jeg se om jeg går på en ny periode, sa Nystad da han og resten av støtteapparatet snakket med pressen på Scandic Holmenkollen Park Hotel fredag.

Vurdering

I likhet med Egil Kristiansen og Roar Hjelmeset har Nystad en trenerkontrakt som utløper etter denne sesongen. I skrivende stund virker det som om Hjelmeset blir med videre, mens Kristiansen i likhet med Nystad sitter på gjerdet.

- Er det slik at du er i tvil om løpernes tillit?

— Nei. Jeg har 240 reisedøgn sammen med dem i løpet av et år, og jeg er ikke i tvil om det. Men det finnes flere personligheter i et lag som kanskje trenger en annen type trener enn meg. Jeg synes at jeg gjør en bra jobb, men det er ikke dermed sagt at ingen andre kan gjøre en bedre jobb enn meg. Jeg har bedt utøverne om å gi meg viktig informasjon, og det er viktig at de er seg bevisst det valget de skal gjøre, sa Nystad.

Full støtte

Nystad forventer at han har fått tilbakemeldingene fra løperne innen en tre-fire dager. To av tilbakemeldingene slipper han å vente på.

— Jeg er veldig fornøyd med jobben han har gjort, og jeg håper at han blir med videre. Jeg jobber godt i lag med Trond, og han gir meg viktig input, sa Petter Northug under det samme pressetreffet.

Martin Johnsrud Sundby var enig med kollega Northug.

— Jeg og Trond fungerer veldig godt i lag. Jeg har hatt stor framgang de siste årene, og jeg håper at han vil være med videre, sa Sundby.

Uavhengig av Nystads endelig avgjørelse, så må landslagsledelsen se seg om etter en ny assistent til herretreneren. Steinar Mundal har sagt at han ønsker seg annen rolle i skiforbundet etter denne sesongen.

Lørdag går mennene årets siste verdenscuprenn i Holmenkollen. Da står det 50 kilometer fellesstart i fri teknikk på programmet. (©NTB)