Langrenn

Helleland ville valgt Bjørgen til toppverv: – Hadde blitt tatt imot med stor jubel

– Århundrets mulighet til å få en kvinne inn i en sentral posisjon i idretten, sier likestillingministeren til VG.

Marit Bjørgen har enda ikke bestemt hva hun skal drive med etter hun nå har lagt opp. Foto: NTB scanpix

  • Øystein Jorem
    Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Skistyret ga tirsdag beskjed om at de innstiller skipresident Erik Røste til vervet som styremedlem i Det internasjonale skiforbundets (FIS) øverste organ, FIS Council.

Innstillingen har vakt sterke reaksjoner, og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H), mener at skistyret misbruker en god mulighet med valget.

– Nå har vi århundrets mulighet til å få frem en kvinne i en sentral posisjon i internasjonal idrett. Det trengs større mangfold og motsetninger, slik at man kan utfordre hverandre. Det må røskes opp i et inngrodd miljø preget av patriarkalske holdninger om kvinners muligheter og deltagelse, sier statsråden til VG.

Les også

Norges Skiforbund jobber for mer likestilling i internasjonal idrett. Deres kandidat til toppverv: Mann (57)

Linda Hofstad Helleland er barne- og likestillingsminister. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Smart trekk

Hun foreslår en nylig pensjonert skiløper som et godt alternativ til vervet. Hun mener det er århundres mulighet til å få fram en kvinne i

– Norge har en utøver som er veldig godt kjent internasjonalt, som er veldig populær og som har mye å bidra med. Marit Bjørgen vil bli tatt imot med stor jubel, og kunne jobbet for nødvendige endringer. Det kunne vært et veldig smart trekk, sier Helleland til VG.

Hun påpeker likevel at det er opp til Norges skiforbund å avgjøre hvem de innstiller til vervet, men mener det er viktig at Norge bidrar til å få fram flere kvinner i idretten.

Helleland var inntil nylig kulturminister, og er visepresident i World Antidoping Agency.

Les også

Skiforbundet får kritikk: – Hvis de ønsker å bli trodd, må de stille med en kvinne

1 av 18 er kvinner

Det sitter 18 medlemmer i FIS Council, bare én av de er kvinne, svenske Jessica Lindell-Vikarby.

Røste er foreslått til å ta over for Sverre Seeberg, som har sittet i organet siden 2004. Valget foregår på FIS-kongressen i Hellas i midten av mai.

– Jeg forstår at noen reagerer på dette. Men i Norges Skiforbund har vi jobbet aktivt med å bedre kjønnsbalansen både nasjonalt og internasjonalt, blant annet har vi sammen med USA og Canada fremme tre forslag på FIS-kongressen i mai som skal bedre kjønnsbalansen i FIS. Norge har nær tredoblet sin kvinneandel på dem som er innstilt fra Norge for kommende periode. Vi har hatt gode prosesser på det i Norge, sier Erik Røste til Aftenposten.

Han mener at han kan bidra til at FIS-systemet får større kvinnerepresentasjon.

– Noen må være villig til å ta denne kampen om bedret kjønnsbalanse fra innsiden. Det har jeg og dagens skistyre vist at vi har vært villig til å gjøre i Norge, og det har vi tenkt å bevise at vi skal gjøre internasjonalt, sier skipresidenten.

Les mer om

  1. Erik Røste
  2. FIS
  3. Linda Hofstad Helleland
  4. Marit Bjørgen
  5. Langrenn