Langrenn

Stortalentet imponerte igjen: – Utrolig at en junior kan gå med den selvtilliten

Kristine Stavås Skistad var eneste norske kvinne i sprintfinalene på hjemmebane.

Kristine Stavås Skistad viste seg fram for de aller beste på Lillehammer.
  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

LILLEHAMMER/TRONDHEIM: Kristine Stavås Skistad har aldri deltatt i et verdenscuprenn før, men markerte seg kraftig på sprinten i Lillehammer. I kvartfinalen kontrollerte hun store deler av løpet og havnet på andreplass, mens hun virkelig utfordret de svenske jentene i det første semifinaleheatet.

Etter en lang spurt var det bare OL-mester Stina Nilsson som var før henne, og dermed gikk de begge direkte til finalen.

– Det er utrolig at en junior kan gå med den selvtilliten som hun gjør. Hun går dette løpet helt taktisk perfekt, og bruker minst mulig krefter. Det virker som hun har roen på oppløpet også, sa Fredrik Aukland etter hennes kvartfinaleheat.

  • Fikk du med deg denne? Stortalentet i langrenn lanseres allerede som medaljekandidat i ski-VM

Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga røk begge ut i semifinalen, så 19-åringen var allerede før finalen den beste norske utøveren i sitt første renn med de aller beste.

Alene i finalen

Som enslig nordmann mot fire svensker og en amerikansk kvinne tok hun ledelsen ut fra start, og sammen med Stina Nilsson skapte hun en liten luke etter bare noen hundre meter.

Men fjorårets sprintdronning Stina Nilsson ville ikke gi den norske jenta en enkel vei, og satte høy fart etter den første bakken. Hun fikk mange meter, og gikk fra de fem andre.

Dermed måtte debutanten kjempe om andreplassen, men opp den siste bakken sa det nesten stopp for 19-åringen. Mens Jonna Sundling og Stina Nilsson kjempet om seieren ett oppløp foran, gikk Kristine Stavås Skistad inn på en femteplass, 6,65 bak Sundling som vant.

– Det er morsomt å være i en finale, men det er kjipt at det går som det går og at man bare ser svenskene fly forbi, sa Stavås Skistad til Adresseavisen etter rennet.

NRKs Torgeir Bjørn mente 19-åringens løp var en god VM-søknad.

– Hun har levert en god søknad til å få gå VM-sprinten til neste år. Så får det være at det er litt opp til de aller beste i en finale, sa NRKs Torgeir Bjørn etter løpet.

Les også

Ble truet med straff for dette. Nå tar Skiforbundet grep.

God nok for VM-plass

Selv om hun hadde gått inn som beste nordmann, var hun ikke helt fornøyd med det siste løpet for dagen.

– Jeg er skuffet over finalen. Når man først er der, går man ikke for en femteplass. Jeg hadde håpet at det skulle være en helt sykt dag med beina, men jeg må trene litt mer.

Hun vil ikke gå resten av rennene i Lillehammer denne helgen. Men NRKs Fredrik Aukland mener hun kan få gå i VM-sprinten.

– Det er bare å se på resultatlistene fra i år. Nå må hun legge en plan som er riktig for henne med tanke på konkurransene som kommer. Men å få gå noen verdenscuprenn er viktig med tanke på VM, sa Aukland til NRK.

Stavås Skistad var selv tydelig etter femteplassen:

– Jeg håper de ikke kan komme utenom meg i VM-diskusjonen i hvert fall.

Sadie Bjornsen ble nummer tre, og Evelina Settlin ble nummer fire.

Tre norske kvinner i semifinalen

I den første kvartfinalen gikk tre nordmenn. Charlotte Kalla var best på oppløpet, og fikk med seg Ingvild Flugstad Østberg direkte til semifinalen.

Ingen nordmenn gikk videre fra den tredje og femte kvartfinalen, mens Ragnhild Haga gikk videre til semifinalen på tid etter å ha blitt nummer tre i sitt heat.

Johaug og Weng ut i prologen

Hanna Falk var kjappest i prologen fredag formiddag. Hun slo Ragnhild Haga med 0,74 sekunder. Stina Nilsson havnet på tredjeplass. Tilsammen tok åtte norske kvinner seg videre fra prologen, mens Therese Johaug og Heidi Weng måtte se seg slått ut.

Sprinten er første øvelse i minitouren på Lillehammer.

Les mer om

  1. Langrenn