Langrenn

Sundby: - Tøffeste kampen jeg noensinne har hatt

Martin Johnsrud Sundby (32) mener han står overfor sin mest krevende duell i karrieren.

  • Marthe Ihle
  • Erlend Nesje
    Journalist

OBERSTDORF: - Sergej Ustjugov er helt rå. Han er verdens beste skiløper for øyeblikket. Jeg må ta meg sammen. Jeg tipper det blir den tøffeste kampen i en Tour noensinne, sa Johnsrud Sundby etter å ha blitt nummer to på en svært kaotisk og dramatisk Tour de Ski-dag.

Han gikk i feil bane ved runding inne på stadion, måtte snu og tapte verdifulle sekunder til teten noen få hundre meter før en innlat spurt.

Samtidig rykket russeren fra og tjente 15 verdifulle bonussekunder.

Etter tre av syv etapper i Tour de Ski ligger Johnsrud Sundby som nummer to i sammendraget, 29 sekunder bak Sergej Ustjugov.

32-åringen har vunnet Tour de Ski sammenlagt to ganger og ble frattat den tredje etter brudd på dopingreglementet.

Les også

TV-tallene fra Tour de Ski stuper, men TV 2-sjefen er fornøyd

– Ikke så tøffe som ham

– De siste årene har jeg ligget bra an. Og de konkurrentene jeg har hatt, har ikke vært så tøffe som han er nå. Du så det i Touren i Canada, da var han helt rå. Han ledet med 37 sekunder før siste etappe, så skar ting seg litt for ham. På en normal dag med normale forhold skulle det litt til for å ta ham igjen.

– Så hvis du vinner igjen i år vil det være din største prestasjon?

– Sånn kan jeg ikke drive og klassifisere. Men han er en fantastisk konkurrent og det er veldig morsomt.

Johnsrud Sundby vil ikke spekulere i hvor god han er nå sammenlignet med for ett år siden. Fordi Tour de Ski i år er lagt opp helt annerledes enn i fjor. Blant annet er 30-kilometeren droppet fra programmet, en etappe han la grunnlaget for fjorårets Tour-seier.

– I fjor var Touren skreddersydd for meg. I år er den ikke det. Men finish.messig er jeg på et høyere nivå enn i fjor. Den totale formen skal uansett ikke være der før i slutten av februar. Min prioritering handler om VM, femmila i skøyting, stafetten, alt det andre. Det er det jeg drømmer om. Men jeg er i Tour de Ski for å kjempe om seieren.

Les også

Sjefen må bremse de norske Tour-favorittene

Skar ut i feil bane

Han kalte det «evneveikt» å gå feil ved runding inne på stadion. Da var det dramatisk på den tredje Tour-etappen. Men Sundby fikk hjelp av lagkameratene og var kjapt tilbake blant de fremste.

– Jeg gikk feil ved vending og skar ut i feil bane. Jeg måtte snu og gå tilbake igjen, jeg turte ikke å skjære rett til høyre - for da risikerte jeg tidsstraff. Jeg dreit meg ut og måtte snu. Jeg tapte noen sekunder og det var kjipt at jeg mistet bonus-sprinten, for det var 10–12–15 sekunder som røyk der.

– Hvordan kan sånn skje?

– Jeg kom rundt svingen og hadde ikke gjort researchen min.

– Men det er litt uvant at en som er så nøye med research som deg gjør sånne feil?

– Det er egentlig ikke noe mer å legge til.

Les også

Kalla har tatt en avgjørelse etter skrekkstarten i Tour de Ski

– Ikke usportslig

På herrenes 20 kilometer fellesstart med skibytte var det mye knuffing og fighting. Det var stavbrekk og krangling etterpå.

Men Martin Johnsrud Sundby skjønte ikke alt oppstyret.

Ved siden av ham på podiet satt Sergej Ustjugov. Russeren ble konfrontert med at han hadde vært «usportslig» i feltet.

– Jeg er forberedt på å slåss, smilte russeren.

– Vi har ikke MMA-trening lagt inn i oppkjøringen til sesongen. Jeg ville vel tapt uansett, svarte Sundby.

– Men han rykket fra da du gikk feil?

– Jeg lå i tet for å g for de 15 bonussekundene. Han lå bak meg for å kjempe om de 15 sekundene. Han kan jo ikke stoppe opp og vente på at jeg skal komme tilbake. Selvsagt måtte han gå for de bonussekundene.

– Din lagkamerat Didrik Tønseth mente det var usportslig?

– Det synes ikke jeg. Hva skal han gjøre? Han må få kjempe om bonussekundene. Jeg er takknemlig for at jeg har et så herlig lag rundt meg som gikk opp i tet og sørget for å roe farten, slik at jeg kom meg kjapt tilbake igjen. De skjønte at de måtte trå til. Når jeg driter meg ut er jeg takknemlig for det.

Meldt store mengder snø

Onsdag er det 15 kilometer jaktstart i Oberstdorf. Det er meldt tungt snøfall og da er det ikke noen fordel for Ustjugov å gå i front.

– Dessverre kommer vi til å se at alt vi har gjort på tre etapper ikke kommer til å ha så mye å si.

– Du tror alt kan bli nullet ut?

– Jeg tror dessverre at mye kommer til å bli nullet ut. Dessverre. Det er litt kjedelig. Men sånn er det. Vi driver utendørsidrett.

Les mer om

  1. Finn Hågen Krogh
  2. Dario Cologna
  3. Martin Johnsrud Sundby
  4. Sjur Røthe
  5. Niklas Dyrhaug