Langrennssjefen liker det han ser bak Johaug: – Oppløftende

Therese Johaug gjorde det vi vet hun kan: vinne. Sjefen tittet mer på dem som kom bak henne på 10 km fri.

Pallen i norgescupen. Vinner Therese Johaug og toer Heidi Weng (t.v.) har junioren Helene Marie Fossesholm ved sin side. Hun er en ambisiøs 19-åring.

LYGNA: For selv om det var to veteraner på pallen – Johaug fikk følge av Heidi Weng – så endte junioren Helene Marie Fossesholm på tredjeplass.

– Ja, jeg er junior, men i hodet mitt er jeg senior, sier 19-åringen fra Vestfossen.

Den som desidert er seniorveteran, er Johaug. Hun var 37 sekunder foran Weng og 47 foran Fossesholm.

– Jeg føler at formen har kommet seg den siste uken. Jeg trente mye i desember og begynte å slippe opp litt. Det ble mer trening i desember enn det som var planlagt, sa løperen fra Dalsbygda til NRK.

32-åringen har neppe noe å frykte internasjonalt, selv om hun aller helst ville gått i verdenscupsirkuset Tour de Ski.

Hun så mye positivt i at hun har fått trene mer enn normalt på denne tiden av året.

– Jeg og alle de norske løperne har fått et solid grunnlag. Vi har fått ro og trent bra og lagt mye inn i «banken».

Therese Johaug i kjent positur. Vinner på Lygna.

Når Johaug stiller i renn, er det spørsmål om hva resten kan prestere. 4. plass til Ragnhild Haga er én ting, men det landslagssjef Ole Morten Iversen er opptatt av, er også de yngre.

– Det jeg ser, er oppløftende, sier han.

Helene Marie Fossesholm fosser frem på 10 km fri. Hun roses av alle eksperter. Fortsatt er hun junior.

Må ha flere som utfordrer

Han mener at Fossesholm er et funn og akkurat det Norge trenger. For riktignok har norsk kvinnelangrenn vært dominerende i en årrekke, men tidligere landslagssjef Vidar Løfshus så noen mørke skyer for flere år siden. Det kom altfor få bakfra som tok opp kampen med de beste. Det gapet er i ferd med å bli tettet.

– Ja, jeg var bekymret for det som skjedde på kvinnesiden med tanke på rekrutteringen, sier Løfshus.

Iversen ser i alle fall at noe er i ferd med å skje, og det er flere grunner til det. Veteranene Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen er ute, mens Ingvild Flugstad Østberg ikke får stille til start. Det betyr at det er ledige plasser når det gjelder representasjon.

– Jeg synes at Iversen har vært flink til å gi oss yngre muligheter, sier Hedda Østberg Amundsen.

22-åringen fra Asker fikk tillit i verdenscupåpningen i Ruka og endte på 14. plass som best på sprinten. Nå kom hun inn som nummer ni på 10 km.

Hun er blant dem som kjemper om en VM-plass. Som Amundsen selv sier:

– Jeg liker å gå alt.

Hedda Østberg Amundsen på vei oppover med Marte Mæhlum Johansen bak seg på 10 km fri.

Iversen i godt humør

Fire trenere fikk stå ute i løypa og rope til løperne lørdag. Det var kaldt, men solen kom frem, i motsetning til dagen før.

Iversen så offensive yngre løpere som ikke får skrekken av mye mer meritterte konkurrenter. Slik har det ikke alltid vært. – Jeg har eksempler på gode løpere som har gitt seg fordi det var så langt frem, sier han.

Trønderen forteller at det tidligere var opplest og vedtatt at det var de beste på elitelaget som skulle være øverst på resultatlisten. Nå ser vi at de yngre ypper seg. Og det er helt nødvendig for at Norge fortsatt skal være i verdenstoppen, mener han.

Som alle andre måtte landslagssjef Ole Morten Iversen ha på munnbind på Lygna lørdag. Men han ble ikke hindret i å se klart.

Måtte gjøre noe

Da Iversen ble sjef, skjønte han at ikke alt var på stell. Ja, det var lett å la seg blende av norske gullresultater i VM, OL og verdenscupen, men han var også bekymret.

– Det sto for dårlig til når det gjelder rekruttering.

Han og daværende trener Geir Endre Rogn tok fighten for kvinnene. De jobbet for at rekruttlandslaget ikke skulle legges ned, og at kvinnene skulle prioriteres.

– Utfordringen jeg ga meg selv, var å prøve å bidra. Det var en kamp de første årene for å øke kvinnesatsingen. Det var ingen selvfølge at det skulle være mange flere kvinner. Året før jeg kom inn var det åtte gutter og to jenter på rekruttlaget.

Therese Johaug har full kontroll. Hun er i en egen klasse.

Må bygge bredt ute i landet

Han ser at det er flere kvinner det blir satset på nå, ikke minst i de fem regionlagene.

De siste to-tre årene har tilveksten nedenfra begynt å bli bedre, men det er flere ting i rekrutteringen det er viktig å være obs på. Ikke minst det som skjer i starten på seniorkarrieren.

– I tre-fire-fem årganger var det ingen utvikling etter at de gode kom over på seniorsiden. Det kan forklares med at det ikke var gode nok opplegg for de yngste. Det var for få muligheter til utskiftning. Men jeg føler at de grepene vi tok for få år siden, har skapt forventninger hos flere. De yngre ser at det er muligheter.

Julie Myhre er blitt 24 år og har markert seg i flere sesonger. Nå kom hun på 6. plass.

Hva skjer etter OL?

Iversen ser lysere på situasjonen, men er glad for at han og forbundet ser lengre frem.

– Det er VM i år og OL i Beijing allerede om ett år. Etter det skal man ikke se bort fra at noen gir seg. Da må vi ha løpere som står klar til å ta over.

Helene Marie Fossesholm er så absolutt en av dem. Hun er der oppe allerede, men har aldri deltatt i et internasjonalt seniormesterskap.

– Nå tenker jeg at selv om jeg er junior på papiret, så kan jeg ikke tenke på det når jeg skal ut og prestere blant seniorene. I så fall ekskludere jeg meg selv.

– Du får rosende ord og fine merkelapper som komet, en svært lovende løper, stortalent. Hva tenker du om det?

– Jeg tar med meg det som god motivasjon. Det er hyggelig å få gode tilbakemeldinger.