Dopingtatte finner gjør comeback som eksperter i Lahti: - De fortjener en ny sjanse

Denne duoen skaper sur stemning mellom Norge, Sverige og Finland.

Jari Isometsä og Virpi Kuitunen ble avslørt som dopere under VM i 2001 i Lahti. 16 år senere under et nytt VM i samme by har de sentrale roller som kommentatorer.

LAHTI: Da to av Finlands profilerte, men dopingtatte langrennsløpere dukket opp som eksperter i Lahti, kom det en kraftige svensk reaksjon.

Det er 16 år siden finsk idretts svarteste dag. Den gang deler av det finske landslaget ble tatt som juksemakere under sitt eget ski-VM i Lahti. Jari Isometsä og Virpi Kuitunen var to av dem som ble tatt.

På plass som eksperter

Nå er de tilbake i Lahti. Ikke som utøvere, men som eksperter. Jari Isometsä er ekspertkommentator i den store finske avisen Ilta-Sanomat. Virpi Kuitunen som nå har giftet seg og har etternavnet Sarasvuo, er ekspert i den statlige finske TV-kanalen YLE.

Les også

Spesiell hilsen fra Finland begeistret Johaug

Adresseavisens mangeårige langrennskommentator, Kjetil Kroksæter, mener at det er en tvilsom praksis som de to finske mediene nå står for.

– Jeg kan vanskelig tenke meg at norske medier ville brukt utøvere som var dømt i en så alvorlig dopingsak som ekspertkommentatorer. Dopingskandalen fra 2001 henger som en mørk skygge over dette mesterskapet. Yle og Ilta-Sanomat viser dårlig dømmekraft når de plasserer dopingdømte utøvere i så sentrale roller, sier Kroksæter som selv opplevde dopingskandalen i 2001 på nært hold.

Kjetil Kroksæter, kommentator i Adresseavisen.

– Hvordan vil disse ekspertene håndtere en ny finsk dopingskandale?

– Jeg frykter at det kan bli en vanskelig balansegang.

Ingen kommentar

Vi prøvde å få en kommentar fra Virpi Kuitunen på pressesenteret i Lahti, men returnerte til tastaturet med uforrettet sak.

– I am busy now, var hennes kjappe svar.

Jari Isometsä synes heller ikke han trenger å kommentere sin bakgrunn som dopingtatt i forbindelse med de oppgavene han har. – Ingen kommentar. Jeg gjør bare jobben min her og skiløperne som er aktuelle for dette VM er snart i sporet, skriver han i en tekstmelding til Aftenposten.

– De gjør en god jobb

Sportsredaktøren i Ilta-Sanomat, Pekka Holopainen, ser heller ikke noen problemer med at to av dem som ble tatt i Lahti i 2001 nå er profilerte langrennskommentatorer i Finland. Han var selv den som tok initiativ til å ansette Isometsä som kommentator i sin avis.

Les også

De skulle lage gullfest på hjemmebane, men ble avslørt som juksemakere

– Mitt inntrykk er at svenskene og dere i Norge mangler litt perspektiv. Dere har ikke hatt en dopinghistorie som vi i Finland har hatt. Man må jo være klar til å gi folk som har begått en feil og sonet sin straff, en ny sjanse, sier Holopainen til Aftenposten. Han har ingenting å utsette på den jobben som de to har gjort som eksperter.

– Virpi har gjort en flott jobb i YLE, og vi i Ilta-Sanomat er meget godt fornøyd med den jobben Jari har gjort for oss, sier Holopainen. Han er klar på at han ikke bryr seg så veldig mye om den kritikken som måtte komme mot de to tidligere finske langrennsløpernes nye rolle.

Svensk sinne

I et kommentar i den svenske avisen tordner den profilerte svenske journalisten Ludvig Holmberg mot finnenes manglende evne til å se at det er problematisk at disse to nå er eksperter.

– Både Jari Isometsä og Virpi Kuitunen er nemlig på plass i Lahti som ekspertkommentatorer. Finnes det ingen skam i Finland? spør Holmberg retorisk i sin kommentar i den svenske avisen.

Norsk langrennsløper satte Myllylä på plass med dopingspørsmål. Hør historien i denne ukens utgave av Aftenpodden Sport: