Langrenn

Bjørgen slo knallhardt tilbake etter norsk fadese: – Tenkte at «dette går ikke»

Dagen etter den norske sprintfiaskoen tok Marit Bjørgen (37) sesongens første verdenscupseier.

SLO TILBAKE: Etter en tung dag i sporet på fredagens sprint, tok Marit Bjørgen sesongens første verdenscupseier i Ruka. Foto: Richard Sagen

 • Marius Dahl

Etter en praktavslutning kunne ikke Charlotte Kalla gjøre noe med skidronningen i del to av minitouren i Finland. Da Bjørgen kom i mål i Ruka og tok ledelsen etter å ha slått Ingvild Flugstad Østberg med 18 sekunder, ble det for tøft for den svenske jenta, som ledet deler av den 10 kilometer lange, klassiske intervalletappen.

Vant med 17 sekunder

Kalla er fremdeles foran Bjørgen i sammendraget av touren som åpner sesongens verdenscup, men raknet midtveis etter en god start.

– Etter den første kneika tenkte jeg at «dette går ikke». Det var utfordrende føre, men da jeg fikk positive sekunderinger skjønte jeg at det var likt for alle, sier Bjørgen til NRK.

Les også

DIREKTE: Tar Bjørgen og Weng inn på teten i minitouren?

Til slutt skilte 17 sekunder opp til en smilende Bjørgen, som knyttet neven mens Kalla spurtet inn til 2. plass, noen små hundredeler foran Flugstad Østberg.

Norsk-svensk samarbeid?

Dermed ligger det an til en norsk-svensk superduell på søndagens jaktstart, 10km fristil. Der vil Kalla og Bjørgen gå ut nærmest samtidig, om lag ti sekunder foran Stina Nilsson, som ble nummer åtte etter fredagens sprintseier.

Nå håper Bjørgen på et samarbeid med Kalla.

– Jeg regner med at heller ikke Charlotte ønsker å få Stina inn, så jeg håper vi kan samarbeide så det ikke kommer noen bakfra. Så får vi avgjøre på slutten, sier Bjørgen til NRK.

Les også

Northug slått ut i kvartfinalen av sprinten: - Må heve seg mange hakk

– Definitivt. Vi må holde et høyt tempo, sier Kalla til samme kanal.

– Man får en i trynet

En av dem som dermed må jage, er Flugstad Østberg. Gjøvik-jenta hadde nesten glemt sprintfiaskoen etter å ha blitt tante samme dag, men beholdt revansjelysten.

– Det ble en ekstra boost, også i form av at jeg var revansjesugen. Man får jo en i trynet og grubler litt på hvorfor det blir slik, men heldigvis tok smørerne på seg litt av ansvaret fredag. Kroppen kjentes bra, sier Flugstad Østberg til NRK.

Les også

Russland mister nye OL-medaljer: Nå er Norge beste nasjon fra Sotsji

– Jeg er innstilt på å jage, men jeg har en skummel duo foran meg, fortsetter hun.

– Måtte jobbe med meg selv

Seieren godt nytt for Bjørgen og det norske laget, etter fredagens labre sprint i Kuusamo. Der ble Kathrine Harsem beste norske med nummer fem, mens både Bjørgen, Flugstad Østberg, Heidi Weng og Maiken Caspersen Falla alle røk ut i prologen. Sistnevnte falt i en av de siste bakkene på intervallstarten og mistet muligheten på en god plassering. Weng ble nummer fire.

Les også

Den skjeve kjønnsfordelingen rystet langrennstreneren: Hun ville finne ut hvorfor

- Jeg syns det var en bra førsterunde, men den andre runden var litt tung. Det ble en plassering jeg kan vøre fornøyd med, men den siste runden var vond. De to siste bakkene var forferdelig, jeg måtte jobbe med meg selv, sier en smilende Weng til NRK Sport.

Les mer om

 1. Ingvild Flugstad Østberg
 2. Charlotte Kalla
 3. Maiken Caspersen Falla
 4. Marit Bjørgen

Flere artikler

 1. LANGRENN
  Publisert:

  Finsk skremmeskudd før OL: – Hører dere det, Bjørgen og Østberg?

 2. LANGRENN
  Publisert:

  Bjørgen med full kontroll, Weng vant verdenscupen sammenlagt

 3. LANGRENN
  Publisert:

  Marit Bjørgen spurtslått på favorittdistansen

 4. LANGRENN
  Publisert:

  Lettet Østberg etter tredjeplassen: – Viste at det ikke var noe feil med oss

 5. LANGRENN
  Publisert:

  Bjørgen på pallen da svenskene herjet på hjemmebane

 6. LANGRENN
  Publisert:

  Harsem eneste norske lyspunkt på sprinten: – Hun har noe på gang