Langrenn

På glattisen på NM-stadion

Landslagstrener Arild Monsen testet forholdene på skistadion på Skaret tre uker før NM – på skøyter!

GOD GLID: Landslagstrener Arild Monsen testet arenaen på Skaret i går, tre uker før langrennssprinterne hans skal kjempe om NM-medaljene her. Men i går var skøytene bedre egnet enn skiene.
 • Jan Henrik Indbjør

Tre uker før langrennssprinterne hans skal kjempe om NM-medaljene på Skaret, testet landslagstrener Arild Monsen forholdene – på skøyter!

– Her blir det svenske «långfärdsskridskor», ikke forhold for skibruk i dag, slo 51-åringen fast og hentet turskøytene sine opp av sekken. Den tidligere stafettverdensmesteren og nåværende sprinttreneren i langrenn er en ivrig skøytebruker også, som tidligere dokumentert i Romsdals Budstikke.

– Men jeg hadde jo håpet på skiforhold så tett opp til NM. Og for egen del, ettersom dette blir min første nyttårsfeiring hjemme på seks år.

Som landslagstrener for Canada og Sverige de siste årene har det vært Tour de Ski-oppdrag i stedet.

Spennende prognose

NM-arrangørene kan håpe på nysnø etter naturmetoden de neste ukene. Men kanskje aller mest på kaldere vær, slik at snøkanonene får laget den kunstsnøen som skal til for å sikre at NM-rennene kan gå etter planen.

– Toukersprognosen som kommer neste helg vil bli imøtesett med stor spenning, den vil nok fortelle om det blir mulig å arrangere NM her. Med østavær er det normalt mye kaldere på Skaret enn det vi opplever nå. Foran NM i 2003 hadde vi 27 minusgrader på det meste, forteller Arild Monsen.

Han var rennleder under mesterskapet for ti år siden, og opplevde snømangel også i ukene før NM da.

FORTSATT TID NOK: God stemning, mens de venter på snøen eller kuldegradene. Helge Bjørsvik (t.h.) jobbet med NM-arenaen også i går, mens Arild Monsen testet «skøyteisen».

– Vi lånte snøkanoner fra Bjorli, men hadde et strømaggregat som ikke tålte kulden og derfor fikk vi ikke nok nytte av dem. Så endte vi med å kjøre snø fra Osmarka siste uka og berget NM på den måten. Før det første rennet kom det i tillegg et «melisdryss» fra himmelen, husker han.

Trangt om plassen

For Monsens sprintere blir verdenscuprennene i Nove Mesto 11. og 12. januar de neste betydningsfulle konkurransene – helga før NM på Skaret.

– Resultatene i Nove Mesto blir vektlagt i vurderingen av OL-uttaket, slik også rennene i Davos var før jul. For noen kan det også både bli nødvendig og være lurt å dokumentere form under NM på Skaret, sier Arild Monsen.

Norge får sende 20 langrennsløpere til OL i Sotsji, av disse kan maksimalt 12 være av samme kjønn.

Den individuelle sprintøvelsen i OL går i fristil, lagsprinten i klassisk. Og flere av distanseløperne vil være med i kampen om plassene i sprintøvelsene – ikke minst en Petter Northug i form.

– Kanskje blir det ikke plass til flere enn tre reine sprintere i OL-troppen, det vet vi ikke ennå. Og til lagsprinten har vi mange aktuelle, men den øvelsen går seint i OL og vi får god tid til å vurdere laguttaket der, sier Monsen.

Sterk start

De norske sprinterne har hatt en sterk sesongåpning. Eirik Brandsdal vant verdenscuprennet i Kuusamo, Anders Gløersen vant i Davos, Ola Vigen Hattestad vant lagsprinten sammen med Eldar Rønning i Asiago – og i tillegg satte Pål Golberg alle distanseløperne på plass på 15-kilometeren på Lillehammer.

– Fire av seks landslagsløpere har altså stått øverst på pallen til nå, det er veldig bra. Vi hadde dessuten veldig mange kvalifiserte fra prologen i rennet i Asiago, men der ble det mye «stang ut» i finaleheatene. Løperne har tydelig skjerpet seg foran denne sesongen, og har vært dyktige både i trening og renn så langt. Jeg vil si at resultatene i de individuelle rennene har vært over forventning, lyder attesten fra treneren.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  SV kan gå med på å avlyse på elektrifisering av sokkelen. På én betingelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5