Langrenn

Slik reagerer svenskene på skrekkstafetten: «For et mareritt»

Svensk smørebom på herrestafetten.

Daniel Richardsson, bildet, og Johan Olsson fikk det fryktelig tøft på herrestafetten fredag. Foto: KAI PFAFFENBACH / X00446

  • Marthe Ihle

Sverige gikk inn til en bronsemedalje på fredagens herrestafett, men det var vanskelig å se for seg etter de to første etappene.

Følg herrestafetten direkte her nå!

Sverige har vært dårligst nummer to i fem strake mesterskapsstafetter. Fredag ble den strålende rekken brutt. Men etter en strålende tredje- og fjerdeetappe reddet de en bronsemedalje.

Men første- og andre etappe ble et rent mareritt for svenskene. Mange av konkurrentene mistet terreng til Didrik Tønseth og russiske Andrej Larkov. Blant dem var svenske Daniel Richardsson, som fullførte sin første etappe hele 37 sekunder etter duoen i front.

– For et mareritt!

Det forspranget klarte Johan Olsson å gjøre lite med på sin etappe. Plutselig var avstanden til teten oppe i ett minutt, og medaljedrømmen var kjørt.

– For et mareritt! skriver Expressen på sin førsteside.

– En svensk fiasko, skriver Aftonbladet.

Svensken ser heller ikke ut til å ha truffet med skiene. Både Richardsson og Olsson tapte mange sekunder i lett-terrenget, der Russland og Norge har dratt ifra de andre.

– Gliden var altfor dårlig. Jeg kjente at de var for sterke og Russland og Norge hadde helt andre ski enn jeg hadde, sier Richardsson ifølge NTB.

Det innrømmer også svenskenes smøresjef, Urban Nilsson, etter løpet.

– Det her var en katastrofe. Guttene har vunnet bronse, men vi tapte kanskje gullet. Det er bare å be om unnskyldning, sier Nilsson til SVT.

Hellner og Halfvarsson reddet dagen

Marcus Hellner fikk derimot opp dampen på sin tredje etappe, og halvveis hadde han tatt inn et halvminutt.

– Vær så snill, Marcus, ikke møt veggen! ber Expressen i sin live-blogg.

Plutselig hadde de los på en pallplass. Hellner sendte ankermann Calle Halfvarsson ut på en fjerdeplass, ett og et halvt minutt bak Norge i tet. Han spurtet også Sverige inn til bronsemedalje.

Med det reddet han også det som kunne blitt Sveriges dårligste mesterskap på 17 år. Før stafetten, hadde nemlig det svenske herrelaget ikke klart å ta en medalje i dette mesterskapet.

Les mer om

  1. Ski-VM