Langrenn

Mannefall i Birken gir millionsvikt

Stadig færre går Birkebeinerrennet.

Kronprins Haakon kastet sin glans på årets Birkebeinerrenn, men for første gang på mange år var det under 10.000 deltakere.
  • Sigmund Haugedal

For første gang på mange år var det i år under 10.000 løpere som startet Birkebeinerrennet. Det betyr i overkant av 7 millioner kroner i reduserte inntekter.

Det tradisjonsrike Birkebeinerrennet hvor menigmann, kjendiser, kongelige og næringslivsledere møtes, sliter med å opprettholde interessen.

  • Skal du gå Birken neste år, eller ikke? Stem nederst i saken!

Til tross for strålende sol og fint føre stilte bare 9039 løpere på startstreken i årets renn, som er det laveste antallet på mange år. Det var 10.306 som hadde betalt påmeldingsavgiften på 1200 kroner.

Skiløpere i aksjon på Midtfjellet i Ringsaker under Birkebeinerrennet 2016.

Påmeldingssvikten tilsvarer en inntektsreduksjon på drøye 7 millioner kroner, hvis man tar høyde for et maksimalt antall på 16.000 deltagere.

Påskeferien får skylden

Birken-sjef Jo Gunnar Ellevold tror den tidlige påsken og stadig økende konkurranse fra andre turrenn bidrar til at pilene peker nedover.

— Hvis vi ser på statistikken for de siste 10-15 årene, så viser det klart at de gangene rennet har falt på lørdag før palmesøndag har det i snitt vært ca 1000 deltagere færre enn året før, sier Ellevold.

Fjorårets renn, som ikke ble arrangert i påsken, hadde 13.000 påmeldte. Det var det laveste siden 2008. I år var det altså 3000 færre.

Kronprins Haakon deltok i årets Birkebeinerrenn og gikk på rett over fire timer.

Ellevold understreker likevel at 9039 på startstrek er bra, hvis man tar i betraktning at det ble arrangert ca. 20 andre turrenn denne helgen.

Han påpeker at hvis man ser bort fra toppårene, hvor 17.000 deltager-billetter ble revet vekk i det påmeldingen startet, er normalen om lag 10-12.000 deltagere på startstrek.

Birkebeinerrennet er et årlig skirenn som strekker seg over 54 kilometer og går mellom Rena og Lillehammer. Rennet ble i år arrangert for 78. gang og er til minne om redningsaksjonen for kongssønnen Håkon Håkonsson i 1206.

Mer om Birken:

Les også

  1. Northug slått av sin trener og beste dame i turrenn

  2. Kronprins Haakon vant Birken-duellen mot den danske kronprinsen

  3. Jevne måtte til legen etter å ha brutt Birken: - Det sa bare pang