Langrenn

Samdal om Johaug: - Med et middels godt guttelag vil hun ha den kvaliteten som trengs

Tidligere landslagstrener, Svein Tore Samdal er ikke bekymret for en OL-satsing utenfor landslaget for Therese Johaug.

Therese Johaug må trolig belage seg på en sesongoppkjøring utenfor skilandslaget.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

Tirsdag ble det klart at Påtalenemnden i Antidoping Norge har lagt ned en påstand om 14 måneders utestengelse for Therese Johaug.
Blir det den endelige dommen vil skistjernen kunne konkurrere igjen i desember neste år. Hun vil dermed kunne rekke OL i Sør-Korea i februar 2018.

Lekene i Pyeongchang vil være det store målet gjennom en vår, sommer og høst hvor Johaug må stå utenfor landslaget om hun blir utestengt.

– OL vil bety mye, vi jobber jo mot de store målene. Det ville vært det store uansett, OL er høydepunktet i en sesong. Det vil bli en gulrot, sier Johaugs manager, Jørn Ernst.

Les også

Antidoping Norge vil utestenge Johaug i 14 måneder

Den suspenderte langrennsløperen er for tiden på hytta på Sjusjøen i Hedmark, hvor hun trener sammen med broren, Karstein.

– Hun fortsetter med det hun har holdt på med hele denne perioden, og det er å følge treningsplanen som var lagt. Hun går på ski, trener styrke, et helt vanlig program, sier Ernst.

Nå legger Johaug og teamet hennes en plan for hvordan de skal legge opp satsingen om det ender med dopingutestengelse, og hvilke funksjoner hun da vil trenge rundt seg.

– Hun vet veldig godt selv hva som kreves, men trenger noen å diskutere trening med og få hjelp til gjennomføringen. Hun må også ha fysioterapeut, lege og det som trengs på det medisinske, sier Ernst.

Kan bygge et lag med gutter

Svein Tore Samdal tror ikke en privatsatsing trenger å få noen negative, sportslige konsekvenser for Johaug.

– Den største utfordringen er at du på et lag drar nytte av spisskompetansen til de andre på de områdene hvor du ikke har det selv. Det handler om at hver økt er en læringsarena, hvor noen andre kan legge listen og dra opp nivået. Det mister hun jo til en viss grad, sier landslagstreneren fra 2001 til 2006, og som også var Marit Bjørgens personlige trener i 2007/2008-sesongen.

Han legger til fordelen det vil være for Johaug at de andre landslagsløperne vil kunne trene med henne når de ikke er på samlinger i regi av Skiforbundet.

– Så kan hun også bygge et lag hvor det er gutter med. Med broren og et middels godt guttelag vil hun ha den kvaliteten som trengs, sier Samdal.

Les også

Kowalczyks reaksjon på Johaug-påtalen: «Åpner popcorn»

Marit Bjørgen er en viktig støttespiller for Johaug i den vanskelige tiden.

Kan trene med lagvenninnene

Johaug vil ikke kunne delta på samlinger med landslaget eller benytte fasilitetene på Olympiatoppen mens hun er suspendert og eventuelt utestengt, men kan trene med Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg og andre langrennaboer i Holmenkollen så mye hun vil på «fritiden».

Astrid Uhrenholdt Jacobsen bor også i nærheten, og tilbringer også mye tid på Sjusjøen hvor Johaug er nå.

I Lillehammer, 25 minutter fra Sjusjøen, er det også mange gode skiløpere som bor og trener gjennom året.

Mulighetene for høyt nivå på en del treningsøkter bør derfor være gode.

– Hun har jo hatt noen økter med lagvenninnene i høst, men nå er de jo stort sett på reise i tiden fremover. Karstein (broren) matcher henne også på det meste, så der har hun en veldig god treningspartner, sier Ernst.

På sommeren og høsten pleier Johaug å være i Mellom-Europa på høydesamlinger både privat og gjennom landslaget. Dette kommer hun trolig til å fortsette med om hun satser alene.

– Det er naturlig at hun gjør det, dette har hun gjort noen ganger nå og vet hva som skal til. Men vi må legge en plan som er tilpasset den endelige dommen, sier Ernst.

Svein Tore Samdal har vært Marit Bjørgens personlige trener.

– Må ha hjelp til det praktiske

Det viktigste blir å få på plass noen som kan hjelpe henne i de periodene hvor treningsprogrammet ikke kan følges til punkt og prikke.

– For løpere på det nivået er det vanskeligste å holde igjen i de periodene med sykdom eller skader. Da må man ikke gå for fort frem, sier Samdal.

Johaug kan ikke benytte ansatte i Skiforbundet.

– I Norge er det ingen hemmelighet hva som skal til å bli en god langrennsløper, det er mange som har den kompetansen, sier Samdal.

– Hvilke andre roller må hun ha på plass i teamet sitt?

– Hun må ha noen som ordner opp i alt det praktiske. Hun skal ikke tenke på annet enn å spise, trene og sove. Noen må bestille flybilletter, bil og overnatting, men det har hun økonomi og ressurser til allerede, sier Samdal

I skattelistene for 2015 sto Johaug oppført med en formue på 37 millioner kroner.

– 13 måneder mye bedre enn 14

Johaugs advokat, Christian Hjort har varslet at de inn mot domsutvalget i Norges Idrettsforbund kommer til å argumentere for full frifinnelse.

For satsingen mot OL vil også lengden på en eventuell straff kunne bety mye for forberedelsene.

Med 14 måneders utestengelse vil hun miste de fire første verdenscuprennene, det vil hun ikke om utestengelsen blir på 13 måneder.

– Konsekvensene er betydelige. Det er en bakdel ikke å kunne starte sesongen som normalt.

– Det er heller ikke optimalt med tanke på kvalifisering til OL, sier Ernst.

Johaug vil kunne gå i Tour de Ski om hun blir tatt ut til det. OL-kvalifisering vil hun også få god mulighet til gjennom NM.

Les også

Dette kan Johaug gå glipp av

Sponsorene blir med videre

Team Johaug har hatt tett kontakt med sponsorene, 10–12 ifølge Ernst, helt siden den positive dopingprøven ble kjent. Foreløpig er det ingen av dem som har kommet med indikasjoner på at de kommer til å bryte med langrennsløperen, selv om det er klausuler i avtalene som gir anledning til det.

– Det er jo fantastisk å få den støtten og bekreftelsen på at de stoler på henne.

Stina Nilsson, Therse Johaug og Ingvild Flugstad Østberg startet forrige sesong best.

Les mer om

  1. Therese Johaug
  2. Johaug-saken
  3. Langrenn
  4. OL