Skilegenden Gjermund Eggen er død: – Han ble et nasjonalt ikon

Den norske langrennslegenden Gjermund Eggen er død. Han ble 77 år gammel.

Gjermund Eggen gjennom Nordmarka på 15 kilometeren under VM i 1966. Det skulle bli tre til slutt.
  • Kurt B. M. Haugli

Det er avisen Østlendingen som melder dette. Han døde på Elverum Sykehus mandag ettermiddag etter kort tids sykeleie.

– Med Gjermund Eggen er en legende og stor personlighet i norsk skisport gått bort. Våre tanker går første og fremst til Anne og den nærmeste familie, sier skipresident Erik Røste til Aftenposten.

Erik Røste trekker frem den betydning Gjermund Eggen hadde for nasjonalsporten.

– Skisport er en del av vår nasjonale identitet og kultur. Blir man blant de største i skisporet blir man et nasjonalt ikon. Gjermund ble det, og det er med stor ærbødighet vi takker for innsatsen og minnes denne eminente skiløperen.

Ventingen i Kollen i 66

Mange har sett klippet fra VM 1966 på Youtube. NRK hadde sakte-TV fra femmila under VM i Kollen. Du ser en snøkledde grangrener som vaier i vinden. TV-seerne venter på at Gjermund Eggen skal dukke opp.

Gjermund Eggen med sine tre VM-gull fra Oslo i 1966. Han har selvfølgelig med seg et par Eggen ski.

«Nei nå må du komme! Bevare meg vel så spennende dette er.» hører man kommentator Jarle Høysæter utålmodig si. Like etterpå kom han, og han kom tidsnok. Han tok sitt tredje gull i VM i Oslo i 1966 og sikret seg evig heltestatus i Norge.

Gjermund Eggen var skiløperen fra Engerdal som skulle komme til å begeistre hele Norge. Det var dette mesterskapet som ble hans store mesterskap. Det eneste hvor han tok medaljer. Men de medaljene ga ham en enorm popularitet.

Enormt populær

Han ble kalt «Engerdalsprinsen» og 25-åringen ble i månedene etter de tre VM-gullene dyrket som en popstjerne i Norge.

– Han ble på mange måter en av våre aller første TV kjendiser og vil bli husket som en flott idrettsperson og et stort forbilde for en hel generasjon ungdommer. Ikke bare i skisporet, men også i underholdningsbransjen gjorde han seg bemerket som en habil og morsom sanger med flere hit melodier. Han bød virkelig på seg selv i mange forskjellige sammenhenger, og var en ettertraktet og etterspurt person, sier Erik Røste.

Gjermund Eggen fortsatte som langrennsløper frem til 1976, men resultatene kom aldri i nærheten av det han presterte i VM i 1966.

Her går Gjermund Eggen over mål på femmila i Oslo i 1966. Det ble gull.
Her er Gjermund Eggen (t.v.) sammen med sin tvillingbror Jo, som også var en habil skiløper, på skifabrikken de to drev sammen.