Langrenn

I fjor var han supertalentet som overrasket alle. Nå er han en av de største favorittene: – Jeg er veldig spent

Johannes Høsflot Klæbo erkjenner at utenomsportslige ting fort kan ta fokus før sesongstart.

Johannes Høsflot Klæbo er spent før årets sesongstart.
  • Halvor Ekeland

RUKA: Torsdag kveld var Johannes Høsflot Klæbo Norges utvalgte på en pressekonferanse i regi av det internasjonale skiforbundet. Etter noen turbulente dager med mye fokus på Petter Northug, er Klæbo kanskje Norges største håp før sesongstarten.

Det siste årets reise har vært intet mindre enn oppsiktsvekkende.

– Jeg kjenner jeg er spent. Det er en litt annen inngang enn hva det var i fjor, det må vi huske på. Men jeg håper at jeg kan være med å kjempe i toppen, sier Klæbo.

Les også

Landslagssjef Vidar Løfshus snakker ut om Northug-bråket: – Farlig nær mobbing

– Veldig spent

For kun ett år siden var det få som hadde hørt om det trønderske stjerneskuddet. Han overrasket alle med å leke seg gjennom prolog, kvartfinale og semifinale i verdenscupåpningen i Ruka. Det endte med tredjeplass i finalen.

På torsdagens pressekonferanse sendte Canada sin beste mann, Alex Harvey. Mens fra Norge stilte altså den norske 21-åringen.

Han er kanskje den største favoritten til å vinne dagens sprint. Det gjør den norske unggutten ekstra nervøs.

– Jeg er veldig spent. Vi har fått noen svar på Beitostølen, så vi vet litt hvor vi står. Men det er vanskelig å vite hvor konkurrentene står, hvor godt de har trent. For alt vi vet kan de ha tatt store steg siden i fjor. Det tror jeg de fleste kjenner på i dag, sier Klæbo smilende.

Klæbo fikk sitt store gjennombrudd i fjorårssesongen. Noen har begynt å snakke om at han kan ta OL-gull eller vinne Tour de Ski allerede i år. Selv har han naturligvis også ambisjoner.

– Jeg håper selvsagt at jeg kan være med å kjempe helt der oppe. Det er alltid spennende å komme i gang med verdenscup, sier han.

Les også

Landslagstreneren snakket ikke med Northug før han kritiserte ham på TV

Kan ta bort energi

I forkant av verdenscupåpningen i finske Ruka, har det vært alt annet enn sportslige ting som har preget Norges Skiforbund.

For da Petter Northug ble vraket, begynte stormen. Også torsdag handlet mye om mannen som ikke er her. Det har naturligvis de norske løperne også fått kjenne på. Høsflot Klæbo erkjenner at slike ting fort kan ta energi bort fra det han skal ha fokus på.

– Jeg har prøvd å ikke bruke så mye energi på det. Jeg har latt andre styre med det der. Jeg må hele tiden passe på at jeg har fokus på meg selv og ikke lar slike utenomsportslige ting ta energi. Jeg lyktes bra med det i fjor, jeg må bare være knallhard på å holde fokus på de rette tingene, sier han.

For et par dager siden hadde de tillitsvalgte løperne et møte med ledelsen i skiforbundet. Møtet handlet blant annet om at Northug hadde hengt ut andre utøvere i sosiale medier. Noen mener Instagram-posten hans kun skal tolkes som humor, mens andre har tatt seg nær av det mye omtalte bildet.

Slike ting har også blitt diskutert blant løperne.

– Vi snakker selvsagt sammen, sånn vil det alltid bli. Men det er en sak som Skiforbundet må håndtere. Da spiller det liten rolle hva vi sier. Jeg er bare glad for at vi skal starte verdenscupen nå, at vi får flytte fokus over på det, forteller Klæbo før verdenscupstarten.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Petter Northug hylles som mirakelmannen som deler nasjonen i to:

Les mer om

  1. Langrenn
  2. Johannes Høsflot Klæbo
  3. Petter Northug
  4. OL
  5. Tour de Ski