Langrenn

Slik gikk stjernenes første møte med verdenscupen

Silje Theodorsen er en av fire jenter som får sin verdenscupdebut kommende helg. Det første møtet med verdenscupen ble tøft for flere av dagens største stjerner.

SKAL MÅLE KREFTER MED DE STØRSTE: Silje Theodorsen (innfelt til venstre) møter de største langrennsstjernene kommende helg. Bildet av Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira og Therese Johaug er fra OL i Sotsji.
  • Lars Eidissen

Theodorsen tok Norges aller første gull i Ungdoms-OL noensinne i 2012, og har også dominert junior-NM i 2012 og 2014 med flere medaljer.

Etter en imponerende innledning på sin første sesong som senior, er hun nå klar å gå verdenscup på Lillehammer kommende helg.

— Silje har vært et ekstraordinært talent helt fra vi tok henne ut til Ungdoms-OL og hun vant sprinten der i Innsbruck i 2012, kommenterer langrennssjef Åge Skinstad.

Hun er imidlertid eldre enn dagens største stjerner på kvinnesiden når hun får sin første sjanse i verdenscupen. Therese Johaug og Heidi Weng var bare 18 år da de debuterte, mens Marit Bjørgen var tre måneder unna 20-årsdagen sin. Silje Theodorsen ble 20 i september.

— Vi har tradisjon for at jentene er litt yngre. Det startet helt tilbake til 1980. Da var Brit Pettersen med som junior til OL i Lake Placid. At jentene er litt yngre enn guttene er ganske vanlig, kommenterer Skinstad.

Det er imidlertid langt mellom pangstartene i verdenscup-sammenheng. De færreste klarer å ta verdenscuppoeng i debuten. Therese Johaugs 8. plass - en måned før hun tok VM-bronse - skiller seg ut.

— Man må være veldig bevisst på overgangen. Det blir en helt annen form for konkurranse når de beste ikke er med. For å bli bedre må man smake på hva som skal til, sier Åge Skinstad.

For Silje Theodorsen er det en drøm som nå gå i oppfyllelse.

— Jeg har ikke turt å drømme om det en gang denne sesongen. Jeg har prøvd å ha fokus om å gå gode renn og ikke tenke på det i det hele tatt Men man har tenkt på det når man var liten. Sånn sett har det vært en drøm, sier 20-åringen.

Også Ragnhild Haga, Silje Øyre Slind og Mari Eide vil debutere i verdenscupsammenheng på Lillehammer.

Slik debuterte dagens skistjerner i verdenscupsirkuset:

  • Marit Bjørgen: 39. plass på sprint i Engelberg (Sveits) i desember 1999. 19 år og 9 måneder gammel.
  • Therese Johaug: 8. plass på 10 kilometer klassisk i Otepää (Estland) i januar 2007. 18 år og 7 måneder gammel.
  • Heidi Weng: 39. plass på 10 kilometer fristil på Beitostølen i november 2010. 18 år og 4 måneder gammel.
  • Kristin Størmer Steira: 46. plass på 30 kilometer fristil i Holmenkollen i mars 2002. 20 år og 10 måneder gammel.

Ingen av de aktuelle landslagsjentene har vært tilgjengelig i dag.

Les også

  1. Theodorsen imponerte langrennssjefen

  2. - Pappa kjenner formen min bedre enn det jeg gjør selv

  3. Silje Theodorsen imponerer i sesongoppkjøringen