Johaug briljerte i neste års VM-løype

Som ventet gikk Therese Johaug inn til en suveren skiathlon-seier i Oberstdorf.

Therese Johaug stakk tidlig og så seg aldri tilbake i lørdagens skiathlonrenn i Oberstdorf.

Det ble aldri virkelig spennende på lørdagens 15 kilometer med skibytte. Til det var Therese Johaug for overlegen i sporet. Fra den første runden tok hun kommandoen, og da hun nærmet seg målstreken kunne NRKs langrennskommentator Jann Post utbryte følgende:

– Inn på oppløpet kommer Therese Johaug som den suverene vinner nok en gang. Hun vinner prøve-VM som hun vil. Neste år er det alvor.

Verdenscupseieren er Johaugs 65. i karrieren.

– Jeg er veldig fornøyd med løpet i dag. Løpene i Nove Mesto forrige helg var bedre. Jeg var ikke helt der i dag, men det var en veldig bra dag likevel. Det var fint å gjøre seg erfaringer med neste års VM-løype, sa Johaug til NRK etter målgang.

Løypen til neste års VM er hun godt fornøyd med.

– Jeg kan ikke få det bedre. Det er tøffe løyper som skiller den som er sterkest den dagen fra de andre.

Østberg med annenplass

Allerede på den første runden satte Johaug inn støtet i løypens lange motbakkeparti. Og det var aldri noen tvil: luken bare økte og økte. Den 15 km lange skiathlonen ble en parademarsj for den suverene verdenscuplederen.

Ved skibytte etter 7,5 km var det 14,1 sekunder fra Johaug ned til Ingvild Flugstad Østberg. I kampen om annenplassen var det imidlertid langt mer spennende. I rygg på Østberg lå en gruppe bestående av Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Heidi Weng, Ebba Andersson, Teresa Stadlober, Katharina Hennig og Natalja Neprjajeva.

Det endte til slutt med et spurtoppgjør mellom Østberg, svenske Andersson og østerrikske Stadlober. Østberg vant spurten og tok med det annenplassen, 15,5 sekunder bak Johaug.

– Det var kjempebra. Jeg er skikkelig fornøyd, sa en blid Østberg til NRK etter målgang.

Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Tiril Udnes Weng endte på henholdsvis 7.-, 9.- og 13.-plass.

Therese Johaug (i midten) vant foran lagvenninnen Ingvild Flugstad Østberg (t.v.) i Oberstdorf. Tredjeplassen gikk til Teresa Stadlober.

Endrer til VM

Lørdagens maktdemonstrasjon lover godt for neste års VM. Skiathlonen vil da gå i den samme løypa, men med en liten endring: Motbakken blir enda lengre på skøytedelen.

– Den løypa passer Johaug enda bedre enn den vi ser i dag, var Posts vurdering.

Johaug overlot ingenting til tilfeldighetene foran det forrige VM i Seefeld i Østerrike. Der var hun i to omganger foran selve mesterskapet og gjennomførte blant annet testløp for seg selv.

– Er det aktuelt ned flere turer hit før neste års VM?

– Det blir vanskelig slik sesongen er lagt opp, men jeg kommer til å studere kartene litt mer og se hvordan det er smart å legge opp løpet, sa Johaug til NTB.