Utskjelt smøresjef aktuell for toppjobb: - En kjempekompliment

Knut Nystad åpner for å bli Norges nye langrennssjef.

Knut Nystad er i dag sjef for de norske smørerne. Neste sesong kan han være sjef for hele langrennsdelen i Skiforbundet.

17. mars ble det klart at Åge Skinstad gir seg som langrennssjef i Norges Skiforbund.

NRKmeldte onsdag at det er smøresjef Knut Nystad som ligger klart best an til å bli hans etterfølger.

— Det er hyggelig å høre at folk tror jeg kan gjøre andre ting enn å være smøresjef, men jeg må også si at jeg er ekstremt fornøyd med den jobben jeg har nå,sier han til Aftenposten.

Nystad sier at det ikke er viktig for ham å få en ny tittel, og han ser fortsatt mange utfordringer som skal løses innenfor smøring av ski de neste årene.

Mest kjent for de dårlige dagene

Skinstad mener Nystad har bygd opp og ledet det beste smøreteamet i verden.

— Vi har best ski i 80 prosent av rennene, mener den avtroppende langrennsjefen.

GIR SEG: Åge Skinstad er avtroppende langrennssjef i Norges Skiforbund.

Nystad har imidlertid fått mest oppmerksomhet de gangene Norge har dårlige ski, som under flere distanser under fjorårets OL og under kvinnenes 10-kilometer i årets Falun-VM. — Vi skal være ydmyke og lytte både når vi får positive og negative tilbakemeldinger. Vi smørere blir av og til vurdert på værmeldinger og startlister. Vi skal bare være ekstremt takknemlige for den oppmerksomheten norsk langrenn får, sier Nystad.

Han tar det imidlertid som en kjempekompliment at han skal være aktuell for langrennssjefjobben.

Han har i samtaler signalisert at han kan være interessert i jobben om det blir aktuelt, men sier samtidig at den konkrete jobbeskrivelsen må passe med hans styrker og familiesituasjon.

Les også

«Å lede norsk langrenn etter Skinstad blir like vanskelig som å slå Northug i en spurt»

Stillingen er fortsatt ikke utlyst

— Vi har et møte i langrennskomiteen neste uke, hvor dette vil stå på agendaen. Da skal vi bli enige om kravspesifikasjonene, og det er først etter det at det blir en utlysning av jobben. Vi er veldig tidlig i prosessen, sier Torbjørn Skogstad, leder i langrennskomiteen i Norges Skiforbund.

Han avviser at det på noen som helst måte er avgjort at Nystad får jobben.

Åge Skinstad understreker at det er langrennskomiteen og administrasjonen i forbundet som leder prosessen med å finne hans etterfølger.

— Jeg har sagt at jeg gjerne bistår i prosessen om de ønsker det. Jeg vet at det er mange gode kandidater. Dette er jo en lederjobb som også kan bekles av folk som ikke har jobbet tett på langrennssporten de siste tre årene, sier Skinstad.

Han vil ikke peke på ett konkret navn, men skryter gjerne av Knut Nystads kandidatur.

— Han er en offensiv og fremoverlent ledertype som tør å stå oppreist selv om det blåser litt rundt ham, sier Skinstad, som 1. august går over i en direktørstilling i NHO Innlandet.

Han sier at Nystads rolle som smøresjef er ekstremt viktig, og at det eventuelt kan bli like vanskelig å finne en erstatter til den jobben som til stillingen han selv etterlater seg.

Les også

Sjekk Norges utrolige gullfangst under Skinstad

Mener Skiforbundet bør hente inspirasjon utenfra

Kjetil Kroksæter, kommentator i Adresseavisen, mener Knut Nystad kan være en god mann, men er opptatt av at Skiforbundet ikke må gå i den samme fellen som organisasjoner som gjør det bra ofte går i.

— Slike organisasjoner rekrutterer ofte innenfor egne rekker. De glemmer å hente impulser utenfra. De har gjort det lenge på trenerfronten. Det har for så vidt fungert bra, men av og til må alle organisasjoner fornye seg, sier Kroksæter.

Han peker på Rosenborg som en organisasjon som for lenge reproduserte innenfor egne rekker.

— Det er lenge siden det har kommet nye folk inn i Skiforbundet, sier kommentatoren.

Han mener diskusjonen for Skiforbundet like mye kan dreie seg om man ønsker å fortsette å bruke så mye ressurser på toppidretten som i dag, eller om man skal bruke mer på grasrota til utvikling av nye løpere.

Som å gå på ski etter Marit Bjørgen

Knut Nystads bror, herrelandslagstrener Trond, sier at å overta etter Åge Skinstad blir «som å gå på ski etter Marit Bjørgen».

Smøresjef Nystad er enig i at det har vært meget gode tider under Skinstad.

Det er under Knut Nystads ledelse at de norske smørerne har fått den mye omtalte smøretraileren.

Markedsinntektene har økt med rundt 300 prosent i årene opplendingen har vært sjef. I mesterskapene har gullmedaljene haglet.— Utfordringen for norsk langrenn er at ingenting vokser inn i himmelen. En gang kommer det motstand, dårlige resultater og markedsinntektene går nedover igjen. Vi må forberede oss best mulig på fremtiden, slik at vi kan bevare det vi har, og bygge opp langrenn så posisjonen er sterk også i fremtiden, sier Knut Nystad.

GULLJUBEL: De norske langrennsjentene har hamstret gullmedaljer de siste fem sesongene.

— Nystad er en klar og tydelig leder

Broder Trond er sikker på at bror Knut kan løse oppgaven som langrennssjef godt om han får den.

— Jeg kjenner egenskapene hans som leder og menneske. Han er veldig proff og flink. Når det er sagt så er vel det å ta over etter Åge Skinstad som å gå på ski etter Marit Bjørgen, sier Nystad.

Han har selv blitt nevnt i forbindelse med jobben, men sier det er helt uaktuelt. Han bor i Østerrike, og har ingen planer om å flytte hjem til Norge nå.

Han ser flere gode kvaliteter hos familiens aktuelle kandidat.

— Han er en klar og tydelig leder. Han har erfaring fra organisasjonen, fra OL og VM. Han kjenner livet til utøverne, trenerne, smørerne og de i administrasjonen.