Langrenn

Det er meningsløst om Tor Arne Hetland skal gå rundt i ett år og være saftblander

KOMMENTAR: Den tidligere herrelandslagssjefen bør kjøpes fri fra kontrakten med Norges Skiforbund.

FERDIG: Misnøye fra løperne førte til at Tor Arne Hetland ikke kunne fortsette som herrelandslagssjef etter OL-sesongen.
 • Birger Løfaldli
  Birger Løfaldli
  Adresseavisen

Det er gått over to måneder siden bomben i Ski-Norge smalt. Tor Arne Hetland, som i vinter har ledet norske skiløpere til triumf etter triumf, måtte forlate stillingen etter å ha fått sterk kritikk fra sine egne utøvere. Landslagssjef Vidar Løfshus har innrømmet at misnøyen fra løperne kom som lyn fra klar himmel.

Da avgangen var klar, uttalte Løfshus at Hetland er et stort leder- og trenertalent og at skiforbundet derfor gjerne ønsket ham med videre i en annen rolle.

I midten av mai meldte VG at situasjonen mellom Hetland og skiforbundet var fastlåst. Ingen visste hvilke oppgaver Hetland skulle få den kommende sesongen.

Les også

Hetland trolig ferdig som landslagstrener

Nå skal partene være nær en avklaring. Slik jeg forstår det er den mest aktuelle løsningen at Hetland blir kjøpt fri fra kontrakten og at han dermed tar farvel med Norges Skiforbund. Det vil i så fall være den beste løsningen, slik forholdet mellom Hetland og løperne er blitt.

For hva skal skitrener Hetland gjøre hvis han ikke kan gjøre det han kan best? Smøre ski? Lage havregrøt og blande saft? Bestille reiser til samlinger og verdenscuprenn?

Slik jeg kjenner vinnerskallen Hetland, vil han ikke la seg motivere av noen av disse oppgavene. Mannen med tre VM-gull og gull fra OL i Salt Lake City har etter sin aktive karrière jobbet målbevisst for å nå toppen også som trener. Han startet med de tyske sprinterne sommeren 2009 og har deretter vært langrennstrener både i Sveits og Canada.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli.

Hetland kom tilbake til Norge etter 2015-sesongen, da som assistent for herrelandslagssjef Trond Nystad. Alt lå til rette for at den gamle sprintkongen skulle bli en ny kontinuitetsbærer i det norske trenerapparatet. Etter ett år rykket Hetland opp for å bli sjef for allroundlaget.

Resultatene har vært gode, med et lite unntak i fjorårets VM i Lahti. Da ble det ingen individuelle norske gull på herresiden. I verdenscupen både i fjor og denne sesongen har de norske langrennsherrene dominert.

Også OL ble en stor suksess, med gull til Simen Hegstad Krüger og Johannes Høsflot Klæbo. I tillegg vant Norge både stafetten og lagsprinten.

Derfor kom meldingen på tampen av sesongen som et sjokk.

Les også

Løfshus tegner et skremmende bilde av landslaget

Årsaken til misnøyen handler ikke om Hetlands kunnskap om langrenn. Den er udiskutabel. Det dreier seg om personkjemi og kommunikasjon. Til slutt ble det et spørsmål om tillit. Da kritikken ble kjent i den anonyme spørreundersøkelsen, måtte landslagssjef Løfshus grave videre i saken. Konklusjonen ble at Hetland ikke lenger kunne lede allroundlaget. Tilliten mellom løperne og sjefen var ikke til stede.

I norsk langrenn, til forskjell fra fotballen, er det ikke tradisjon for å sparke trenere. Løfshus ønsket derfor å beholde Hetland i organisasjonen frem til kontrakten går ut våren 2019.

VANSKELIG FLOKE: Tor Arne Hetland (til venstre) og landslagssjef Vidar Løfshus har brukt over to måneder på å komme frem til en løsning.

Det er problematisk på flere vis:

Det ene er at Hetland i så fall måtte få oppgaver som motiverer ham. Det andre er hvor sunt det er for laget å ha Hetland med videre, når slitasjen allerede er så stor. Det tredje henger sammen med økonomien i skiforbundet. Norsk langrenn gikk i fjor med 6,3 millioner i minus. Da er det vanskelig å forsvare opprettelse av en ny stilling til en avgått herrelandslagstrener.

Les også

Norsk langrenn sa nei til friskt blod

Det er ventet en snarlig avklaring, og sannsynligvis vil den handle om at Hetland blir kjøpt ut av kontrakten. Diskusjonen nå handler trolig om hvor mye penger Hetland kan få med seg på veien.

Situasjonen skilandslaget har havnet i er naturligvis uheldig, men i denne type prestasjonsmiljøer er slikt vanskelig å gardere seg mot. Av og til fungerer bare ikke samarbeidet mellom treneren og utøvergruppa. I stedet for å ha en umotivert Hetland gående i miljøet, er den beste løsningen derfor å betale det han har krav på.

Da står Hetland fri til å gå den veien han ønsker og de norske langrennsherrene er kvitt det som nå er et problem.

PS. Torsdag ettermiddag bekreftet Skiforbundet at Hetland er ferdig.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Væromslag skaper trøbbel i Oslo: Branner, vann i veien og trær som velter

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5