Johaug om smitte-risikoen: - Jeg føler meg trygg

GARDERMOEN (VG) Om en av de norske langrennsløperne skulle teste positivt for corona, må trolig hele verdenscup-troppen i karantene. Onsdag morgen dro Therese Johaug & co til Finland.

CHARTERFLY: Therese Johaug og resten av langrennstroppen drar onsdag morgen til finske Ruka med eget fly. Her er Johaug fotografert på Gardermoen.

– Jeg føler meg trygg, sier 32-åringen på vei inn på charterflyet på Gardermoen.

– Risikoen er akseptabel, mener den norske legen Øystein Andersen, som følger løperne på hele reisen.

Langrennssjef Espen Bjervig tror ikke at hele verdenscupen blir avlyst dersom noen skulle teste positivt i Ruka onsdag eller torsdag. Men både han og legen regner med at det norske laget vil lide samme skjebne som fotballandslaget om det skulle bli en positiv test:

– Jeg regner med hele troppen må i karantene da, sier Øystein Andersen til VG.

Mens Sverige har slanket troppen til verdenscuppremieren kraftig - for å minske risikoen for smitte, har Norge full tropp (10 kvinner og 10 menn) og charterfly til Ruka. Svenskene har til sammenligning åtte kvinner og bare fem menn.

– Det er ulike strategier. Vi har valgt full tropp denne gang. Det er ikke sikkert vi kommer til å gjøre det til alle rennene, sier Espen Bjervig.

Den første testingen av løperne har vært denne uken, før avreisen til Finland. De ble ikke testet før den norske åpningen på Beitostølen.

– Nå skal vi ha en ny test når vi kommer fram til Finland, forteller landslagslegen.

Espen Bjervig sier at løperne skal bo to-tre sammen i leiligheter - og at disse gruppene ikke får lov til å blande seg med hverandre.

– På den måten skal ikke smitte gå fra den ene leiligheten til den andre. Og verken løpere eller trenere skal gå inn i smørebussen.

– Hva med mat?

– Vi får kasser med mat til hver leilighet. Det blir ingen besøk på kafeer eller restauranter. Vi kommer til å ha en veldig restriktiv linje der borte. Vi har et godt innarbeidet system og har informert løperne om hvordan det blir, forteller Espen Bjervig.

– Og med lege på turen regner vi dette som trygt og godt.

Skrekken er selvfølgelig smitten som rammet fem spillere på fotballandslaget.

Charlotta Kalla, som for to uker siden testet positivt for corona, går glipp av verdenscuppremieren i Ruka. Det samme gjør de russiske skiløperne Denis Spitsov og Andrej Sobakarev. Spitsov er trolig tilbake til verdenscupen i Davos, det kan også Kalla være.

Rennene i Ruka starter med sprint fredag, før det er distanserenn lørdag og søndag.

PS: Debutanten Mikael Gunnulfsen måtte kaste inn håndkleet onsdag morgen. - Han merket symptomer på forkjølelse og trakk seg. Ros til Mikael for at han følger de reglene vi har, sier Espen Bjervig.