Northug utestenges trolig fra verdenscupen

Skipresidenten bekrefter: — Han har ikke skrevet under på avtalen.

Petter Northug har ikke signert avtalen med landslaget. Tidsfristen har gått ut. Slik situasjonen er nå vil ikke VM-kongen fra Falun få gå verdenscup til vinteren.
  • Birger Løfaldli

TRONDHEIM (adressa.no): Langrennskomiteen har i dag rapportert om Northug-saken til skistyret. Konklusjonen er at det ikke er inngått noen avtale med langrennskongen innen tidsfristen.

— Vi har blitt informert av langrennskomiteen om at de har tilbudt Petter Northug en tilsvarende avtale som i fjor, men at han ikke har skrevet under på avtalen, sier skipresident Erik Røste til Adresseavisen.

Han forteller videre at han vil komme med mer informasjon i saken i løpet av de kommende dagene.

Den øverste ledelsen i norsk skisport har vært samlet i Oslo i helga og blant annet blitt informert om Northug-saken i dag.

PÅ SNØ: Under disse forholdene på toppen av Stelvio-passet har Petter Northug trent de siste dagene.

Verdenscupen ryker troligRøste ønsker ikke å si noe ytterligere om hva dette betyr foreløpig, men alt tyder på at Northug nå ikke får mulighet til å konkurrere i verdenscupen til vinteren.

Striden mellom Petter Northug og Norges Skiforbund begynner å bli en vane på høsten. Utgangspunktet for uenighetene stammer fra da Northug brøt med landslaget for drøyt to år siden og fikk handelsgiganten Coop som hovedsponsor.

Landslaget blir sponset av Spar, som er i direkte konkurranse med Coop. Som landslagsløper har Northug derfor ikke anledning til å profilere Coop, og nettopp dette bunner konflikten i.

Etter langvarige diskusjoner bestemte skistyret 16. juni at Northug skulle få tilbud om landslagsplass på samme vilkår som forrige sesong. Det vil si avtale som gjør ham til landslagsløper fra 24. november til 7. april neste år, uten mulighet til å profilere sin hovedsponsor Coop i denne perioden.

Med en slik løsning godtar skiledelsen at Northug kan få et unntak fra regelen og profilere Coop utenfor skisesongen.

Ønsket rask avklaring

I tiden etter vedtaket gjorde langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad det helt klart at skiledelsen ønsket en rask avklaring. Nå har det gått tre måneder. Northug har gitt skriftlig tilbakemelding om at han ønsker å satse på verdenscup kommende sesong, men har ikke signert avtalen.

I fjor kom en avtale på plass først i november. Petter Northug er tydelig på at han tenker langsiktig i sin satsing og Adresseavisen fortalte tidligere i høst at hovedårsaken til at 29-åringen ikke ville signere avtalen var at han ønsket større forutsigbarhet enn det forbundet kunne tilby, altså en avtale som strekker seg over flere sesonger. Til Adresseavisen uttalte Northug i august at det kan være aktuelt å fortsette på toppnivå helt til 2021 eller 2023 – hvis Trondheim blir tildelt ski-VM.

Petter Northug oppholder seg fortsatt i Italia på treningsopphold. Adresseavisen har søndag ettermiddag vært i kontakt med Northugs manager Are Sørum Langås. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Ikke lei Northug-stoff? Da anbefaler vi disse sakene: