Langrenn

Dette ville Johaug lært på kurset hun ikke tok før etter avsløringen

Vi har tatt kurset.

Dette kurset skulle Norges Skiforbund ha sørget for at Therese Johaug skulle ha gjennomført. Det ble ikke gjort før etter at hun hadde avlevert en positiv dopingprøve. Vi har sett på om det hadde gjort noen forskjell dersom hun hadde tatt kurset. Foto: Faksimile/NTB Scanpix

 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Aftenposten

Norges Skiforbund får kritikk for at ikke alle utøverne har gjennomført Antidoping Norges kurs i nettopp antidopingarbeid. Kurset som har fått navnet «Ren utøver» er et såkalt e-læringskurs. Utøverne registrerer seg og gjennomfører kurset på nett.

Her er lenken til e-opplæringen "Ren utøver". Krever registrering, men alle kan ta kurset.

– Bemerkelsesverdig

SVTs langrennsekspert Anders Blomquist er svært kritisk til Norges Skiforbund.

– Det er bemerkelsesverdig at en nasjon med så høyt profilerte utøvere, og som har en tradisjon for å være kritiske mot andre i dopingspørsmål, ikke har sørget for at utdanningen er blitt gjennomført, sier han.

Therese Johaug hadde ikke gjennomført kurset før etter at hun hadde avlagt positiv dopingtest hvor det viste seg at hun hadde spor av et anabolt steroid i urinen (13 nanogram clostebol pr. milliliter).

Les også

Advokat avslørte: Johaug tok antidopingkurs etter at hun ble tatt

I forklaringen sin under dopingsaken mot henne som pågår nå har hun forklart at hun hadde oversett ett punkt i en e-post hun hadde fått fra forbundet. I dette punktet ble utøverne på landslaget oppfordret til å gjennomføre kurset «Ren utøver».

Aftenposten har nå gjennomført dette kurset. Vi prøvde å finne ut om kurset inneholder informasjon som, dersom Therese Johaug hadde gjennomført kurset, ville gjort henne bedre i stand til å ha unngått å komme i den situasjon hun er i nå.

Kurset består av åtte forskjellige moduler. Det tar rundt fem minutter å gjennomføre hver av modulene i dette lille opplæringsprogrammet. I løpet av en time er det meste gjort.

Les også

Svensk ekspert kritiserer Johaug og landslaget: - Det er bemerkelsesverdig

Kun grunnleggende kunnskaper

Etter å ha gjennomført opplæringen kan vi slå fast at det er en enkel grei innføring i hvordan man skal forholde seg til doping, dopingtester og hvordan man kan finne ut hva som er forbudte stoffer.

For en toppidrettsutøver som har vært med blant verdens beste utøver i mer enn 10 år, er det svært lite informasjon i opplæringen som er ukjent.

Det blir slått fast at i en av læringsplakatene: «Vær sikker på at du ikke inntar forbudte stoffer eller bruker forbudte metoder. Det er ditt ansvar».

Therese Johaug har i alle sine forklaringer gjort det klart at hun er klar over sitt ansvar, men at hun tok det ansvaret ved å rådføre seg med damelandslagets lege Fredrik Bendiksen.

Les også

Direkte: Her kan du følge forhandlingene i dopingsaken mot Therese Johaug

Dette er kunnskap Therese Johaug ville ha fått dersom hun hadde gjennomført kurset "Ren utøver". Foto: Antidoping Norge, plansje fra opplæringsprogrammet "Ren utøver".

Hun har også gjentatte ganger sagt at hun vanligvis sjekker og dobbeltsjekker om det kan være forbudte stoffer i det hun måtte bruke av legemidler.

Hele opplæringen handler i veldig stor grad om å gi utøverne en helt grunnleggende kunnskap.

Opplæringsprogrammet består av åtte forskjellige moduler:

Dopingkontrollen. Handler om hvordan dopingkontrollen gjennomføres og hvilke rettigheter og plikter en utøver har i forbindelse med selve kontrollen.

Regelbrudd: Handler om hvordan reglene praktiseres og hva som regnes som et regelbrudd. Her blir det også presisert at det er du, som utøver, er ansvarlig for det som blir tilført din kropp.

Kosttilskudd: Her blir det advart mot å bruke kosttilskudd som ikke er gjennomanalysert og man er hundre prosent sikker på ikke inneholder forbudte stoffer.

Meldeplikt: Handler om regelen om at idrettsutøvere skal melde fra hvor de er i verden slik at dopingjegerne kan finne dem dersom de skulle ønske å gjennomføre en dopingtest.

Dopinglisten: Dette er en oversikt over hvordan man skaffer seg informasjon om hvilke stoffer som er forbudte. Det opplyses om WADAs liste som inneholder oversikt over ulovlige virkestoffer. Det blir også presisert at Antidoping Norge har en liste over hvilke legemidler godkjent i Norge som står på forbudslisten og hvilke som er lov til å bruke. Det gås ikke i detalj på hvilke stoffer som er forbudt.

Helsekonsekvenser: Her handler det om hva doping gjør med kroppen og hvilke farer det er forbundet med å bruke dopingmidler.

Medisinsk fritak: Her handler det om hvordan man kan få medisinsk fritak, dersom man er nødt til å bruke medisiner som står på dopinglisten til terapeutisk behandling.

Diplom: Det åttende og siste punktet i opplæringsprogrammet handler om hvordan man får et diplom for gjennomgått kurs.

Kurset er utarbeidet av Antidoping Norge i samarbeid med Antidoping Danmark.

Norges Skiforbund har beklaget at de ikke lykkes med å få alle utøvere til å gjennomføre kurset.

– En ny versjon av «Ren utøver» ble lansert i juni 2015. Vi i langrennsledelsen erkjenner at vi ikke har vært flinke nok til å sørge for at alle utøverne har gjennomført denne siste versjonen, sier Espen Bjervig, administrativ leder i NSF Langrenn i en pressmelding fra forbundet. Enden på visa ble at forbundet gjennomførte som strakstiltak at alle utøvere skulle gjennomføre programmet.

I kurset blir det gitt grunnleggende kunnskap om hva som er brudd på dopingreglene. Foto: Antidoping Norge, plansje fra opplæringsprogrammet "Ren utøver".

Les mer om

 1. Therese Johaug
 2. Doping
 3. Medisin
 4. Langrenn

Relevante artikler

 1. LANGRENN
  Publisert:

  Advokat avslørte: Johaug tok antidopingkurs etter at hun ble tatt

 2. MENINGER
  Publisert:

  Skiforbundet har en slapp antidoping-kultur | Andreas Slettholm

 3. LANGRENN
  Publisert:

  Johaug-feilen CAS ikke kunne akseptere: – Det er alarmerende

 4. LANGRENN
  Publisert:

  Svensk ekspert kritiserer Johaug og landslaget: - Det er bemerkelsesverdig

 5. LANGRENN
  Publisert:

  Svensk ekspert: - Forklaringene styrker Johaugs versjon

 6. SPORT
  Publisert:

  Brækhus kutter kosttilskudd i dopingfrykt