Tårevåte Bjørgens beskjed til Johaug etter gullet

Marit Bjørgen (36) var preget etter å ha sikret sitt 15. VM-gull.

TRIUMF: Marit Bjørgen tok til tårene i seiersintervjuet med NRK. Lørdagens VM-gull betydde mye.

LAHTI/OSLO: Marit Bjørgen fosset inn til sitt 15. VM-gull etter et forrykende rykk under lørdagens 15 kilometer med skibytte.

36-åringen ble verdensmester samme sted som hun VM-debuterte for 16 år siden.

Med dette gullet gikk hun forbi den russiske langrennslegenden Jelena Välbe som tidenes mestvinnende langrennsløper i VM.

I intervjuet med NRK etter rennet, fikk en tårevåt Bjørgen spørsmål om lagvenninnen Therese Johaug, som er utestengt for brudd på dopingbestemmelsene.

– Før jeg reiste til VM, sa jeg at jeg ville gå for henne. Jeg savnet henne i dag, jeg hadde henne i bakhodet. Dette er en medalje for Therese også, sa Bjørgen.

Etter gullet, har Johaug lagt ut en hyllest av Bjørgen på sin egen Instagram-konto.

– Marit, du er og blir mitt største forbilde, skriver Johaug til et bilde av de to sammen.

SE VIDEO: Her avgjør Bjørgen fellesstarten.

– Therese har betydd mye

I møte med journalistene etterpå fikk Bjørgen spørsmål om Johaug-støtten.

– Du sa at du delte gullet med Therese Johaug, kan du utdype det?

– Det har vært et spesielt år. Therese er ei jente som har betydd mye for meg gjennom min karriere. Vi fikk muligheten til å treffes før jeg reiste hit, og da sa jeg: «Jeg skal gå for deg, Therese!» Jeg hadde Therese i bakhodet i hele dag. Hadde hun vært her i dag, ville hun bare mørnet på. Jeg deler gullmedaljen med henne. Jeg tenkte på henne under oppvarmingen og hvordan jeg skulle gjøre ting, sa Bjørgen.

– Har du fått noen melding av Therese Johaug?

– Jeg har ikke sjekket telefonen. Men jeg fikk en lykkeønskning i dag tidlig.

– Hadde du tapt for Therese?

– Det kan godt hende.

Det ble en ren duell om gullet mellom superveteranen Bjørgen og det ti år yngre hjemmehåpet Krista Pärmäkoski.

I den siste bakken slo Bjørgen til, og fikk noen meter ned til Pärmäkoski. Det var nok til å vinne gull.

– Til slutt skjønte jeg at det handlet om meg og Pärmäkoski. Jeg prøvde å hvile meg litt. Og så hadde jeg den siste bakken i hodet mitt.

– Hun prøvde i den lengste bakken her, men jeg kjente at jeg klarte å følge henne lett. Da tenkte jeg at utgangspunktet var at jeg var en bedre sprinter enn henne, så jeg følte at hvis jeg krøp sammen og gjode det jeg har vært sterk på tidligere i padling, kunne jeg få den luka jeg ville. Og det gjorde jeg, oppsummerer Bjørgen.

Charlotte Kalla sikret bronsen. Heidi Weng var lenge med i kampen om medalje, men falt ned til femteplass.

Slo tilbake etter skadetrøbbel

Det er 14 måneder siden Bjørgen ble mamma for første gang. Comebacket i skisporet lot vente på seg. Skader førte til at hun måtte stå over NM på Beitostølen i mars i fjor. Problemene fortsatte på våren og sommeren. Veteranen måtte stå over flere samlinger med landslaget.

Både henne selv og apparatet rundt henne, har innrømmet at det heftet en tvil ved om hun ville komme tilbake i toppslag.

TRIUMF: Marit Bjørgen kunne juble for VM-gull. Hun vant duellen mot hjemmehåpet Krista Pärmäkoski.

Men da denne sesongen var i gang, var Bjørgen tilbake på startstreken. Og hun gikk rett til topps. I det siste rennet før VM, var Bjørgen overlegen.

En taktisk bommert førte til tidlig exit på VM-sprinten torsdag, men Bjørgen var likevel storfavoritt foran lørdagens skiathlon.

Kalla falt

Rennet åpnet i et enormt tempo. Etter kort tid begynte feltet å sprekke opp.

Åpningsminuttene bød på dramatikk. En klynge med løpere falt. Det gjorde også Charlotte Kalla, men svensken var likevel en del av tetgruppen fem kilometer ut i rennet. Den gruppen besto også av Bjørgen, Heidi Weng og Krista Pärmäkoski.

Marit Bjørgen sammen med sønnen Marius etter lørdagens VM-gull.

Et raskt skibytte gjorde at Pärmäkoski føk opp i ledelse før siste halvdel av rennet, men finnen ble raskt tatt igjen av Bjørgen. Det ble en luke ned til Weng og Kalla.

Etter hvert ble det en ren gull-duell. Ville Bjørgen sikre seg enda en VM-triumf, eller ville Pärmäkoski sikre seg sitt første mesterskapsgull?

Slutten av rennet ble et taktisk spill, men i den siste bakken slo Bjørgen til med en forrykende rykk. Pärmäkoski greide ikke å holde følge.

Bjørgen passere målstreken som VM-vinner nok en gang, og befestet posisjonen som tidenes VM-medaljør i langrenn.

– Hva betyr det å ha rekorden i antall gull?

– Igjen, som jeg har sagt tidligere i dag: Så lenge man er aktiv, tenker man ikke på det. Da ser man bare fremover. Som jeg sier: Verdensmester er ikke noe man er, det er noe man har vært, sier Marit Bjørgen.