Svensk skistjerne anklager Norge for å spre rykter

Fikk høre at han hadde forstøverapparat i hjemmet.

AVVISER BRUK: Emil Jönsson sier at han aldri har brukt forstøverapparat.

KUUSAMO: Sveriges sprintess gjennom en årrekke, Emil Jönsson fikk for to uker siden høre at han har et forstøverapparat i sitt eget hjem.

Han aner ikke hvor ryktet kom fra, annet enn at det kom fra norsk hold.

Et forstøverapparat brukes til å gjøre flytende medisin til bitte små dråper som inhaleres. Det brukes i behandlingen av for eksempel astma og kronisk lungesykdom (KOLS).

Blant annet bruker norske løpere forstøverapparat som står plassert i andreetasjen på smøretraileren mellom sprintheat. Sveriges lege Per Andersson har reagert på praksisen. Han er tydelig på at det er uaktuelt for svenske løpere å ta i bruk forstøverapparat. På tross av det har Norges lege Petter Olberg bestemt at det norske laget skal fortsette som før.

Les også

Her er Finlands svar på Norges forstøverapparat

(for abonnenter)

— Har aldri hatt det

Alle svenske løpere Adresseavisen har pratet med avviser at de bruker forstøverapparat.

— Jeg har det ikke og har aldri hatt det. Det er noen fra norsk hold som har sagt at jeg hadde et slikt hjemme. Jeg aner ikke engang hvordan det ser ut. Vi i Sverige velger å stå over skirenn hvis vi er såre i brystet, sier han.

20. juli ble saken mot Martin Johnsrud Sundby offentliggjort. Da ble det kjent at idrettens voldgiftsrett CAS hadde slått fast at langrennsstjernen hadde brutt WADA-reglementet og ble gitt to måneders utestengelse.

Testene som var utgangspunkt for dommen ble tatt i forbindelse med konkurransene i Davos 13. desember 2014 og i Toblach 8. januar 2015. Prøvene viste et salbutamol-innhold over den øvre grensen, men det var ikke det Sundby ble dømt for. Årsaken til utestengelsen var at han ikke hadde søkt om medisinsk fritak for sin astmamedisin.

I sin forklaring av saken forklarte skiforbundet at den norske landslagslegen Knut Gabrielsen anbefalte, ved en akutt forverring av sykdommen i desember 2014, å bruke inntil tre doser på 5000 mikrogram Ventoline, som inneholdt salbutamol, per døgn, inntatt via forstøverapparat.

Les også

Norge møtt med dopinghilsen i Finland: - En idiotisk spøk

Nytt finsk apparat

Under Finlands pressekonferanse i Kuusamo ble det kjent at finnene i skjul de siste månedene har benyttet seg av et nytt apparat for å unngå luftveisproblemer. Også dette apparatet er ukjent for Emil Jönsson.

— Det er nytt for meg. Vi hviler vi, i stedet for å bruke slike apparater, sier han med et smil.

Medieansvarlig for det norske langrennslandslaget Gro Eide sier at hun ikke har hørt noe til ryktet Jönsson viser til.

— I denne astmadebatten er det så mye usannheter at det er vanskelig å vite hva som er sagt og ikke sagt, sier hun til Adresseavisen.