Langrenn

Kollen-festen stenges for publikum

Folkefesten i Holmenkollen må vike i kampen mot koronaviruset.

Holmenkollen skifestival har alltid vært en publikumsmagnet, men i år blir det renn uten tilskuere. Her er Johannes Høsflot Klæbo i sporet under femmila i fjor.
  • Bernt Harald Brennevann

Tilskuernekten er innført på oppfordring fra Oslo kommune. Det betyr at verdenscupkonkurransene i langrenn, hopp og kombinert blir gjennomført, men den årlige publikumsfesten uteblir.

Det opplyser kommunen i en pressemelding torsdag ettermiddag. Beslutningen er tatt i samråd med nasjonale helsemyndigheter.

– Skiarenaen stenges for publikum, og vi vil anmode publikum om heller ikke å oppsøke områdene utenfor arenaen denne helgen. Vi er spesielt bekymret for situasjonen med store folkemengder på T-banen, i kombinasjon med tidligere erfaring med høyt alkoholkonsum blant publikum. Vi må gjøre alt vi kan for å utsette smittespredning så lenge vi kan, sier kommunaldirektør Svein Lyngroth i byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune i pressemeldingen.

Dermed er Holmenkollen skifestival nødt til å stenge skiarenaen for publikum.

På spørsmål om hvordan publikumsforbundet utenfor arenaen og på T-banen skal håndheves, ber medisinsk sjef i Oslo kommune, Johan Torper, om at folk følger de restriksjonene som blir lagt.

– Det er avhengig av at innbyggerne er lojale og følger oppfordringen vi kommer med. Dernest vil Ruter ha et ansvar i samarbeid med arrangøren og eventuelt også politiet, sier han under en pressekonferanse i Oslo rådhus torsdag kveld.

Vil unngå store samlinger på T-banen

Det er spredningen av koronaviruset som er årsaken til det drastiske tiltaket.

Smittevernoverlege i Oslo, Tore W. Steen forteller på en pressekonferanse i Oslo rådhus torsdag kveld at kollektivreisene til og fra Holmenkollen er hovedgrunnen bak publikumsstengingen.

– Hovedproblemet er at eneste offentlige transportmiddel til Holmenkollen er T-banen. Vi ser at det er betydelig risiko for smittespredning på T-banen hvis arrangementet skulle gå som planlagt, sier han.

Det er Ruter som ansvarlig for kollektivtransporten i Oslo.

– Foreløpig er dette et publikumsarrangement som er stengt for publikum, ikke T-bane. Vi regner med at noen færre reiser oppover, så forholder vi oss til rådene helsemyndighetene kommer med, sier Ruters pressevakt Øystein Dahl Johansen.

Han forklarer at det fortsatt er for tidlig å si noe om eventuelle endringer Ruter vil gjøre i forbindelse med arrangementet på Holmenkollen. Det er ikke bare mulige Holmenkollen-tilskuere som ville benyttet seg av T-banen, men også folk som bor i området.

– Folk står tett der (på T-banen opp, jou.anm.), mye tettere enn i vanlig rushtid. Hvis folk i tillegg er beruset, blir det et tilleggsmoment med en mer ukritisk oppførsel enn vanlig, sier smittevernoverlege Steen.

Han legger til at helsevesenet i Oslo er presset etter at det til nå er påvist koronasmitte hos 16 personer i kommunen. I Norge er det totalt påvist 86 smittetilfeller.

– Dette er trolig bare toppen av isfjellet, sier han.

I fjor ble det solgt 37.000 billetter til det tradisjonsrike Kollen-arrangementet. I tillegg er det mange tilskuere ute i løypene som ikke har kjøpt billett.

Les også

Slik reagerer Holmenkollen-arrangørene etter publikumsbeskjeden

– Økonomiske konsekvenser må vurderes senere

Så langt har ingen uttalt seg om hvorvidt arrangørene vil tape penger på vedtaket.

– Økonomiske konsekvenser må vurderes senere. Det viktigste nå er å hindre smitte av koronaviruset, sier kommunaldirektør Lyngroth.

Helsedirektoratet sier følgende i pressemeldingen torsdag ettermiddag:

– Helsedirektoratet støtter Oslo kommunes vurdering og avgjørelse basert på Folkehelseinstituttets faglige råd og vår vurdering av mulige konsekvenser for befolkningen og helsetjenesten, sier lege og fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet, ifølge pressemeldingen.

Flere idrettsarrangementer verden over blir for tiden avviklet helt uten tilskuere.

Lørdag er det tremil klassisk for kvinner i langrenn i Holmenkollen, mens søndag står den tradisjonsrike femmila for menn på programmet. Lørdag er det også kombinertrenn, mens det skal konkurreres i hoppbakken både fredag, lørdag og søndag.

  • LEST DENNE? Fifa-presidenten utelukker ikke flere utsettelser: – Folks helse viktigere enn fotballkamper

Alpint på Kvitfjell

I helgen er også verdenscupen i alpint på plass i Kvitfjell. Lørdag stiller fartskjørerne på startstreken i utfor, mens det er super-G dagen etter. Den norske arrangøren sier de er godt forberedt.

– Vi følger rådene fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Det vil være god beredskap under renndagene, sa leder Ole Kristian Kirkerud i organisasjonskomiteen.

Da var avlysningen av publikumsfesten i Kollen ennå ikke klar.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Holmenkollen
  3. Langrenn
  4. Coronaviruset