Langrenn

Kollen-festen stenges for publikum

Folkefesten i Holmenkollen må vike i kampen mot koronaviruset.

Holmenkollen skifestival har alltid vært en publikumsmagnet, men i år blir det renn uten tilskuere. Her er Johannes Høsflot Klæbo i sporet under femmila i fjor. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

 • Bernt Harald Brennevann

Tilskuernekten er innført på oppfordring fra Oslo kommune. Det betyr at verdenscupkonkurransene i langrenn, hopp og kombinert blir gjennomført, men den årlige publikumsfesten uteblir.

Det opplyser kommunen i en pressemelding torsdag ettermiddag. Beslutningen er tatt i samråd med nasjonale helsemyndigheter.

– Skiarenaen stenges for publikum, og vi vil anmode publikum om heller ikke å oppsøke områdene utenfor arenaen denne helgen. Vi er spesielt bekymret for situasjonen med store folkemengder på T-banen, i kombinasjon med tidligere erfaring med høyt alkoholkonsum blant publikum. Vi må gjøre alt vi kan for å utsette smittespredning så lenge vi kan, sier kommunaldirektør Svein Lyngroth i byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune i pressemeldingen.

Dermed er Holmenkollen skifestival nødt til å stenge skiarenaen for publikum.

På spørsmål om hvordan publikumsforbundet utenfor arenaen og på T-banen skal håndheves, ber medisinsk sjef i Oslo kommune, Johan Torper, om at folk følger de restriksjonene som blir lagt.

– Det er avhengig av at innbyggerne er lojale og følger oppfordringen vi kommer med. Dernest vil Ruter ha et ansvar i samarbeid med arrangøren og eventuelt også politiet, sier han under en pressekonferanse i Oslo rådhus torsdag kveld.

Vil unngå store samlinger på T-banen

Det er spredningen av koronaviruset som er årsaken til det drastiske tiltaket.

Smittevernoverlege i Oslo, Tore W. Steen forteller på en pressekonferanse i Oslo rådhus torsdag kveld at kollektivreisene til og fra Holmenkollen er hovedgrunnen bak publikumsstengingen.

– Hovedproblemet er at eneste offentlige transportmiddel til Holmenkollen er T-banen. Vi ser at det er betydelig risiko for smittespredning på T-banen hvis arrangementet skulle gå som planlagt, sier han.

Det er Ruter som ansvarlig for kollektivtransporten i Oslo.

– Foreløpig er dette et publikumsarrangement som er stengt for publikum, ikke T-bane. Vi regner med at noen færre reiser oppover, så forholder vi oss til rådene helsemyndighetene kommer med, sier Ruters pressevakt Øystein Dahl Johansen.

Han forklarer at det fortsatt er for tidlig å si noe om eventuelle endringer Ruter vil gjøre i forbindelse med arrangementet på Holmenkollen. Det er ikke bare mulige Holmenkollen-tilskuere som ville benyttet seg av T-banen, men også folk som bor i området.

– Folk står tett der (på T-banen opp, jou.anm.), mye tettere enn i vanlig rushtid. Hvis folk i tillegg er beruset, blir det et tilleggsmoment med en mer ukritisk oppførsel enn vanlig, sier smittevernoverlege Steen.

Han legger til at helsevesenet i Oslo er presset etter at det til nå er påvist koronasmitte hos 16 personer i kommunen. I Norge er det totalt påvist 86 smittetilfeller.

– Dette er trolig bare toppen av isfjellet, sier han.

I fjor ble det solgt 37.000 billetter til det tradisjonsrike Kollen-arrangementet. I tillegg er det mange tilskuere ute i løypene som ikke har kjøpt billett.

Les også

Slik reagerer Holmenkollen-arrangørene etter publikumsbeskjeden

– Økonomiske konsekvenser må vurderes senere

Så langt har ingen uttalt seg om hvorvidt arrangørene vil tape penger på vedtaket.

– Økonomiske konsekvenser må vurderes senere. Det viktigste nå er å hindre smitte av koronaviruset, sier kommunaldirektør Lyngroth.

Helsedirektoratet sier følgende i pressemeldingen torsdag ettermiddag:

– Helsedirektoratet støtter Oslo kommunes vurdering og avgjørelse basert på Folkehelseinstituttets faglige råd og vår vurdering av mulige konsekvenser for befolkningen og helsetjenesten, sier lege og fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet, ifølge pressemeldingen.

Flere idrettsarrangementer verden over blir for tiden avviklet helt uten tilskuere.

Lørdag er det tremil klassisk for kvinner i langrenn i Holmenkollen, mens søndag står den tradisjonsrike femmila for menn på programmet. Lørdag er det også kombinertrenn, mens det skal konkurreres i hoppbakken både fredag, lørdag og søndag.

 • LEST DENNE? Fifa-presidenten utelukker ikke flere utsettelser: – Folks helse viktigere enn fotballkamper

Alpint på Kvitfjell

I helgen er også verdenscupen i alpint på plass i Kvitfjell. Lørdag stiller fartskjørerne på startstreken i utfor, mens det er super-G dagen etter. Den norske arrangøren sier de er godt forberedt.

– Vi følger rådene fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Det vil være god beredskap under renndagene, sa leder Ole Kristian Kirkerud i organisasjonskomiteen.

Da var avlysningen av publikumsfesten i Kollen ennå ikke klar.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Holmenkollen
 3. Langrenn
 4. Coronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE

  Direkteblogg om korona

 2. OSLOBY

  Blå stenger for kulturarrangementer etter jul

 3. VERDEN

  Pandemiens andre bølge vokser. Her er de dramatiske nyhetene som kom torsdag.

 4. OSLOBY

  Fra torsdag skal alle bruke munnbind på restaurant i Oslo:- Forvirringen er total

 5. NORGE

  Sifo-forsker: – Folkehelseinstituttet bommer med sine råd om vask av munnbind

 6. POLITIKK

  Stortinget strammer inn: Representantene bes bruke munnbind