Kollen-festen stenges for publikum
Folkefesten i Holmenkollen må vike i kampen mot koronaviruset.
Holmenkollen skifestival har alltid vært en publikumsmagnet, men i år blir det renn uten tilskuere. Her er Johannes Høsflot Klæbo i sporet under femmila i fjor. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Tilskuernekten er innført på oppfordring fra Oslo kommune. Det betyr at verdenscupkonkurransene i langrenn, hopp og kombinert blir gjennomført, men den årlige publikumsfesten uteblir.
Det opplyser kommunen i en pressemelding torsdag ettermiddag. Beslutningen er tatt i samråd med nasjonale helsemyndigheter.
– Skiarenaen stenges for publikum, og vi vil anmode publikum om heller ikke å oppsøke områdene utenfor arenaen denne helgen. Vi er spesielt bekymret for situasjonen med store folkemengder på T-banen, i kombinasjon med tidligere erfaring med høyt alkoholkonsum blant publikum. Vi må gjøre alt vi kan for å utsette smittespredning så lenge vi kan, sier kommunaldirektør Svein Lyngroth i byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune i pressemeldingen.
Dermed er Holmenkollen skifestival nødt til å stenge skiarenaen for publikum.
På spørsmål om hvordan publikumsforbundet utenfor arenaen og på T-banen skal håndheves, ber medisinsk sjef i Oslo kommune, Johan Torper, om at folk følger de restriksjonene som blir lagt.
– Det er avhengig av at innbyggerne er lojale og følger oppfordringen vi kommer med. Dernest vil Ruter ha et ansvar i samarbeid med arrangøren og eventuelt også politiet, sier han under en pressekonferanse i Oslo rådhus torsdag kveld.
Vil unngå store samlinger på T-banen
Det er spredningen av koronaviruset som er årsaken til det drastiske tiltaket.
Smittevernoverlege i Oslo, Tore W. Steen forteller på en pressekonferanse i Oslo rådhus torsdag kveld at kollektivreisene til og fra Holmenkollen er hovedgrunnen bak publikumsstengingen.
– Hovedproblemet er at eneste offentlige transportmiddel til Holmenkollen er T-banen. Vi ser at det er betydelig risiko for smittespredning på T-banen hvis arrangementet skulle gå som planlagt, sier han.
Det er Ruter som ansvarlig for kollektivtransporten i Oslo.
– Foreløpig er dette et publikumsarrangement som er stengt for publikum, ikke T-bane. Vi regner med at noen færre reiser oppover, så forholder vi oss til rådene helsemyndighetene kommer med, sier Ruters pressevakt Øystein Dahl Johansen.
Han forklarer at det fortsatt er for tidlig å si noe om eventuelle endringer Ruter vil gjøre i forbindelse med arrangementet på Holmenkollen. Det er ikke bare mulige Holmenkollen-tilskuere som ville benyttet seg av T-banen, men også folk som bor i området.
– Folk står tett der (på T-banen opp, jou.anm.), mye tettere enn i vanlig rushtid. Hvis folk i tillegg er beruset, blir det et tilleggsmoment med en mer ukritisk oppførsel enn vanlig, sier smittevernoverlege Steen.
Han legger til at helsevesenet i Oslo er presset etter at det til nå er påvist koronasmitte hos 16 personer i kommunen. I Norge er det totalt påvist 86 smittetilfeller.
– Dette er trolig bare toppen av isfjellet, sier han.
I fjor ble det solgt 37.000 billetter til det tradisjonsrike Kollen-arrangementet. I tillegg er det mange tilskuere ute i løypene som ikke har kjøpt billett.
Slik reagerer Holmenkollen-arrangørene etter publikumsbeskjeden
– Økonomiske konsekvenser må vurderes senere
Så langt har ingen uttalt seg om hvorvidt arrangørene vil tape penger på vedtaket.
– Økonomiske konsekvenser må vurderes senere. Det viktigste nå er å hindre smitte av koronaviruset, sier kommunaldirektør Lyngroth.
Helsedirektoratet sier følgende i pressemeldingen torsdag ettermiddag:
– Helsedirektoratet støtter Oslo kommunes vurdering og avgjørelse basert på Folkehelseinstituttets faglige råd og vår vurdering av mulige konsekvenser for befolkningen og helsetjenesten, sier lege og fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet, ifølge pressemeldingen.
Flere idrettsarrangementer verden over blir for tiden avviklet helt uten tilskuere.
Lørdag er det tremil klassisk for kvinner i langrenn i Holmenkollen, mens søndag står den tradisjonsrike femmila for menn på programmet. Lørdag er det også kombinertrenn, mens det skal konkurreres i hoppbakken både fredag, lørdag og søndag.
- LEST DENNE? Fifa-presidenten utelukker ikke flere utsettelser: – Folks helse viktigere enn fotballkamper
Alpint på Kvitfjell
I helgen er også verdenscupen i alpint på plass i Kvitfjell. Lørdag stiller fartskjørerne på startstreken i utfor, mens det er super-G dagen etter. Den norske arrangøren sier de er godt forberedt.
– Vi følger rådene fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Det vil være god beredskap under renndagene, sa leder Ole Kristian Kirkerud i organisasjonskomiteen.
Da var avlysningen av publikumsfesten i Kollen ennå ikke klar.
Koronaviruset
Direktestudio: Koronaviruset
Flyhangarer og vaksinelandsbyer står klare. Men fortsatt rulles vaksinene ut i sneglefart.
WHO anbefalte å prioritere vaksinering av Oslo allerede i november
Er pandemien innvandrernes skyld, Carl I. Hagen?
Noen få bydeler står for storparten av pasientene i Norge. Pandemien har rammet mye skjevere enn vi visste.
Ett stikk, vanlige frysere og tiltak fra andre verdenskrig: Gode nyheter om vaksiner har stått i kø