Langrenn

Dopingskandalen kan gi to nordmenn deres første OL-medalje: – Ikke slik man vil ta den

Men skistjernene sier at de vil ønske en bronse velkommen.

Chris Jespersen (til venstre) og Eldar Rønning får trolig sin første OL-medalje etter onsdagens nyheter.
 • Øystein Jorem
  Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen

Skuffelsen var stor da det norske herrelaget ikke klarte å komme på pallen på stafetten i Sotsji-OL. Petter Northug gikk til slutt i mål, ett minutt og ni sekunder bak den suverene vinneren Sverige, og 38 sekunder bak pallplassen.

Les også

Russisk stjerne mister gull fra Sotsji – bannlyses fra OL

Med onsdagens nyhet om at IOC disker Aleksandr Legkov fra alle øvelser fra OL i Sotsji, havner de norske herrene likevel på det nederste trinnet av pallen - dersom Russlands anke til Cas ikke får medhold. I så fall betyr det at Chris Jespersen og Eldar Rønning får sine første OL-medaljer. I tillegg får Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug nok en medalje i skapet.

– Det blir veldig spesielt når man har vært med selv og ble nummer fire. Nå kan vi få en bronse sendt i posten. Det er ikke slik man ønsker å få en medalje. Vi var jo skuffet i OL etter fjerdeplassen. Vi gikk for å vinne, sier den potensielt nybakte OL-medaljøren Eldar Rønning.

Legkov mister også gullet på 50-kilometeren, og det gir Sundby enda en OL-bronse.

Les også

Svensk avis: FIS mente russisk skistjerne «høyst trolig jukset» – fikk likevel OL-ja

– Feirer OL-bronse!

Petter Northug er for tiden på ferie i varmere strøk, men ga livstegn fra seg etter at avgjørelsen var kjent. Den nye OL-medaljen feiret han med en espresso i 27 graders varme.

– Feirer OL-bronse! Endelig skulla da lykjast, skriver han på et bilde av lunsjen sin i sosiale medier.

Han la også ut dette bildet på Instagram:

Feiringen til Eldar Rønning blir å holde foredrag om allsidighet i idretten for et idrettslag i Trondheim.

– Det blir nok ikke noe feiring. Det er fryktelig rart, og det er jo ikke slik man vil ha en medalje. Men det skal sies at jeg har hatt veldig mye stang inn i verdensmesterskap, og stang ut i OL, både på form og sykdom. Så det blir litt artig å henge bronsemedaljen i premiesamlingen, selv om det ikke føles at man har tatt den. Men kommer den skal den henges i samlingen, sier Rønning.

Les også

Derfor tror de at Legkov kan slippe dopingstraff

– Overrasket

Chris Jespersen får også tilsendt sin første olympiske medalje dersom anken ikke blir godtatt. Petter Northugs treningskompis var ute på løpetur da telefonen begynte å ringe.

– Jeg ble litt overrasket da jeg fikk en telefon som sa jeg hadde fått en OL-medalje, men vi har jo gått og ventet på en avgjørelse. Det er jo den eneste OL-medaljen jeg har, og har de jukset vil jeg selvsagt ha den. Men jeg har forstått det slik at de har anket, så vi får vente og se, sier Jespersen til Adresseavisen.

Rønning mener at diskvalifikasjonene er et tegn på at antidopingarbeidet tas på alvor.

– Jeg har jo fått med meg det som har skjedd med McLaren-rapporten. Det viser at om du har vært uærlig og doper deg så er du aldri trygg. De kan bruke mange år på å gå folk i sømmene, og det viser at de tar dopingarbeidet veldig alvorlig, sier han til Adresseavisen.

Han kjenner Legkov fra tiden i langrennssirkuset, og synes synd på han dersom utøverne er uskyldige og et offer for et større russisk system.

– Jeg kjenner Legkov og slik jeg har lest saken kan det se ut som utøverne er litt uskyldig. Kanskje har de ikke vist hva de har vært med på. Jeg tror ikke anken kommer noe vei, men om utøverne føler seg uskyldig er det trist om de har vært en del av et større system, sier Rønning.

Skipresident Erik Røste håper at en endelig avgjørelse vil komme kjapt.

– Uansett hva som vil skje til slutt er dette en trist og nedslående dag for internasjonal skisport. Det jeg kan si er at vi håper at det kommer en begrunnelse for dommen, og en rask avgjørelse på anken. Så kan vi fokusere på det sportslige fram mot sesongstart, sier Røste til Adresseavisen.

- Like kjipt hver gang

Også i den svenske leiren var reaksjonene på dommen sterke. Anders Södergren deltok på femmila Legkov vant, og han er skuffet.

– Det er like kjipt hver gang man blir slått av noen som har jukset. Men skaden har allerede skjedd, og løpet er gjennomført. Man kan bare spekulere i hva som kunne ha skjedd, men det er ikke noe som gjør det bedre, sier Södergren til Expressen.

Men han etterlyser informasjon fra IOC om bevisene som ligger bak dommen.

– Man vet ikke helt hva man skal tro. Har de beviser for at de har jukset er det kjempebra at systemet fungerer og at de blir dømt. Men jeg vet for lite til at jeg kan si om jeg synes det er rett eller galt. Så er det rart at det bare er to, men kanskje kommer det mer, sier svensken til Expressen.

Les mer om

 1. Eldar Rønning
 2. Chris Jespersen
 3. OL
 4. Martin Johnsrud Sundby
 5. Petter Northug
 6. IOC