Russisk landslagstrener forsvarer utøverne: – Det kan virke som om de er mordere

Russerne tok storeslem i den svenske sesongpremièren. Nå er de klar for verdenscupåpningen.

Aleksandr Legkov deltok i 10 kilometer fristil i den svenske sesongpremièren.
  • Øystein Jorem
  • Halvor Ekeland

RUKA: Utenfor den russiske smøretraileren ved langrennsstadionet i Ruka var det stille og rolig klokken 15.00 torsdag ettermiddag. De russiske smørerne forberedte seg til verdenscupåpning, men visste fortsatt ikke om utøverne fikk lov til å gå.

Men da avgjørelsen kom, ble trafikken langt heftigere også utenfor den russiske traileren. Alle russere fikk tillatelse til å delta, skiene måtte klargjøres. Stemningen var utvilsomt lettet. For de siste ukene har vært tøffe for det russiske langrennslandslaget.

– Da avgjørelsen kom fra IOC, var det et sjokk for meg. Ikke bare for meg, men for utøverne også. For dem er det veldig vanskelig. De er veldig langt nede, sier den russiske landslagstreneren, Markus Cramer til Aftenposten.

Avventer beviser

Cramer møter oss etter teknisk møte dagen før verdenscupåpningen. Han bruker sterke ord når han skal beskrive hvordan de siste ukene er blitt opplevd.

– Jeg er mer med disse utøverne enn konen min. Det er ikke som om du dreper noe fra familien, men som om noen har dødd fra familien. Det er sånn det føles. Alle hjelper til på treninger og urfordrer hverandre. Vi jobber sammen. Så tar du to-tre stykker bort fra det, da blir det vanskelig for de andre også, sier han.

– Du kan bare tenke deg hvor hardt det var for utøverne og å prøve å fokusere på trening. Det var jo helt umulig å forberede seg til en konkurranse, sier den russiske landslagssjefen, Markus Cramer.

For i løpet av høsten har seks russiske langrennsløpere blitt utestengt på livstid fra alle fremtidige olympiske leker, og blitt fratatt medaljene fra Sotsji-OL.

Nå er det altså klart at de ikke blir utestengt av konkurranser i FIS-regi, og vil dermed få konkurrere i verdenscupen. Foreløpig.

For i pressemeldingen fra FIS står det nemlig at de ikke har mulighet til å gå mot retningslinjene sine ved å utestenge russerne på det nåværende tidspunkt. De utelukker ikke at det kan komme en sanksjon senere.

FIS' dopingpanel vil avvente bevismateriale fra Den internasjonale olympiske komité (IOC) før det eventuelt ønsker å utestenge utøverne. Dermed får Aleksandr Legkov, Jevgenij Belov, Julija Ivanova, Jevgenija Sjapovalova, Alexej Petukhov og Maxim Vylegzjanin tillatelse til å konkurrere i verdenscupen inntil videre.

– Det hadde vært bedre å få klarsignal før, men jeg skjønner at FIS har en vanskelig jobb. De har ikke fått bevisene fra IOC enda. Det er en drittsituasjon for FIS også. Men det betyr ikke noe nå. Vi er lettet over at de får starte og vise gode resultater. For tiden er det vanskelig å vise de beste resultatene fordi det er vanskelig å holde fokus, sier Cramer.

– Ønsker en fair konkurranse

På FIS sitt pressetreff et par timer etter avgjørelsen, var blant annet norske Johannes Høsflot Klæbo. Han hadde akkurat fått nyheten da Aftenposten snakket med han.

– For oss handler det om å ha fokus på dem som står på startstreken. Russerne er sterke og går fort på ski. Det gjør at vi får en fair konkurranse her. Vi får en vinner som kommer til å være den beste. Det er sånn vi vil ha det i langrenn, sånn blir det i morgen, sier Johannes Høsflot Klæbo etter avgjørelsen.

– Du kaller det fair. Du føler det er det, til tross for at de har ganske seriøse anklager mot seg?

– Det er alltid vanskelig å uttale seg om alt det styret som har vært den siste tiden. Vi må bare ha fokus på dem som står på startstreken, og håpe at de som går er rene. Vi ønsker en fair konkurranse, sier Klæbo.

Les også

Legkov har ikke trent siden han ble utestengt på livstid. I dag starter han sesongen i Sverige

Herjet i sesongåpningen

Forrige helg herjet russerne i svenske Gällivare, hvor det russiske landslaget tradisjonen tro startet sin sesong. Åtte russiske herrer kom blant de ni beste, og utestengte Jevgenij Belov var aller sterkest på 10-kilometeren. Maxim Vylegzjanin tok annenplassen på 15-kilometeren dagen etterpå.

Det til tross for at forberedelsene har vært kaotiske.

– Det kan virke som om de er mordere eller noe, jeg kan ikke forklare det på noen annen måte. Utøverne elsker idretten. De lever for idretten hver dag. De ønsker å konkurrere, men så blir de diskvalifisert, det er det verste som kan skje, sier den russiske treneren.

Les også

OL-utestengte Belov vant i Sverige: – De har ikke noe her å gjøre

Jevgenij Belov sto øverst på pallen i svenske Gällivare forrige helg. Det var hans eneste opptreden i verdenscupen denne sesongen.

Utestengelsene er en konsekvens av McLaren-rapporten, som avslørte systematisk og statlig styrt doping i russisk idrett. Så langt er ti utøvere, blant annet seks langrennsløpere utestengt av IOC på livstid. De får dermed ikke delta i OL i Sør-Korea i februar. IOC har varslet at det vil komme flere avgjørelser i nærmeste fremtid.

Alle de russiske utøverne som deltok i Sotsji vil bli gransket. Russerne har anket dommene.

Les også

Russlands langrennspresident tordner mot utestengelse: – Vi skal kjempe til siste blodsdråpe