Langrenn

Toppidrettssjefen i hælene på utøverne

Slik ser det ut når Olympiatoppens øverste leder sjekker formen til langrennsstjernene.

Her løper Øvrebø bakerst. Foran Nicklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og EldarRønning.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist
Bildene viser Øvrebø som løper etter de aktive i elghufs.Han er på vei oppover fjellsiden i Val Senales
Øvrebø titter på Finn Hågen Krogh og Martin Johnsrud Sundby (t.v.) , som varmer opp før elghus.

VAL SENALES (Aftenposten.no): Olympiatoppens øverste leder er så nær utøverne det er mulig å komme. Både ved siden av, og i hælene på dem.

101 dager før OL i Sotsji sjekker Øvrebø at alt er på stell under langrennsløpernes høydesamling. I italienske Val Senales står han ikke på sidelinjen, men løper sammen med Martin Johnsrud Sundby, Nicklas Dyrhaug, Finn Hågen Krogh og de andre som er ute på en løpeøkt.

Først oppvarming, deretter elghufs, som er motbakkeløp med staver.

— Dette er i overkant av hva jeg tåler , sier mannen som overtok der forgjenger Jarle Aambø slapp.

I likhet med Aambø er han ute for å sjekke at alt går greit, men Øvrebø kombinerer gjerne den «undersøkelsen» med å trene selv.

— Av og til melder det seg en slik mulig og det setter jeg stor pris på, sier han.

- Har du en ekstra forbindelse til langrenn?

— Vi er blitt enige om at jeg skal ha oppfølgingen av dem til over Sotsji. Tidligere hadde jeg også svømming, roing, og skøyter. De idrettene er overlatt til andre coacher i Olympiatoppen.

Skikkelig hardøkt

Øvrebø får kjørt seg på vei mot toppen. Han blir sliten. De aktive, som nå er et stykke foran, holder et høyt tempo. Når de skal på breen for å gå på ski, velger han å stå over.

— Jeg går ikke på ski. Da snakker jeg med folk. Dette er en anledning til å få tett kontakt med utøvergruppen. Jeg får innblikk i hvordan de har det, og hvordan de jobber.

Han skal ikke legge seg opp i det faglige, men likevel være en sparringpartner for trenerne.

— Rollen er å støtte og utfordre, kommer det fra manne som har lang erfaring som landslagstrener, men da i roing. Trond Nystad for herrer allround, Arild Monsen i sprint og Egil Kristiansen for kvinnene som er fagsjefer i langrenn, godt støttet av dem de har rundt seg.

Nystad liker å ha Øvrebø på besøk:

— Det fine er at vi kan snakke med sjefen, når vi snakker med Olympiatoppsjefen. For han er jo vår coach, sier Nystad, like etter at utøverne har vært inne til blodprøvesjekk midtveis i den harde økten.

Når Johnsrud Sundby og de andre fortsetter med stavene sine videre oppover, fortsetter også Øverbø mot toppen, der trener Steinar Mundal venter.

Nå halser han imidlertid etter. Det er ingen som forventer at Øvrebø skal være på høyde med eliten.

Rett til pressekonferanse

Onsdag ettermiddag er sjefen hjemme igjen. Da er 100 dager til OL og han drar rett på pressekonferanse på Olympiatoppen.

Der skal stavangermannen presentere målsetting og status for den norske troppen, samt gi en oppdatering fra OL-byen, der han nylig var på besøk.

Men de aller ferskeste inntrykkene har han fra langrenn.