Løfshus: - Vi har aldri behandlet friske utøvere med medisin

Sportssjef Vidar Løfshus måtte svare for seg etter anklagene om at friske, norske langrennsløpere er blitt tilbudt astmamedisin.

Vidar Løfshus ble hentet til Norges Skiforbunds lokaler for å snakke om kritikken rundt tilbudet om bruk av astmamedisin.

Sportssjef Vidar Løfshus slår tilbake mot anklagene om at friske, norske langrennsløpere er blitt tilbudt astmamedisin.

– Det stemmer ikke. Vi tilbyr aldri medisin til utøvere uten at de er utredet av medisinsk personell, sa Løfshus til NTB torsdag.

– Jeg stoler på at mine leger gjør utredningene ordentlig, og at de skriver ut medisin kun når det er nødvendig, sa sportssjefen videre.

Løfshus sier alle landslag behandler luftveiene på samme måte. Han mener også at norske langrennsløpere vet hva de får i seg ved behandling.

– Blir de foreskrevet ting, vet de hele tiden hva de får og hvilken virkning det har, påpekte Løfshus.

Han møtte norsk presse i Norges Skiforbunds kontorer torsdag. Han fikk en tøff dag etter at TV 2 onsdag meldte at friske, norske langrennsløpere er blitt tilbudt astmamedisin.

– Det store og springende punktet er hva som menes med «friske utøvere». Vi har aldri behandlet friske utøvere med medisin, hevdet Løfshus på en pressekonferanse torsdag.

– Det er litt opp til hva hver utøver oppfatter. Er man frisk når man ikke er astmatiker eller har litt slim i luftveiene? De medisinske termene skal jeg ikke gå inn i. Hver gang vi foreskriver medisiner, er det gjort utredninger av lege og helsepersonell, påpekte sportssjefen.

Ingen skjult agenda

Løfshus påpekte at Norges Skiforbund hele tiden har full åpenhet rundt temaet.

– Vi har ingen skjult agenda. Det er viktig å understreke at langrenn er en veldig spesiell idrett, fordi vi konkurrerer ned i 20 minusgrader. Det har stor betydning for luftveiene. Vi ligger sikkert ganske langt fram i behandling av luftveier, men behandler aldri medisinsk uten utredninger av lege, gjentok Løfshus.

Overfor TV 2 onsdag hevdet utøvere at de ble tilbudt astmamedisin selv om de var friske.

«Vi ble mildt sagt overrasket. Hvorfor skulle vi – som er friske – bruke dette forstøverapparatet», sa ikke navngitte løpere til TV-kanalen.

– Jeg håper den utøveren tar en telefon til meg, så vi kan få pratet om det er noen av våre rutiner som ikke fungerer, sa Løfshus.

Han var flere ganger usikker på hva som menes med en frisk utøver.

Samtidig var sportssjefen tydelig på antidopingholdningen i norsk idrett.

– Jeg tror norsk idrettsmedisin er ganske grei der. Er det medisiner som kan brukes til behandling, er utøverne utredet.

ADN reagerte sterkt

Løfshus antydet at det kanskje var blitt for lett å gå til lege i Norge.

– Det er ikke noe mer hokus pokus enn om du går til egen legen og har problemer med halsen eller fortetting i halsen. Da får du en flaske Cosylan, som inneholder morfin, men det er ikke dermed sagt at du er stoffmisbruker, sa sportssjefen.

Antidoping Norge sendte ut en pressemelding der de reagerte sterkt på TV 2s opplysninger.

– For oss er dette helt ny informasjon, og vi reagerer sterkt på de opplysningene som har fremkommet i mediene, sa Per Wiik Johansen, farmakolog og medisinsk sjef i Antidoping Norge.

(©NTB)