Her er Northugs vanvittige jaktplan

<p>– Det er ikke stas å komme hit og bli nummer to, sier Petter Northug (26) som gjør et siste desperat forsøk opp monsterbakken i dag.</p>

Petter Northug totalt utslitt etter lørdagens TourdeSki renn i ValdiFiemme

VAL DI FIEMME (aftenposten.no): ¿Northug er blitt nummer to de tre foregående årene i Tour de Ski. Han er nå så lei av annenplasser at det blir gambling på vei til den stupbratte slalåmbakken Alpe Cermis. 1.22 minutter må hentes inn på Dario Cologna. Trønderen vet han kan gå på en kjempesmell.

– Hvis jeg dør, så dør jeg.

Slik svarte Northug da han ble bedt om å beskrive hvilke tanker som går gjennom hodet på dagens brutale avslutningsetappe i Val di Fiemme.

– Gruer du deg?

– Nei.

Vinn eller forsvinn

Northug skal skvise de siste kreftene ut av en allerede sliten kropp. Han skal gå ut som en villmann på de første flate kilometerne.

– Jeg vil angripe førsteplassen i stedet for å safe inn til annenplass. Om jeg blir nummer to, tre eller fire sammenlagt har ingenting å si. Derfor skal jeg gjøre et ærlig forsøk. Det er ingen som bryr seg om andre— og tredjeplasser.

– Hvor fornøyd vil du være med en annenplass?

– Det er vel ikke noe å hoppe i taket for.

Derfor skal det angripes. Northug har ett minutt og 22 sekunder opp til Cologna. Bak følger Marcus Hellner og Devon Kershaw 44,5 sekunder bak. Northug regner med at det ikke blir noen spurt mot Hellner på toppen av Alpe Cermis om en eventuell annenplass. Det er vinn eller forsvinn.

– Hvis jeg blir tatt igjen av Hellner, så er det fordi jeg er ferdig etter å ha åpnet for hardt. Da er det bare å legge seg i høyrefilen. Eventuelt ta heisen opp.

(Artikkelen fortsetter)

TØFF KONKURRENT: Dario Cologna var fornøyd på podiet i går. Han vet han starter ett minutt og 22 sekunder før Petter Northug på dagens jaktstart (Foto: Scanpix).

– Hvor mye mener du det er mulig å hente inn på Cologna før selve stigningen starter?

– Det er sikkert mulig å ta inn halvminuttet. Og det kan skje mye i bakken. Det har vært en hard Tour og det er mange slitne løpere. Det er fortsatt mye som kan skje. Jeg skal i hvert fall gjøre et forsøk. Blir jeg tatt igjen opp bakken, får det bare bli sånn.

«Noe av det vondeste»

Trønderen innrømmer at gårsdagens 20 kilometer klassisk var en lidelse. Bortsett fra den første sprinten var han med og kjempet om bonussekunder.

– En brutal etappe. Det var vi alle forberedt på. Det er den tøffeste i hele Touren. Jeg var helt ferdig og så mørkt på de to siste rundene.

– Har du vært med på noe mer smertefullt?

– Det er noe av det vondeste jeg har vært med på. Du har lyst til å skyte deg selv i hodet på toppen av sisterunden.

Landslagstrener Trond Nystad mener Northug gjør helt rett i å angripe knallhardt i dag.

– Er det gambling?

– Nei, det er ikke gambling. Det er idrett vi snakker om. Det er ikke noe stas å komme hit og bli nummer to. Blir det annenplass, tar vi med oss det, men vi vil være skuffet, for det klare målet var å dra hjem med seier. Men vi skal komme oss over det også.

VANT I GÅR: Petter Northug gratulerer Eldar Rønning som vant gårsdagens fellesstart (Foto: Rune Petter Ness).