Northug vrakes fra Tour de Ski: - Vi har en klar anbefaling til Petter

Petter Northug er ikke med i troppen som skal gå Tour de Ski. Nå kan OL ryke for langrennsstjernen.

Petter Northugs OL-sjanser virker små etter Tour-vrakingen.

Petter Northug er ikke med i troppen som landslagssjef Vidar Løfshus presenterte på Ullevaal torsdag ettermiddag. Det betyr at veien til OL blir blytung for trønderen.

Landslagsledelsen velger å ta med Northug som førstereserve i troppen. Det betyr at noen av de på laget må trekke seg for at Northug skal få gå.

– Vi mener at vi gjør et riktig valg, og det står vi for. Det valget gjør vi kun på sportslige kriterier, sier Løfshus til Aftenposten.

Landslagssjefen forteller til Aftenposten at Northug ikke har bestemt seg for om han reiser nedover med laget, men sier han må bestemme seg innen julaften. Dermed kan han ved et eventuelt forfall steppe inn om han ønsker det.

– Vår klare anbefaling er likevel at Petter nå behøver å fullføre en god treningsperiode, og derfor har best av å gå gode konkurranser i januar, sier Løfshus.

Har dialog med Northug

Han sier at de har god kontakt med teamet rundt Northug og har kommet med sin anbefaling.

- Vi har skissert følgende konkurranseplan: Skandinavisk Cup i svenske Piteå første helgen i januar, NM Gåsbu helgen etter og deretter verdenscup i Planica 20. - 21. januar 2018, sier Løfshus.

Landslagssjef Vidar Løfshus, til høyre, har ikke funnet plass til Petter Northug i Tour de Ski-troppen.

Om sjansene for at Northug likevel kan bli med til OL svarer Løfshus følgende på Aftenpostens spørsmål.

- Sjansene hans er absolutt til stede. Det er konkurranse om plassene, og han må vise at han er bedre enn andre for å bli tatt ut. Det er avhengig av andre på laget også, sier Løfshus.

Han sier at Northug har gjennomgått flere tester, noe som har vist hvor han står fysisk sett.

– Hans fysiske tilstand er helt grei, men vi hadde håpet han var hakket vassere, sier landslagssjefen.

Martin Johnsrud Sundby sa etter helgen i Toblach at han skulle gjennomføre medisinske tester etter han kom hjem. Han sa at det kunne bli aktuelt å droppe Tour de Ski.

– Han har gjort en del tester, men vi har ikke fått svar på tilstanden enda. Jeg tror han føler seg ok, men det er akkurat som om han har et håndbrekk på, og det må vi få løsnet, sier Løfshus.

Røthe med i troppen

Hans Christer Holund, Finn-Hågen Krogh, Sjur Røthe, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Didrik Tønset er tatt ut i den norske troppen til Tour de Ski.

I tillegg får Emil Iversen gå, siden han er inne på topp 20-listen i sprintcupen. Sindre Bjørnestad Skar er også kvalifisert gjennom sammenlagtledelsen i Skandinavisk cup.

På kvinnesiden er følgende utøvere klare:

  • Mari Eide, Øystre Slidre IL
  • Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL
  • Thea Krokan Murud, Søre Ål IL
  • Ragnhild Haga, Åsen IL
  • Kathrine Harsem, IL Varden Meråker
  • Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming
  • Silje Øyre Slind, Oppdal IL
  • Heidi Weng, IL Bul
  • Tiril Udnæs Weng, IL Bul
  • Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb

Fra før er det kjent av hverken Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger og Marit Bjørgen stiller opp, da de prioriterer forberedelser til OL i Sør-Korea i februar.

Dårlig sesongstart

Northug har så langt hatt en sesong uten høydepunkter. Før sesongstarten på Beitostølen ble han syk, og dermed fikk han heller ikke gå verdenscupstarten i Ruka, Finland. Uken etterpå var det verdenscup på Lillehammer, men Northug reiste hjem etter en skuffende 31. plass på sprintprologen.

Han har ikke lagt skjul på at han har hatt et stort ønske om å gå Tour de Ski, og etapperennet kunne bli svært viktig for 31-åringen i jakten på flybillett til OL i Sør-Korea.

Han forteller til sin egen tv-kanal at han har fått tilbake overskuddet, og at han er tilbake i normal trening. Men uten Tour-deltagelse begynner det å bli få muligheter til å vise landslagsledelsen om at han fortjener en plass på OL-laget.

Tre verdenscuphelger igjen

Etter Tour de Ski gjenstår det tre verdenscuphelger før OL. I Dresden arrangeres det sprint og lagsprint uken etter Tour de Ski. Så er det sprint og 15 km i Planica før den siste konkurransen arrangeres i Seefeld 27. og 28. januar.

NM på ski arrangeres også på Gåsbu i Hamar og Hedmark 11.–14. januar.

Den siste delen av OL-troppen skal tas ut 23. januar.

Petter Northug står som vinner på 2015-utgaven av konkurransen, etter at Martin Johnsrud Sundby ble fratatt seieren på grunn av brudd på dopingbestemmelsene. Han ble nummer to tre år på rad fra 2008/2009 til 2010/2011-sesongen.

Touren starter med sprint i Lenzerheide i Sveits den 30. desember. Konkurransen avsluttes 7. januar 2018 opp alpinbakken i Val di Fiemme.

Her er hele programmet for Tour de ski:

30. desember: Sprint fristil

31. desember: Klassisk 10/15 km

1. januar: Jaktstart fristil 10/15 km

3. januar: Sprint klassisk

4. januar: Fellesstart, fristil 10/15 km

6. januar: Fellesstart, klassisk 10/15 km

7. januar: Jaktstart, fristil, 9 km

Stina Nilsson ikke til Tour de Ski

Svenskene presenterte også sin tropp til Tour de Ski torsdag. Stina Nilsson, som ikke var med under siste verdenscuphelg i Toblach, er ikke i troppen.

På herresiden er imidlertid Calle Halfvarsson, som har slitt med magesjau, med. Både han og Nilsson er allerede tatt ut til OL.

Heller ikke OL-klare Charlotte Kalla er med i den svenske TdS-troppen, som ser slik ut:

Kvinner:

Anna Haag, Maria Nordström, Evelina Settlin, Linn Sömskar, Emma Wikén, Jennie Öberg.

Herrer:

Jens Burman, Gustav Eriksson, Calle Halfvarsson, Marcus Hellner, Emil Jönsson, Daniel Richardsson, Oskar Svensson.