Langrenn

Sundby vant Tour de Ski: - Det føles mye bedre å vinne i år

Martin Johnsrud Sundby parkerte Petter Northug i «monsterbakken».

SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby knuste konkurrentene opp monsterbakken og kan triumfere som vinner av årets Tour de Ski.
 • Nicholas Bergh
  Nicholas Bergh
  Journalist

ALPE CERMIS / OSLO: Allerede før Tour de Ski startet begynte diskusjonen om den prestisjetunge sisteetappen: Den fryktede «monsterbakken».

«Hvor mye har vekt å si?» og «Hvem kan hente sekunder?» var to av spørsmålene som florerte.

Søndag hadde imidlertid sannhetens time kommet. Nå var det mann mot mann. Og Martin Johnsrud Sundby viste seg nok en gang som den sterkeste — akkurat som han gjorde i fjorårets Tour de Ski.

GODE VENNER: Petter Northug gratulerer Martin Johnsrud Sundby med Tour-seieren.

Sundby forteller at det føles enda bedre å vinne i år enn det gjorde i fjor.— Denne seierenføles mye bedre, fordi konkurransen i år er ekstremt mye vanskeligere. Det var så mange gode skiløpere med i år. Jeg visste at det ville bli veldig jevnt, sier Sundby i et engelskspråklig intervju vist på NRK.

— I år hadde jeg presset på meg, jeg synes det er fantastisk deilig å innfri,sier Sundby til NRK.

Sundby vant 34,5 sekunder foran Petter Northug, etter å ha ristet seg løs fra mosvikingen allerede i starten av bakken.

— Det har vært et fantastisk oppgjør med Petter, og andre fantastiske skiløpere. I dag er jeg en glad mann, sier Sundby.

Northug: - Jeg hadde gått på veggen

Northug disponerte rennet klokt, og var aldri reelt truet av russeren Jevgenij Belov, som ble nummer tre.

— Jeg merket at Martin satte bra fart. Hvis jeg hadde vært med der hadde jeg nok møtt veggen. Da kunne det vært tøft å forsvare andreplassen, sier Northug til NRK.

northug_pallen.JPG

Svenske Calle Halfvarsson har en tendens til å gå glipp av pallplasser med små marginer, og måtte nøye seg med med å bli nummer fire også søndag. Halfvarsson gikk sammen med Belov i store deler av rennet, men russeren rykket fra svensken den siste kilometeren.Etter rennet innrømmer Halfvarsson at han ble for opptatt av å hente inn Northug.

— Jeg brukte litt for mye krefter i begynnelsen av bakken. Jeg skulle kanskje ha siktet meg inn på Belov. Jeg fokuserte litt for mye på Petter i begynnelsen, men vi tok han ikke helt inn, sier Halfvarsson til SVT.

Niklas Dyrhaug ble nummer syv, mens Chris Jespersen ble nummer ni.

Spådde dødt løp

Martin Johnsrud Sundby startet tre sekunder bak Petter Northug og duoen kom sammen inn i alpinbakken.

Det var ventet at Northug og Sundby ville holde følge et stykke oppover, men allerede i starten av bakken måtte Northug slippe Sundby. Hele 2,5 stupbratte kilometere gjenstod da Sundby fikk en luke.

— Jeg prøvde å gå fort inn til bakken sammen med Martin. Da jeg kom inn i bakken var planen å finne min egen rytme, forteller Northug.

NUMMER TO: Petter Northug virket fornøyd nok med å sikre andreplassen bak Martin Johnsrud Sundby.

— Jeg spår dødt løp, sa Sundby lørdag om duellen i alpinbakken.Var det et spill for galleriet? Sundby gjorde hvert fall spådommen til skamme med en gang søndag.

Petter Northug lå stort sett bak i feltet da vant jaktstarten i Toblach torsdag. Søndag var det imidlertid tydelig helt fra starten av at Northug hadde en annen taktikk.

GRATULERTE: Statsminister Erna Solberg gratulerte Martin Johnsrud Sundby og Marit Bjørgen.

På flatene inn mot alpinbakken var det stort sett Northug som tauet på Sundby.— Petter gikk utrolig fort, jeg var litt bekymret før bakken, forteller Sundby etter målgang.

Northugs kjør gjorde at luken til Halfvarsson og Belov, som jaget rundt et halvt minutt bak, ble større. Northug tapte imidlertid enormt til konkurrentene med en gang det begynte å gå oppover.

Tempoet til Northug tydet på at også pallplassen var i fare, for noen sekunder bak jaget Halfvarsson og Belov. Northug hadde tilsynelatende disponert konkurransen klokt, og klarte å stabilisere avstanden til duoen.

På den siste kilometeren rykket imidlertid Belov fra Halfvarsson, og russeren begynte så jakten på Northug.

7. og siste etappe i Tour de Ski, 9 km jaktstart fri teknikk:

 1. Martin Johnsrud Sundby, Norge 29.27,4, 2) Petter Northug, Norge 0.34,5 min. bak, 3) Jevgenij Belov, Russland 0.51,1, 4) Calle Halfvarsson, Sverige 1.04,2, 5) Dario Cologna, Sveits 2.06,6, 6) Roland Clara, Italia 2.32,2, 7) Niklas Dyrhaug, Norge 2.37,5, 8) Alexej Poltoranin, Kasakhstan 2.59,7, 9) Chris André Jespersen, Norge 3.09,3, 10) Maxim Vylegzjanin, Russland 3.25,7. Øvrige norske: 14) Simen Andreas Sveen 4.45,8, 18) Eldar Rønning 5.29,9. Listen er identisk med sluttstillingen i Tour de Ski etter sju etapper. Sammenlagt fikk Sundby tiden 3.26.42,9. Beste tider søndag:
 2. Clara 29.13,0, 2) Maurice Manificat, Frankrike 0.02,1 min. bak, 3) Sundby 0.11,3, 4) Toni Livers, Sveits 0.16,9, 5) Sveen 0.24,8, 6) Belov 0.30,2, 7) Jespersen 0.33,3, 8) Stanislav Volzjentsev, Russland 0.33,4, 9) Cologna 0.34,4, 10) Dyrhaug 0.39,6. Øvrige norske: 13) Northug 0.48,9, 23) Rønning 1.27,9.
 1. Les også

  Mamma slo pappa Northug opp monsterbakken

 2. Les også

  Northug: Jeg ber til alle guder om å få hjelp opp bakkenSundby: Har dere sett den? Jeg gruer meg som bare f …

 3. Les også

  - Jeg hadde lyst til å grine de siste 200 meterne

Les mer om

 1. Martin Johnsrud Sundby
 2. Petter Northug