Langrenn

- Jeg trente feil i tre år

<p>Marit Bjørgen mener hun burde endret opplegget allerede i 2006. Eks-trener Svein Tore Samdal er enig.</p>

OL, Torino 2006 ABAMarit Bjørgen tok sølv på 10 kmHer får hun heftig sekundering opp den siste kneika før stadion av Svein Tore Samdal
 • Birger Løfaldli
  Birger Løfaldli
  Adresseavisen

VAL SENALES (adressa.no): — Jeg burde nok ha endret opplegget høsten 2006, etter Torino-OL. Jeg kjørte på helt til Liberec. Kroppen ble sendt ned i kjelleren og jeg var ikke i stand til å hente meg inn igjen.

Det forteller Marit Bjørgen i et omfattende intervju med Adresseavisen i dag. Det er ti år siden skidronningen vant sin første verdenscupseier og fikk sitt gjennombrudd i verdenseliten. Bjørgen snakker i intervjuet om de store opp- og nedturene i karrieren.

Kjørte på i tre år

Marit Bjørgen ble kjent for sitt svært tøffe treningsopplegg, ledet av tidligere landslagstrener Svein Tore Samdal. Med såkalt bolktrening ble Bjørgen verdens beste skiløper helt til motgangen kom i etterkant av Torino-OL i 2006. Den varte helt frem til etter VM i Liberec tre år senere.

– Jeg skulle ha endret ting tidligere, men jeg var nok ikke klar for det. Jeg måtte komme til et punkt selv for å forstå det.

Det punktet kom under Liberec-VM i 2009. Marit Bjørgen mener at hun trente feil i tre hele sesonger.

Angrer ikke

Selv om hun i dag mener at hun burde ha endret opplegg langt tidligere enn hun gjorde, angrer ikke Marit Bjørgen på at hun ble med på Svein Tore Samdals hardkjør i starten av sin fantastiske langrennskarriere.

– Jeg tror det kunne ha tatt lengre tid å slå gjennom uten Svein Tores trening. Jeg angrer ikke på det jeg har gjort. Jeg lyktes med den filosofien, med mye hard trening, men kom til et punkt der jeg kjørte hele kroppen ned.

Svein Tore Samdal er enig med sin tidligere elev. Han tror det ville ha vært riktig å endre treningsopplegget etter Torino-OL.

Støttes av Samdal

– I etterpåklokskapens lys burde hun nok ha roet ned mer etter 2006-sesongen. Når en utøver først har nådd et nivå, er det langt enklere å holde seg der enn å komme dit , forklarer Samdal til Adresseavisen.

Han var landslagstrener og ansvarlig for Marit Bjørgens treningsopplegg fra Rognes-jenta slo gjennom og til og med Torino-OL i 2006. Senere ble han hentet inn som personlig trener i håp om å få Bjørgen tilbake i godt slag i 2007-08-sesongen.

- Avgjørende for oppturen

Samdal er usikker på om hun i det hele tatt ville ha blitt verdens beste langrennsløper uten den tøffe bolktreningen.

– Hun er en annen type enn det som hadde vært vanlig i langrenn. Marit måtte trigges i større grad for å ta ut sitt potensial. Husk på at hun startet på et lavt nivå når det gjaldt 02-opptak, sier Samdal.

Han poengterer at han etter våren 2006 ikke lenger hadde ansvar for kvinnelandslaget og dermed var mye mindre tett på Bjørgen da han kom inn som personlig trener for henne året etter.

— Å bli ekstern rådgiver ble en umulighet for en utøver med så høy totalbelastning, forklarer han.

 1. Les også

  Gråt ei hel natt og vurderte å gi seg

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  SV kan gå med på å avlyse på elektrifisering av sokkelen. På én betingelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5