Meninger

Derfor vinner Chelsea serien

Les Lars Tjærnås spådom for resten av Premier League-sesongen.

Lars Tjærnås mener Jose Mourinhos kynisme og Chelseas minstenivå gjør sitt til at laget vinner serien.
 • Lars Tjærnås
  Fotballekspert

Du blir neppe invitert til å holde åpningsforedraget på en kongress for klarsynte ved å hevde at tittelkampen i Premier League står mellom de tre øverste på tabellen. Det er kanskje håp om en kort sluttreplikk samme sted ved å tippe riktig vinner. Jeg står på mitt tips fra før sesongen. Chelsea tar det.

Det gode med mine forhåndstips var at jeg skrev at tittelkampen kom til å stå mellom nettopp tre lag, og at to av dem stemmer. Det er likevel minimal grunn til et klapp på egen skulder. Til det bommet jeg for mye på to av lagene blant topp syv.

Selv om David Moyes insisterer på det motsatte er jeg helt sikker. Manchester United vinner ikke ligaen. De ender heller ikke blant topp tre.

Naturligvis må han si det han sier. Grunnkurs for en presset manager er å signalisere energi og optimisme. Viser du det minste tegn på et "mentalt blodtap" i hans situasjon mangler det ikke på pirayaer i garderoben eller i media som mer enn gjerne slikker i seg blodet.

I motsetning til David Moyes har Lars Tjærnås avskrevet Manchester United fra toppstriden.

Et blødende kutt kan enten plastres, sys eller opereres, avhengig av dybden. For Manchester United handler det om mer enn plastring. Selvsagt vil det hjelpe å få Wayne Rooney og Robin van Persie tilbake. Men Moyes er nødt til å erkjenne at den bakre fireren mangler en sjef. De spillerogsåmed en venstreback som har gjort det nærmest til en egen idrettsgren å være feilplassert. Dessuten har de en midtbane som skriker etter kreativitet. Adnan Januzaj kommer til å bli stor, men ingen skal forvente mer av han enn han leverer. De øvrige er i beste fall gode, men ikke eksepsjonelle spillere.

Liverpool, Evertonog Tottenham vinner heller ikke ligaen. Å tro at de skal tette en luke på nesten et tosifret antall poeng er kvalifisert til tittelen som "månedens optimist", særlig når de i tillegg må passere tre sterke lag. Innerst inne tror hverken de ansvarlige selv eller supporterne at dette er oppnåelig.

Felles for disse tre lagene er imidlertid at de får ut nesten det maksimale av seg selv over tid. Det fortjener de honnør for.

Everton erstattet David Moyes med kloke Roberto Martinez, og har fått betalt for det ved å være laget med færrest tap så langt. Smarte kjøp, og ikke minst smarte lån, har sørget for at enheten David Moyes skapte har bestått,og i tillegg blitt utviklet videre med offensive enkeltprestasjoner. Everton er både en vanskelig motstander, og et sjarmerende lag.

Romelu Lukaku er egentlig Chelsea-spiller, men står med ni mål på nitten kamper til nå i sesongen for Everton.

Det samme er klubben som holder til rett ved siden av. Liverpool har scoret ti mål flere enn serieleder, Arsenal og min favoritt, Chelsea. De har ligaens beste spiller i Luis Suarez, en verdig makker i Daniel Stuurigde, og en midtbane som holder høyt nivå. De er heller ikke involvert i spill i Europa.

Men de har ikke en bakre firer som er god nok til å vinne titler. Nå har de også en keeper som har begynt å gjøre feil han så ut til å være vaksinert mot første halvdel av sesongen. Summen av pluss og minus gir en kamp mot Tottenham spesielt om å bli nummer fire.Tottenham har blitt klart bedre etter skiftet av manager. Tim Sherwoods enkle genitrekk har vært å hente Emmanuel Adebayor inn fra fryseboksen Andre Villas— Boas plasserte han i. Betalingen har vært fem scoringer på syv kamper.

Emmanuel Adebayor returnerte fra sommerdvalen umiddelbart etter Andre Villas-Boas sorti.

De første kampene etter han overtok satte Sherwood opp et dårlig balansert mannskap, med en midtbane blottet for defensive gener. Nå, med flere spillere tilbake fra skader, ser laget langt smartere ut. Gårsdagens bortekamp mot Swansea var klokskap og effektivitet blandet i passe doser. Det ser lyst ut akkurat nå, men ikke lysere enn at mer enn 4. plass er urealistisk.

Manchester City er Tottenhams neste motstander, i London. For noen måneder siden ville det luktet trøbbel for de lyseblå, som slet med "reisesyke". Nå er den kurert.

Forskjellen på City og nabo United vises best når toppspillere blir skadet. Når Segio Agueroble satt på sidelinjen spilte de som fikk tillit på topp akkurat like godt og scoret like ofte som med argentineren på banen. Den offensive bredden i laget er skremmende sterk. 20 scoringer flere enn de to andre i toppen er en maktdemonstrasjon. Hjemmestatistikken, med nøyaktig fire mål i snitt, er det samme.

Lars Tjærnås mener Vincent Kompany og Manchester City har et litt dårligere forsvar sammenlignet med Chelsea og Arsenal.

Så hvorfor vinner ikke de lyseblå? Jeg har få tunge argumenter. De to mest nærliggende er at de er litt dårligere bakover enn de to andre i toppen, og at de kan komme til å gå langt i Champions League. Det siste vil koste krefter. Det er også en drøy påstand, all den tid Barcelona er neste motstander. Jeg mener likevel de kampene er nesten 50/50 sjanse for begge til å avansere, og at vinneren kan gå hele veien.

Jeg undervurderte Arsenal foran sesongen. Undervurderte ArseneWengersenorme rutine, og hans evne til å bygge lag. Jeg gjør det ikke igjen. Når de har vært så stabile så lenge kan de selvsagt fortsette med det helt til mai, og vinne ligaen. Det som imponerer meg aller mest er den offensive fleksibiliteten og bevegelsen uten ball. Å definere Arsenal med system er krevende. Det er knapt to angrep etter hverandre hvor spillerne starter fra samme posjoner som sist. De roterer og beveger seg på en måte som gjør dem utrolig vanskelig å fange opp for motstanderne, særlig fordimye foregår i et tempo i nærheten av sprint.

Lars Tjærnås spør hvem Arsene Wenger skal sende på banen dersom både Nicholas Bendtner og Olivier Giroud blir skadet samtidig.

Jeg stiller to spørsmål fortsatt. Hva gjør de hvis Olivier Giroud blir skadet, særlig når Bendtner er det samme? Og: Er de i stand til å være kyniske og tøffe nok til å ro i land 0-0 mot et av de andre topplagene, og hindre dem i å ta tre poeng? Det siste kan være helt nødvendig i de kampene mot rivalene som gjenstår.

Chelsea har ikke det samme stabile toppnivået som Manchester City og Arsenal. De er kanskje heller ikke like underholdende, skjønt det siste er gjenstand for en dypere diskusjon. Det er likevel ikke underholdning eller toppnivå som vinner titler. Det gjør minstenivå og kynisme. Det har Chelsea og Jose Mourinho.

José Mourinho har ikke veldig mye bruk for Juan Mata.

Gjør likevel ikke feilen å klistre en merkelapp som grå og kjedelig på dette laget. De har gode nok spillere offensivt til ikke å ha bruk for Juan Mata. Det forteller egentlig alt. Ved siden av har de fortsatt et stopperpar og keeper som sørger for at de sjelden faller helt gjennom på noen arenaer på en svart dag. Og de har en midtbane med så mange blandede egenskaper at de både gir det bakre leddet beskyttelse , og spissene assistanse.

Derfor tror jeg på de mørkeblå fortsatt. Er jeg sikker? Nei! Dette er sesongen der jeg tror vi kan få tre lag side om side til mai, og der en svak periode, som Arsenal hadde rett før jul, kan avgjøre alt.

Jeg tipper følgende: Chelsea vinner, foran Manchester City og Arsenal. Liverpool blir nummer fire, Tottenham fem, Manchester United redder stumpene og tar 6. plass, mens Everton ender som nummer syv.

Enig? Hva er dine tips for topp syv ved sesongslutt, gjerne med en kort begrunnelse?

Premier League

SVUTMP
1Manchester City23183255144157
2Liverpool22146258193948
3Chelsea24138348183047
4Manchester United2211563630638
5West Ham United23114841311037
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Fotball
 2. Sportsblogger
 3. Everton FC
 4. Tottenham Hotspur FC
 5. Manchester United
 6. Manchester City
 7. Arsenal FC