Meninger

Skal det være noe vits å ta Ødegaard med i troppen, må han få spille lørdag

KOMMENTAR: Fire dager i september endret alt for fotballandslaget. Nå er Ullevaal utsolgt før kampen mot Malta.

Martin Ødegaard fikk ros etter U21-landskampen mot England. Både fra egen og motstanderens sjef. På A-landslaget er han foreløpig reserve.
 • Ola Bernhus
  Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten
Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Foran de forrige kampene mot Bulgaria og Kroatia var det få som ventet noe mer enn ett mulig poeng i den første kampen og et hederlig tap i den andre.Og slik så det ut under kampen mot Bulgaria også, i mer enn 50 minutter. Så blokkerte Vegard Forren bulgarernes største sjanse før han selv scoret. Det ble seiersmålet.

Les også

Malta-kampen blir folkefest: Ullevaal er utsolgt

Alt ble annerledes

Igjen fikk vi en demonstrasjon av hvordan alt kan snus på hodet i det merkelige spillet fotball.

Oppgitthet ble håp. Tafatthet ble pågåenhet. Depresjon ble optimisme. Spillere vi kanskje ikke trodde mye på, viste seg å være konsentrerte, omhyggelige med detaljene og proffe poengjegere.

 • Ny episode av sportspodcasten: Studio mimrer om hest og karjol og folkefest på Karl Johan
KAN BLI KLAR FOR EM: Jo Inge Berget ble den store Norge-helten da han sto bak begge målene i 2-0-seieren mot Kroatia i september. På lørdag kan Norge bli klar for EM.

Med det nytente håpet gikk de norske spillerne til verks mot Kroatia. Da var det motstanderne som var motløse og passive. Stjernene vi fryktet, var demonstrativt passive, mens norske spillere som kroatene knapt hadde hørt om før samme dag, var sprudlende gode.

Les også

Skjelbred om livet i Tyskland: - Det er ikke alle her som liker meg

Tre poeng, takk!

Lørdag vil folk strømme til for å se Norge mot Malta. Det er utsolgt på Ullevaal. De som fyller tribunene, har forventninger. Og forventninger betyr krav.

Poengtap mot Malta vil bringe motløsheten tilbake. For hvem kan vente seier borte mot Italia når vi ikke slår Malta hjemme?

Landslagssjef Høgmo grubler ganske sikkert mye over lagoppstillingen i de to kampene.

Den første krever kreativitet og skaperkraft mot et lag som ganske sikkert vil legge seg i forsvar, eller i det minste bli drevet dit. Norge pleier ikke å være bra i slike kamper.

Vi er mer vant til det som blir opplegget mot Italia. Knyte laget sammen på egen halvdel og slå til med motstøt som vi håper er giftige nok til å skaffe poeng.

Et vanskelig valg

Bør Per-Mathias Høgmo stille med de samme som slo Kroatia, eller krever motstanden noe annet?

Klassiske metoder er smarte pasninger og effektive driblinger. De beste pasningsspillerne i troppen er Ole Kristian Selnæs og Stefan Johansen, de beste driblerne er Martin Ødegaard og Pål André Helland. La dem spille – med det forbehold at Helland er frisk.

Hvis det skal være noen som helst hensikt i å ta Ødegaard med i troppen gang på gang, så må han få spille lørdag. Han er en dyktig dribler og kan være spilleren som får Malta-forsvaret ut av balanse. Å la ham spille en maskotrolle i troppen, er unødvendig og litt nedverdigende for spilleren selv.

Noe annet i Roma

Så må Per-Mathias Høgmo tenke nytt igjen så fort lørdagens kamp er ferdig. Hvordan hindre italienerne i å få sjanser i tirsdagens kamp på Romas olympiastadion, hvordan lure dem med heftige overganger?

Da blir det å komponere et forsvar og en midtbane som vet å holde tett. Slike spillere har vi.

Men de spillerne som kan utføre overgangene og de spillerne som kan score på dem, peker seg ikke tydelig ut.

Dermed er vi ved det gamle problemet. Kan vi vente at dødballer og noe høye forsvarere alene skal ordne EM-billetter?

La oss håpe at dette aldri blir noen problemstilling. For hvis Kroatia avgir poeng lørdag, kan Italia-kampen gå som den vil for Norge. Da er vi i EM-sluttspillet uansett.

Les også

 1. Seks spillere sto over landslagstreningen

 2. Norge kan bli EM-klare på lørdag

 3. Italia-spiss ute mot Norge

 4. God helg for Høgmos utenlandsproffer

Les mer om

 1. Fotball
 2. Kommentar
 3. Herrelandslaget fotball
 4. Maltas herrelandslag fotball