Meninger

«Rosenborg har et rykte å slite med»

KOMMENTAR: Det er slik rike klubber gjør det verden rundt. Handler først og betaler seg ut av problemene etterpå, skriver Ola Bernhus.

Det har vært tøffe dager for Rosenborg og Ivar Koteng. Onsdag ble partene enige om et forlik.
  • Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Når dette skrives, er det ikke kjent hvor mye Rosenborg måtte betale for å få forlik med Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun. Men det må ha vært en del, for Rosenborg-ledelsen hadde god grunn til å frykte den dommen som var på vei.

Men handlet det om penger? Overhodet ikke, naturligvis, bare prinsipper.

Det er kanskje riktigere å si formaliteter og evnen til å gjøre skikkelig arbeid, for begge parter.

Det er godt for Rosenborg å være kvitt denne konflikten, kort tid etter at de også måtte kjøpte seg fri fra Horneland-disputten med FK Haugesund. RBK har et rykte å slite med.

Les også

Ingebrigtsen: – Dette har ikke handlet om penger

Prosedyrer

Det er synd for norsk idrett at saken ikke ble prøvd. Forhandlingene i Sør-Trøndelag tingrett har vist at Rosenborg er som de fleste andre klubber. Trenere kommer og går, og det er ikke så nøye med formalitetene.

Det er klare prosedyrer – samtaler og skriftlige advarsler – som må oppfylles før en medarbeider kan avskjediges. Slik er det faktisk i arbeidslivet, og en trener har det samme rettsvern som andre medarbeidere.

Her har Rosenborgs advokater prosedert på at hovedtreneren er å betrakte som øverste leder, og at styret dermed har rett til å kreve noe mer enn av en vanlig ansatt. Ingebrigtsen har holdt på det siste.

Ola Bernhus, kommentator i Aftenposten.

Uansett: Det er ikke nok at styremedlemmene synser seg imellom og kommer til at medarbeideren ikke er fremragende nok, slik det ble krevd av Ingebrigtsen. På Lerkendal holder det ikke med tre seriemesterskap, to cupmesterskap og gruppespill i Europa på tre år. De andre lagene i Norge er så svake at det ikke er nok å være best. Klubben mener seg stor nok til å være med i gruppespill i Champions League.

Attpåtil skal det skje ved morsom fotball.

De tenkte og tenkte

Nei, det var vel ikke festfotball Rosenborg leverte i fjor, men seirene kom tett nok. Det var åpenbart vanskelig å overbevise retten om at Ingebrigtsen hadde gjort seg skyldig i vesentlig mislighold av arbeidsavtalen.

Skulle RBK hatt en sjanse i denne saken, måtte de på en helt annen måte og mye tidligere reagert når de så at Ingebrigtsen ikke lenger holdt grepet, at utviklingen gikk feil vei og at det måtte en annen trener til.

De må ha brukt en stund på å finne ut at treneren ikke holdt fotballfaglig mål, at han ikke var en god nok leder og at han ikke ville klare å løfte laget.

RBK valgte i stedet å bråbestemme seg i et styremøte 18. juli, innkalle Ingebrigtsen til møte dagen etter og gi ham avskjed – uten forvarsel, ifølge treneren selv. Jo, han var blitt advart, sier Rosenborg, men han gjorde ikke noe med det.

Men formaliteter og prosedyrer manglet tydeligvis.

Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun.

Nyttig lærdom

En dom i denne saken ville blitt finlest av alle som steller med profesjonell idrett i Norge. Ingen klubbleder må ta lett på formalitetene når en trener skal ansettes, og ingen trener bør lese kontrakten sin så dårlig som Ingebrigtsen må ha gjort, slik vi forsto det som skjedde i retten.

Selv om det ble forlik, står Ingebrigtsen og Hoftun frem som vinnere, slik de har vært hele tiden i opinionen. Det dårlige inntrykket av Rosenborg ble ikke styrket utover høsten, for det skjedde ingen synlig sportslig utvikling med Ingebrigtsen borte. At Rosenborg vant dobbelt, er jo slikt de fleste ser på som en selvfølge, det ville de gjort med Ingebrigtsen også.

Les også

Forlik i RBK-striden: Partene er tause om innholdet

Inntrykket må endres

Åpenhet og folkelighet har vært Rosenborgs varemerke. Derfor er de blitt likt langt utover Trøndelags grenser. Varemerkene er slitt.

Som type står styreleder Ivar Koteng for det samme, ingen vil tenke å ham som en stormannsgal jålebukk når han ankommer retten med topplue og skjeggstubb.

Men i handling og uttalelser har Rosenborg-ledelsen mye å jobbe med fremover.

Nå gjelder det å lykkes med overgangene, få Nicklas Bendtner ut av soning og sparke i gang sesongen. Kjøpet av Gjermund Åsen, den siste ervervelsen, virker greit nok, selv om også det er å utvide bredden i troppen, ikke spissen. De skal jo til Champions League.

Det vil neppe komme. Men Rosenborg vil være favoritt i Norge – igjen.

Les mer om

  1. Rosenborg BK