Europa-kaoset TIL heldigvis slipper unna

KOMMENTAR: Denne uka startet Odd, Strømsgodset og Rosenborg den lange veien mot gruppespillet Europa League. For to år siden tok TIL den samme veien, og fikk betale i form av nedrykk.

Tromsø møtte blant andre Tottenham under sitt lille eventyr i europaligaen.

Da TIL rykket ned i 2013 spilte Gutan hele 14 kamper i Europa på toppen av den hjemlige cupen og serien.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Etter at turen ned en divisjon var et faktum var det lett å se at belastningen med lange reiser og kort tid mellom kampene var en sterk faktor til at laget rykket ned. En litt for tynn tropp med spillere som hadde for liten selvtillit og tro på daværende trener Agnar Christensen hører også med til historien om hvorfor alt gikk galt for to år siden.

Les også

Sjekk den Heigre-effekten

Når du spiller kamp i Aserbajdsjan torsdag kveld og på nytt skal i aksjon mot Odd i Skien søndag etter å ha reist hele natta med fly, sier det seg selv at forutsetningene for å prestere ikke er særlig gode. Jeg er ikke i tvil om at belastningen med spill i Europa gjorde at TIL rykket ned den gangen.

Ikke misforstå, jeg mener det er i utgangspunktet alltid bra å delta i europacup, men for TIL er det en stor fordel å kunne konsentrere seg om eliteserien akkurat i høst. Særlig når tabellen halvveis ut i sesongen forteller at Gutan ligger nest sist på tabellen. Det høres ut som man i TIL er bortskjemte, men faktum er at siden 2009 har Gutan nærmest hvert eneste år deltatt i europacupspill.

Les også

Henning Berg henter tidligere TIL-spiss

Reisene TIL tok til Aserbajdsjan, England, Slovenia, Moldova og Russland i 2013 var nok både givende og inspirerende. Men av de 11 kampene Gutan spilte etter europacup vant de ikke en eneste en. Derimot tapte de hele åtte av kampene og spilte tre uavgjorte.

Trenden er tydelig, og når det går over så mange kamper kan det ikke lenger avfeies som tilfeldigheter og synsing. Også fra andre land viser historien at lag som spiller europacup i midtuka sliter når helga kommer og de skal spille seriekamp. På toppen av det hele er det lite, om noen, penger å tjene på de første europacuprundene. Det er først når den fjerde runden spilles – den siste før gruppespillet – at det kommer penger av betydning inn på kontoen.

Jeg skrev tidligere i vår om at 34 poeng er det laget over nedrykksplass i eliteserien i snitt har hatt siden det ble 16 lag i 2009. TIL står etter 15 kamper med 13 poeng, noe som betyr at Gutan på de siste 15 seriekampene må plukke minst 21 poeng for å berge plassen. For spillere og trenere er det ubevisst enkelt å bruke unnskyldninger som for eksempel spill i europacup for at man ikke har klart å prestere.

I år er TIL så «heldig» at de kun trenger å tenke på seriekampene hver helg. Derfor bør poengene komme inn langt jevnere enn i vårsesongen når laget nå er akklimatisert til spill i eliteserien. Begynn med å ta tre poeng mot Start, og den brukbare trenden TIL er inne i vil forsterkes.