Meninger

Hersketeknikk mot kvinner avslører menns dumskap

Kommentar: Idretten henger etter når det gjelder kvinnerepresentasjon, ikke minst på grunn av hersketeknikkene.

Birgit Skarstein og Karen Espelund delte synspunkter om kvinners plass i idretten med Morten Wolden under Samspillkonferansen i Trondheim.
  • Kjetil Kroksæter
    Kommentator i Adressa

Menn velger menn inn i styrene. Menn ansetter menn i diverse stillinger. Og kommer det en kvinne inn, blir hun litt for ofte møtt med menns hersketeknikker.

Derfor var det nødvendig med kjønnskvotering, et virkemiddel som burde vært overflødig, men som kreves for å få i gang prosesser. Når kvinnene først har kommet inn, blir man ikke så lett kvitt dem. Takk og pris!

Da Gro Harlem Brundtland presenterte sin første regjering med tilnærmet 50 prosent kvinneandel, flyttet hun en grense. Nå blir det bråk om kvinner ikke er behørig representert i regjeringen.

Da fotballforbundet innførte krav om kvinnerepresentasjon på sitt ting, strittet noen klubber imot. Rosenborg trosset kravet. Det var ikke blant de klubbens klokeste beslutninger. RBK stilte seg selv i gapestokken som en umoderne klubb med avleggs tankesett.

Les også

Herrelandslagets pengegave rører NRK-ekspert til tårer: – Fantastisk

Idretten henger etter

Fortsatt er det klubber som søker NFF om dispensasjon fra kravet om kvinnerepresentasjon «fordi de ikke finner noen som er kvalifisert».

De klubbene avslører to ting. For det første kan de umulig ha lett særlig godt. For det andre har de ikke skjønt at et styre blir bedre og mer dynamisk med en bred sammensetning som representerer bredden i samfunnet. Et styre som består av menn med lik bakgrunn i fotballen, er dårlig rustet for oppgaven.

Vi skal ikke gå mange år tilbake for å finne anklager om at presidenten i fotballforbundet brukte herskemetoder mot kvinner i styret.

Og slik er det i altfor mange sammenhenger i idretten. Det blir patetisk at når kvinnene først har fått innpass, så skal de holdes nede med hersketeknikker. Primitivt og avslørende for dem som bruker slike metoder.

Statistikk kan brukes til så mangt. Vi kan dokumentere at norsk idrett ligger et godt stykke bak samfunnet for øvrig når det gjelder å inkludere kvinner. De er særlig dårlig representert i ledende stillinger og roller.

Men vi får også dokumentert at Norge ligger langt foran store deler av verden for øvrig. Fotballens internasjonale organer er skrekkelig skjevt sammensatt, men ingen slår FIS Council, de som skal avgjøre om Trondheim får VM i 2023. Der sitter 16 edsvorne menn og svenske Jessica Lindell-Vikarby.

Kjetil Kroksæter, kommentator i Adresseavisen

Trondheims søkerkomité stiller med en kvinnelig ordfører og en kvinnelig leder i VM-komiteen, i kontrast til konkurrenten Planica. Men gir det Trondheim en fordel?

Eksempelet fra skiforbundet er ganske beskrivende. I Norden ligger vi noen hakk foran, og det påhviler norsk idrett et ansvar for å legge press på de internasjonale organene. Karen Espelund har vært en viktig foregangskvinne ved å tvinge på Fifa og Uefa bedre kvinnerepresentasjon.

Fortsatt kan Rosenborgs Tove Moe Dyrhaug fortelle historier om klubblederen i et latinsk land som spør etter mannen hennes, når hun presenterer seg som klubbens leder.

Og da Hege Leirfall Ingebrigtsen, styreleder i Bodø/Glimt, presenterte seg som klubbdelegasjonens leder kom spørsmålet: Hvor er den egentlige lederen?

Vi kan le eller gråte av slike episoder, men de forteller oss at idretten har lang vei å gå, særlig internasjonalt. På den annen side var Norge mot at jentene skulle få konkurrere i langrenn. IOC ga Oslo ultimatumet: Enten får kvinnene konkurrere, eller så får dere ikke arrangere OL.

Når vi ser hva kvinnelige langrennsløpere som Berit Aunli og Marit Bjørgen har skapt av positive vibrasjoner i norske sjeler, så kan vi ikke være lei oss for at IOC brukte tvang.

Slik vil det være med de nasjonene som må bite i seg kjønnskvotering. Når det har gått en tid, så ser de at det var til gode. For mangfold er bare av det gode. Og kjønn er en del av mangfoldet, en meget viktig del, faktisk!

Les mer om

  1. Kjønnskvotering
  2. IOC
  3. Idrett
  4. Fotball
  5. Gro Harlem Brundtland
  6. Kjetil Kroksæter
  7. Likestilling