Meninger

Hvem i alle dager tør ta over TIL nå?

KOMMENTAR: Tre trenere har fått sparken på fire år. TIL-ledelsen har en mildt sagt viktig jobb foran seg når den nye frontfiguren skal hentes inn.

  • Rune Robertsen
    iTromsø

Nye millioner renner ut av TIL-kassa når Bård Floviks sluttpakke skal betales. Nå er jeg spent på hva TIL vil lete etter i en ny hovedtrener.

Agnar Christensen ut 1. oktober 2013. Steinar Nilsen ut 18. august 2015. Bård Flovik ut 26. juni 2017. TIL er dessverre for Tromsø blitt synonymt med trenersparkinger i resten av landet.

Spør du en normalt fotballinteressert nordmann om hva vedkommende først og fremst assosierer TIL med, er sparking av en trener det mest sannsynlige svaret. Et slikt rykte tar lang tid å rette opp. TIL er akkurat nå den klubben i Norge som hyppigst avsetter trenere.

Les også

Tromsø takket nei til millionbud: - Skal mye til for at vi selger nå

Som en av landsdelens sterkeste merkevarer har vi selvsagt lov å forvente en bedre jobb når trenere ansettes. Det som skjer på Alfheim er en av de mest synlige arenaene utad både nasjonalt og internasjonalt. Det som skjer på Alfheim betyr noe for vårt nordnorske selvbilde.

Rune Robertsen, sportsredaktør i iTromsø, kommenterer situasjonen i Tromsø.

Dersom kjente merkevarer i landsdelen som Mack, Sparebanken Nord-Norge eller Hurtigruten hadde elendige resultater, og et svekket produkt, ville det garantert endt med en total opprydning fra topp til bunn i organisasjonen. Det skjer foreløpig ikke i TIL.

Som jeg etterlyste i forrige uke, regner jeg med at ikke bare er Bård Floviks jobb som skal evalueres av de største eierne. Han ansatte tross alt ikke seg selv.

Les også

Skal Flovik sparkes, bør flere følge ham ut døra

Klubben visste hva de fikk da trioen Christensen, Nilsen og Flovik ble gitt jobben. Alle tre var godt kjent for TIL, både med sine styrker og svakheter. Når samtlige ansettelser har gått galt etter så kort tid, er det derfor naturlig med en skikkelig gjennomgang av hvor det gikk feil. Om en kritisk gjennomgang av resten av TIL-ledelsen ikke tas nå, bør den i hvert fall tas etter sesongen.

Trenersparkingene har nemlig kostet Tromsø Idrettslag dyrt. Penger klubben kunne brukt på utvikling av A-laget eller klubbens yngre spillere er i stedet i lomma på personer som ikke lenger har jobb på Alfheim. Et anslag på minst fem millioner kroner i sluttpakker fordelt på de tre herrene nevnt over, er etter det iTromsø kjenner til et sannsynlig tall.

Fem millioner. Smak på det. Summen tilsvarer det TIL fikk av gavmilde Trond Mohn i vinter, eller rett under en tiendedel av klubbens budsjett på 57 millioner kroner. TIL har heller aldri kjøpt en spiller for så mye penger.

Å si at det er viktig å ta det rette valget når en ny trener nå skal hentes inn er en selvfølgelighet. Alle ønsker jo å velge rett person når en ny leder på feltet skal hentes inn.

Men i dette tilfellet, mer enn noen gang før, trenger TIL-ledelsen å treffe rett. Ikke bare på banen der TIL står i fare for å rykke ned. Vedkommende må også skape entusiasme og trekke publikum tilbake til Alfheim.

Vi trenger rett og slett en skikkelig personlighet som kan gjøre Gutan gode og offensive – særlig på Alfheim. I tillegg til intern troverdighet må han kunne selge TIL utad til sponsorer, supportere og alle andre som bryr seg om klubben.

Den illevarslende trenden med at flere og flere blir likegyldige til det som skjer på Alfheim, må stoppes umiddelbart.

Les også

TUIL-kapteinen unner sin egen trener muligheten i TIL: - Gaute fortjener sjansen

Samme dag som Flovik fikk sparken, ble det klart at Truls Jenssen leder laget mot Haugesund kommende søndag. TIL-ledelsens plan er å finne en trener ut sesongen, før en permanent løsning skal være på plass fra og med 1. januar 2018.

Det kan bli Jenssen, som per i dag er utviklingssjef på Alfheim. Eller det kan bli noen andre. Jeg applauderer uansett at ledelsen tar seg tid til å finne den rette kandidaten.

Uansett hvem som er aktuell, vil vedkommende garantert ha i bakhodet at TIL er en klubb der tålmodigheten med en trener er kort. Jeg håper ikke det stopper den rette kandidaten fra å si ja.

TIL trenger en redningsmann som kan ta klubben tilbake dit byen forventer at den skal være. Langt unna bunnstriden. Foran det budsjetterte antallet på minst 4.300 tilskuere på hver hjemmekamp.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18113445222336
2Bodø/Glimt18105337181935
3Kristiansund1810262420432
4Rosenborg1894537241331
5Lillestrøm189452822631
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Eliteserien
  3. Rune Robertsen