Meninger

Filmingen er dette mesterskapets store skam

Ola Bernhus mener videodømming må til for å straffe alle juksemakerne.

SKUTT I RYGGEN: Nederlands Arjen Robben innrømmet filming etter kampen mot Mexico.
  • Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Arjen Robbens skuespillerkunst hjalp Nederland videre i fotball-VM. Slikt vil skje igjen, for spillerne prøver å lure dommerne hele tiden. Det er dette mesterskapets store skam.

Først – det var neppe noen stor tabbe av den portugisiske dommeren Pedro Proenca å dømme straffesparket som ga Nederland 2-1 mot Mexico. For det var jo kontakt mellom de omstridte føttene, og da spiller det ingen rolle at Robben kastet seg som om han hadde fått en kule i ryggen. Mener noen.

Men var det Rafa Marquez’ aktive handling som felte Robben, eller var det Robben som med vilje lot foten få kontakt slik at det skulle bli straffe? Spør andre.

Og nå er det blitt slik at forsvarsspillere nesten ikke tør prøve en takling i feltet, for de risikerer at motspilleren slenger seg på magen og brøler på straffe.

Les også

Hvem er den verste?

Hva kan gjøres?

Det er i hvert fall på tide å spørre hva som kan gjøres for å redusere filmingen. Nå er den så utstrakt at dommerne ville få hele kampen ødelagt hvis de skulle gi gult kort til alle juksemakerne.

Spillerne jamrer og hyler ved den minste kontakt, de ruller seg rundt, slår i bakken og spiller alvorlig skadd. Ofte holder de seg på andre steder enn der de fikk berøringen (avslørt av TV), som regel holder de seg til hodet. (Husker du Rivaldo i VM 2002?)

Det finnes ingen annen moral i internasjonal toppidrett enn den som gir seier. Arjen Robben er muligens den mest teatralske av VM-spillerne, men ikke noe verre enn for eksempel Brasils Fred, som filmet til seg en straffe i åpningskampen mot Kroatia. Neymar scoret, og kampen var i realiteten avgjort.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Mange juksemakere

Jeg synes det er umulig å forlange mer av dommerne enn det de gjør. De er satt i offside av umoralske spillere og trenere. De siste forsvarer filmingen og presser dommerne like mye som spillerne.

Men hva kan gjøres når spillerne blir verre og verre og trenerne støtter dem?

Jeg ser bare ett svar: Mer videodømming.

Det vil kreve teknologiske nyvinninger (et mindre problem) og vil medføre diskusjoner og regeljusteringer. Men problemene er ikke større enn at de lar seg løse med nødvendige tilpasninger.

Både offside, hands, stygge taklinger og brutalt duellspill avsløres av kameraene. Den radikale endringen vil bli at angripende lag får fortsette inntil motstanderen bryter angrepet eller at dommerne blåser av spillet av en annen grunn.

Hva ville ha skjedd?

Det kan være artig å se på noen VM-situasjoner som kunne ha gitt andre resultater – og suksess for andre lag – dersom videodømming var blitt innført.

  • Ville Brasil holdt sin ledelse mot Kroatia. og ville Nederland ha vunnet mot Mexico uten de nevnte straffesparkene?
  • Ville Nigeria slått Bosnia Hercegovina dersom Edin Dzekos scoring ikke var blitt feilaktig annullert for offside?
  • Ville Frankrike ha slått Ecuador dersom Frankrike hadde måttet spille nesten hele kampen med ti mann, som de burde etter at Mamadou Sakho slo ned Oswaldo Minda i kampens åpningsminutter – som TV-kameraene og ikke dommeren fikk med seg.
  • Ville Portugals Pepe blitt utvist mot Tyskland, med store konsekvenser for kampen, dersom dommerne hadde fått se episoden om igjen?
  • Ville Uruguay ha slått Italia dersom ikke Claudio Marchisio feilaktig var blitt utvist (for øvrig i en kamp der Luis Suarez ikke ble utvist for å ha bitt en motstander – fordi bare TV-kameraene så det)?

Dommeren overlatt til seg selv

Disse få eksemplene (det er haugevis av andre) får en til å tenke.

Ja, det er synd at det er gått så langt at videodømming blir nødvendig, for det tar bort noen av de diskusjonene som levendegjør og menneskeliggjør fotballen.

Men det er også ille at kamper får galt resultat fordi dommerne stilles overfor en uendelighet av situasjoner som de ikke får hjelp til å løse.

Nå er vi kommet i den paradoksale situasjonen at millioner av TV-seere og spillerne selv vet hva som har foregått. Men han som skal dømme, uten å se ett eneste bilde, er overlatt nesten til seg selv, bare hjulpet av linjedommere som heller ikke har bilder.

Vil vi ha det slik?

Les mer om

  1. Sportsblogger
  2. Fotball-VM