Meninger

«Martin får formidabel konkurranse om plassen på laget»

KOMMENTAR: Vil manager Carlo Ancelotti tenke utvikling og matching av en ung, norsk gutt når Real Madrid skal vinne titler?

F.v.: Jese, Sami Khedira, Asier Illarramendi, Toni Kroos, James Rodriguez, Francisco Roman "Isco» og Gareth Bale. Foto: AP/Reuters

 • Lars Tjærnås
  Lars Tjærnås
  Fotballekspert
 • Denne artikkelen ble først publisert 7.01.2015.

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås.

Martin Ødegaard har hatt verdens største klubber som beilere. Han velger den aller største av de store hvis han ender i Madrid.Real Madrid er klubbenes klubb. Få har beskrevet den enklere og bedre enn Fabio Capello. Etter at han fikk sparken, til tross for svært gode resultater, uttalte han: "At this place enough is never enough".

Henter ferdige spillere

Kort oppsummert, Real Madrid er tidenes mestvinnende klubb og verdens mest verdifulle klubb. 80 nasjonale titler og 17 internasjonale, hvor ti er triumfer i Serievinnercupen/Champions League. Det er tall ingen andre kan matche.

Dette er klubben som henter "ferdige spillere", spillere, som kan vinne her og nå, fordi klubben aldri har hatt tid til å vente på titlene. Men det er også klubben som har to tanker i hodet samtidig. Den er svært undervurdert på det den nå skal gjøre med en norsk 16 åring. Altså å utvikle spillere med talent til å bli etablerte stjerner. I dagens stall har nemlig seks spillere bakgrunn fra eget akademi.

I tillegg spiller en rekke spillere i La Liga og i andre toppligaer etter å ha fått utdannelsen på Valdebebas, klubbens treningsanlegg.

A-lagets bane øverst

Treningsanlegget speiler klubben. Ti strøkne gressbaner ligger i ulik høyde, der A-lagets symbolsk ligger høyest, etter å ha tatt de siste trappetrinnene på rangstigen. Et hotell der spillerne bor før kampene, et gigantisk medisinsk senter, skole med klasserom, og alt av nødvendige treningsfasiliteter eksisterer på området på 1,2 millioner kvadratmeter.

Martin Ødegaard får hjelp til å bli den beste utgaven av seg selv av noen av verdens aller største fotballpersonligheter.

Martin Ødegaard er i Madrid for å besøke byens store klubb. Dette bildet er tatt tidligere. Foto: NTB Scanpix

Carlos Ancelotti, Fernando Hierro og Zinedine Zidane styrer A— og B-laget i klubben. Ingen av dem trenger noen nærmere presentasjon.Det store spørsmålet er hva klubben tenker på kort sikt for Martin. Hvis rapportene stemmer – at det allerede er trykket opp en drakt med nummer 16 – tenker de å gjøre A-lagsspiller av ham umiddelbart. Det er sensasjonelt, og en smule risikabelt.

I Spania kan ikke de som har fra drakt 1–25 spille for annet enn klubbens bestelag. Det er for å beskytte seriesystemet der de største klubbene har et annetlag høyt i divisjonene, Real Madrid har ett på nivå tre. De kan selvsagt leies ut til andre klubber, noe som ikke er usannsynlig i Martins tilfelle den første tiden.

Zidane trener på nivå tre

Pappa Hans Erik Ødegaard og agent Tore Pedersen har hele tiden vært klare på at det er uaktuelt å gå til en klubb for å spille i et akademi.

BLIR TATT VARE PÅ: Zinedine Zidane (t.h.) er trener for Real Madrids annetlag. Til venstre hovedtrener Carlo Ancelotti. Foto: Reuters

Det er uansett ikke noe problem i Madrid. For skulle annetlaget likevel bli kamparena, er dette fjernt fra det vi forbinder med akademi. Det er et selvstendig lag med noen av verdens mest lovende spillere. Nivå tre i Spania er ekstremt langt fra "bakgårdsfotball", og laget trenes av Zidane.Martin Ødegaard er akkurat blitt 16 år. Den yngste spilleren som har debutert for A-laget til Real Madrid, var nesten 17 og et halvt.

Knalltøff konkurranse

Ødegaard kommer til å konkurrere med blant andre Gareth Bale, Isco, James Rodriguez, Toni Kroos, Jese, Sami Khedira og Asier Illarramendi om de posisjonene han trives best i. Forsiktig sagt: Det er formidabel konkurranse. I tillegg vil alle kampene klubben spiller være viktige, for alt handler om å vinne titler. Det betyr at Carlos Ancelotti neppe kommer til å tenke utvikling og matching av en ung norsk gutt.

Han kommer til å tenke resultater, fordi det avgjør om han får beholde jobben.

Han kan klare det

Summen av alt dette betyr at Martin Ødegaard må gjøre det han har gjort noen ganger før, men nå i enda større grad. Han må ta det neste steget til det neste nivået, tilpasse seg et tempo og intensitet som er langt over det han har opplevd noen gang.

Men: Vi snakker om en spiller som da vi startet 2014 ikke hadde spilt ett minutt seniorfotball på høyt nivå. Da vi avsluttet året, var han selvskreven i landslagstroppen og aktuell for flere av verdens største fotballklubber.

Med de egenskapene er han rustet til å bli både tidenes yngste, og den første norske spilleren som får mektige Santiago Bernabéu som hjemmebane.

Les også

 1. – Real Madrid vil ha de beste. Alltid.

 2. Buena suerte, Martin!

 3. Tjærnås: - Et tøft, men også risikabelt valg

 4. Eks Spania-proff om Ødegaard: - Dette må bli superbra

 5. Se hvordan Ødegaard tok fotballverdenen med storm på ni måneder

 6. Livestudio: - Ødegaard møter Zidane i dag

 7. Kommentar: Ingenting tyder på at Ødegaard-talentet misbrukes i Madrid

 8. Real Madrid-kjenner: - Sitter her og klyper meg i armen

 9. – Ødegaard er ikke i Madrid for å signere kontrakt

Les mer om

 1. Fotball
 2. Sportsblogger
 3. Martin Ødegaard