Meninger

Endelig viste Aalesund desperasjon

KOMMENTAR: Lars Tjærnås tror Aalesund berger plassen etter seieren over Strømsgodset.

Aaesund hevet seg mot Strømsgodset, og tok tre svært kjærkomne poeng. Foto: NTB scanpix

 • Lars Tjærnås
  Lars Tjærnås

Aalesund solgte Aberrazzak Hamed-Allah for34 millioner. Det er umulig for en norsk klubb å si nei takk til. Det kan likevel koste dem dyrt. Mot Strømsgodset skaffet de seg et pusterom.

Noen ganger er en analyse av et lags problemer ingen doktoravhandling. Etter 21 spilte kamper i fjor hadde de oransje scoret 45 ganger. I år, etter samme antall, hadde de scoret 22. Den marokkanske spissen endte på 15 mål , kun ett bak ligaens toppscorer, Frode Johnsen.

Årets negative overraskelse

I år er Leke James og Peter Orry Larsen toppscorere. De har fire mål hver. Ingen lag har en toppscorer med færre.

Likevel er det flere grunner til at de sammen med Brann er årets store negative overraskelse.

Et bunnlag skal lyse desperasjon. Et bunnlag skal sørge for å «bygge grunnmur». Den grunnmuren består av ting du kan gjøre noe med. Du kan aldri garantere å skru et frispark i krysset eller overstegsfinte vekk tre forsvarere. Du kan garantere at du går på banen for å løpe og duellere med alt du har av energi og vilje. Sånn har det ikke alltid sett ut i flere av de oransjes kamper. Sånn så det imidlertid ut mot drammenserne.

Les også

Mattila straffet Strømsgodset

Det skaptes helter denne kvelden. Sten Grytebust var dominant i feltet. Oddbjørn Lie var glitrende som duellsterk stopper. Unge Henrik Bjørdal løp, fightet og utstrålte en vinnervilje som smittet. Det ble imidlertid en annen matchvinner.Etter en målløs førsteomgang ble kampen avgjort etter to straffespark. Marius Høibråten og John Brovsky , Godsets to backer, felte hver sin motstander. Finske Sakari Mattila dundret begge i hvert sitt hjørne.

Tung Godset-periode

Strømsgodset er kommet inn i en tung periode, med tre tap på siste fire kamper. Trener David Nielsen mener det delvis skyldes hans mange unge spillere trenger tid for å prestere på et stabilt høyt nivå. Den aller yngste heter Martin Ødegaard.

15-åringen matches hardt på ulike arenaer. 90 minutter for landslaget onsdag ble fulgt opp av plass fra start også i dag. Det er lett å forstå at ulike trenere ønsker å bruke det kanskje største talentet norsk fotball noen gang har fostret. Det er mer bekymringsfullt om han nå spiller så mange og så viktige kamper at det som har gjort han god -treningshverdagen — påvirkes.

Kunne det merkes? Nei.

Han var ujevn. Selvsagt var han det. Gutten er 15 år. Men han gjorde også denne kvelden ting han er alene om, som da han ti minutter før pause førte ballen med lim til støvelen forbi tre oransje forsvarere før han sendte den klokkerent i stanga. Han ble byttet ut midtveis i andre omgang, etter en godkjent kveld.

Går mot ny kontrakt

Godkjent var det ikke for Strømsgodset som lag. Stikkordene var trangt spill, svakt balltempo og mangel på presisjon.

Dette er en arena der de sjelden har lyktes . De ti siste turene hit har gitt kun én seier, i gullsesongen 2013 da Peter Kovacs scoret kampens eneste mål. Da ble det gull. Det blir det ikke i år.

Det gullet har lenge vært på vei til Molde. Resultatet i Sarpsborg, der Odd ga bort to poeng etter 2-2 gjør at Molde går fra sannsynlige til nesten garanterte mestere.

For Aalesund går det trolig mot ny kontrakt.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt302631103327181
2Molde30202877364162
3Vålerenga301510551331855
4Rosenborg30157850351552
5Kristiansund301212657451248
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Fotball
 2. Kommentar
 3. Eliteserien
 4. Aalesund FK
 5. Strømsgodset IF

Relevante artikler

 1. MENINGER
  Publisert:

  Disse fire tingene lærte vi fra Eliteserierunden

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Molde ydmyket Godset

 3. MENINGER
  Publisert:

  En demonstrasjon av overlegenhet

 4. MENINGER
  Publisert:

  Vikings kamp for medalje blir et bikkjeslagsmål

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Fra benken til toppscorertittel: – En ekstra god følelse

 6. MENINGER
  Publisert:

  «En oppvisning i akrobatikk verdig sirkus Arnardo»