Meninger

Stjernespissen som havnet i Zlatans skygge

BLOGG: Edinson Cavani var en av Europas heteste spisser. Helt til han fikk en enda mer profilert lagkamerat.

ANDREFIOLINEN: Edinson Cavani må finne seg i at Zlatan Ibrahimovic er det store stjernen i PSG. Her fra kampen mot Barcelona i Champions League.
  • Roar Stokke

Edinson Cavani var sammen Radamel Falcao — som da spilte for Atlético Maddrid - fotballeuropas heteste spiss da han spilte i Napoli.

Nå opplever han å bli pepet av banen i Paris.

Norges i særklasse beste klubbtrener gjennom tidene, Nils Arne Eggen, har uttalt; selvtillit er ikke noe man har, men noe man får. Og i fotballoverført betydning så betyr det at man må lykkes som spiller, kjenne på mestring og medgang for å bli enda bedre. Eller for å prestere på sitt høyeste nivå. For Edinson Cavani er det dessverre motsatt. Han skårer ikke mål lenger, og han misbruker muligheter han tidligere ville skåret på med bind for øynene.

Napoli

Cavani ble kjent - for de som følger godt med på italiensk fotball - i Palermo, men han ble for alvor kjent for et bredt fotballpublikum i Napoli. Der var spissen det nærmeste man kom en søramerikansk fotballgud, etter legenden Diego Maradona.

Trioen Marek Hamsik, Ezequiel Lavezzi og Edinson Cavani ble kalt de tre tenorer i Napoli, og Cavani stjal som oftest overskriftene på grunn av den store arbeidsinnsatsen og den glupske målappetitten. På 138 kamper skåret han 104 mål, og i sin siste sseong i Napoli skåret han 38 mål på 43 kamper. Fotballverden lå for hans føtter.

Les også

Zlatan om svensk kåring: - Jeg bør være nummer 1, 2, 3, 4 og 5

Spillestillen, formasjonen, medspillerne og strategien i Napoli passet Edinson Cavani som hånd i hanske. Der fikk han brukt løpskapasiteten og hurtigheten til hurtige omstillinger, med nesen vendt mot motstanderenes mål. Når Hamsik og andre Napolispillere var rettvendt, var det Cavani de ofte spilte tidlig opp på i ledige rom. Det kledde spilleren Cavani helt perfekt, og han var et mareritt å spille mot, fordi han løp og plaget forsvarsspillerne på motstanderlaget i 90 minutter i hver kamp.

Andrefiolin

Fra å være en stor stjerne i Napoli til å spille andrefiolinrollen i Paris.

Om Cavani var oppspillspunkt nummer én i Napoli, så var/er det like selvsagt at svenske Zlatan Ibrahimovic har denne rollen i PSG. Alt i den offensive delen av spillet er bygd opp rundt svensken. På godt og vondt. Når Zlatan er god, og det har han stort sett alltid vært, så vinner den hardtsatsende klubben kampene. Nå sliter "supersvensken" både med en vond akilles og formen. Og da har laget bruk for at andre spillere kommer ut hans skygge. Og mest av alt at Edinson Cavani gjør det. Fordi han er den eneste naturlige målskåreren sammen Zlatan.

Men det er ikke så enkelt som det, det er ikke bare å si til en spiller at «nå må du levere, fordi han du har levd i skyggen av er skadet og ute av form.»

Les også

«Skal Zlatan begynne å synge «Ja, vi elsker dette landet» til musikk av a-ha nå?»

Cavani har, som Nils Arne Eggen sa, misbrukt så mange sjanser og spilt så mange svake kamper til ham å være, at selvtilliten ble borte et sted på reisen mellom Napoli og Paris. Og det er ikke bare å stikke på butikken og kjøpe en boks selvtillit i ferskvareavdelingen. Cavani vil ikke starte med å skåre mål jevnlig før han har skåret noen mål igjen. Kun skåringer og godt spill vil gi ham selvtilliten han hadde i Napoli.

Arsenal eller Liverpool?

PSG spiller heller ikke en type fotball som kler Cavani så godt som det ville gjort i andre klubber.

Han er fantastisk i overgangsspillet, og han er enorm når han får bruke farten sin og bli spilt fri — rettvendt - i rom. På mange måter er Cavanis "skjebne" lik den Alexis Sanchez opplevde da han dro fra den sammee type kontringsbaserte fotballen i Udinese og til tika taka-fotballen i Barcelona. De rommene Sanchez var så mesterlig til å utnytte i Udinese, ble komprimert ned til et minimum av ballbesittende Barcelona. Og da ble han utfordret på det som han ikke var så god til, som Cavani opplever det i Paris. Ingen av de to er gode med ryggen til spillretningen. De er best med nesen vendt mot motstandermålet.

Les også

«Dette er høstens store overraskelser og skuffelser»

Alexis Sanchez blomstrer igjen i Arsenal under Arsene Wenger, må det et klubbskifte til for Edinson Cavani for at han skal finne igjen det beste i seg?

Selvtillit er ikke noe du har, men noe du får. Selv for spillere som blir omsatt for mange hundre millioner, så er det denne regelen som gjelder.

Mitt tips er at Cavani blir solgt i januar. Er det Arsene Wenger som kommer ham også til unnsetning, eller havner han i Liverpool?

Time will show.

Sportslig hilsen Roar

Les mer om

  1. Fotball
  2. Sportsblogger
  3. Roar Stokke