Meninger

Utenkelig at Ronaldo ikke slår tilbake

KOMMENTAR: Alle stjernene har glitret i VM. Bare ikke Cristiano Ronaldo. Ennå, skriver Ola Bernhus.

Cristiano Ronaldo og Portugal skuffet stort i første kamp.
  • Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Før et VM får stjernene en omtale som det nesten er umulig å leve opp til. Men de gjør det ofte likevel.

Neymar, Messi, Pirlo, van Persie, Robben og Müller er alle spillere som journalistene har pekt ut på forhånd, pekt ut til å glitre. Samtidig er de spillere som motstanderne forbereder seg på å stanse. Alle mottiltak diskuteres på forhånd, alle knep tas i bruk.

Men i løpet av kampen viser de største sine ferdigheter likevel, ofte avgjørende for resultatet.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Men én av de forhåndshyllede mislyktes i første VM-runde. Cristiano Ronaldo. Noen vil kanskje legge til Wayne Rooney, men han har skuffet i hvert mesterskap siden han slo igjennom i EM 2004 og overrasket ikke mange med sine relativt passive bidrag da England ble beseiret av Italia.

Neymar åpnet showet

Neymar to mål i åpningskampen mot Kroatia. Det ene på straffe riktig nok, men utligningen til 1–1 etter at Brasil hadde tuklet og havnet under, kom nettopp ved den forhåndsutpekte redningsmannen. Neymar.

Dagen etter var Arjen Robben og Robbie van Persie (to mål hver) på oppvisningsturné i Spanias forsvar da Nederland sjokkvant 5–1. Disse to hadde også fått mest oppmerksomhet på forhånd i et ellers ganske anonymt nederlandsk lag.

Spanjolene var det verre med. Der er det mange kjendiser, men flere har fått stemplet «bedre før». Det er en stund siden spillere som Xavi og Iniesta ble omtalt som verdensenere i sin bransje, pasningsfotball. Gerard Piqué og Sergio Ramos falt pladask, i tillegg til keeper Iker Casillas.

Men til de grader til stede var Andrea Pirlo da Italia vant 2–1 over England i midnattskampen i Amazonas. Pirlo elsker å erte engelskmennene med fikse småkombinasjoner som de ikke skjønner før det er for sent, denne gangen akkurat som i EM-semifinalen for to år siden.

Messi fikk én mulighet

Ett døgn etter scoret Lionel Messi seiersmålet for Argentina mot Bosnia-Hercegovina. Han hadde to-tre motspillere tett i bena hele tiden og var tilsynelatende temmet. Men én eneste gang slapp han ut av bosniske taklinger og avgjorde kampen med en forsering og et skudd som er typisk for ham.

Det må ha vært tungt for motstandere etter å ha brukt så mye klokskap og krefter på å stanse Messi.

Tyskernes Thomas Müller var toppscorer i VM sist i noe som kan kalles en tilbaketrukket spissrolle, også kalt «falsk tier». Nå slo han til igjen.

Han laget dette mesterskapets første hat trick mot Portugal mandag, og nå står han med åtte mål på syv VM-kamper – og ni avslutninger på mål. I årene mellom mesterskapene har han ikke vært like dominerende, nå var han tilbake på 2010-nivå.

Ronaldos desperasjon

I denne kampen mislyktes den største stjernen av dem alle, kåret til verdens beste spiller siste sesong, Cristiano Ronaldo. Hans Portugal ble kraftig såret, og Ronaldos egne forsøk gjorde ikke situasjonen bedre.

Et skråskudd rett på keeper, to frispark i muren og nesten et gult kort da han klappet ironisk for dommeren. Det var det som kunne noteres.

Frustrasjonen lyste av Ronaldo da Portugal heller ikke fikk straffe da Eder ble felt. Der røk Ronaldos sjanse til å starte VM-scoringene og gå ut av åpningskampen med i hvert fall litt ære.

Ronaldo var unntaket i VM hittil. Ellers viste de mest omtalte spillerne hvorfor det er brukt så mye trykksverte på dem. Det er ikke tilfeldig.

Men at Ronaldo skal gå igjennom VM uten å score? Utenkelig. USAs høyreback Geoff Cameron får det stridd når Portugal møter USA natt til mandag.

Les mer om

  1. Sportsblogger
  2. Portugals herrelandslag fotball
  3. Fotball-VM