Nå venter en av karrierens viktigste avgjørelser for Ruben

KOMMENTAR: Dersom Kaiserslautern ikke rykker opp bør landslagsspiller Ruben Yttergård Jenssen bytte klubb til sommeren.

DEN NORSKE BENKEN MOT KROATIA: Fra venstre Frode Grodås, Valon Berisha, Ruben Yttergård Jensen, Martin Linnes og Håvard Nielsen.
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Yttergård Jenssen (27) fra Olsgårdlia i Tromsø er i gang med en meget viktig sesong i sin framgangsrike fotballkarriere. Kanskje den viktigste for hvordan karrieren hans kan ta det potensielt største steget.

I kveld satt han 90 minutter på benken da Norge vant 2-0 mot Kroatia i EM-kvaliken foran 26751 tilskuere.

Sannsynligheten for at Norge like fullt blir nummer tre i gruppa, og dermed må igjennom en play-off før de går til sluttspillet i Frankrike neste sommer er høyst sannsynlig.

Tromsøværingen ble etterinnkalt til de to landskampene mot Bulgaria og Kroatia fordi Ole Selnæs ble skadet.

Ikke siden 9. september 2014 har midtbanespilleren med klubbadresse i det tyske 2. Bundesliga-laget Kaiserslautern spilt for Norge, men til gjengjeld spilte han da fra start. 34 landskamper fra 2010 forteller om en spiller som har nytt mye tillit hos landslagstrenerne Egil Olsen og Per-Mathias Høgmo.

Les også

Bergets ultimate opptur

Det siste året har skader satt Yttergård Jenssens landslagsmuligheter tilbake. Viktig å huske er dessuten at på midtbanen hos Norge er kampen om spilletid desidert tøffest når Per-Mathias Høgmo skal ta ut elleveren før en kamp. Stefan Johansen, Alexander Tettey, Per Ciljan Skjelbred, Ole Selnæs og Håvard Nordtveit er blant konkurrentene.

Til Yttergård Jenssens store fordel er det at han i motsetning til flere de overnevnte for tiden spiller fast på klubblaget. Det er gjennom spill her at Yttergård Jenssen kan overbevise gammeltrener Høgmo fra Tromsø-tiden om at han med tiden viser seg verdig til en plass fra start.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

— Målet er å være med i troppen til Malta og Italia i oktober, sa en kledelig beskjeden Yttergård Jenssen til meg i pressesonen under tribunene på Ullevaal stadion etter en drøy halvtime etter kampslutt i kveld.27-åringen er i gang med sin tredje sesong i Tyskland. Den siste i den nåværende kontrakten. De to foregående sesongene har endt med at Kaiserslautern på målstreken har sviktet rett før målstreken, og ikke maktet å ta steget opp til Bundesligaen. Serien med høyest tilskuersnitt i verden per i dag.

I klubben har Yttergård Jenssen fått en til dels sentral posisjon, og er godt ansett både blant supporterne og lagkameratene.

Derfor er det forståelig å tenke at det i utgangspunktet er klokt å sterkt vurdere å forlenge avtalen med den tyske storklubben som har plass til nærmere 50.000 tilskuere på kampene sine.

Jeg mener byens for tiden desidert beste fotballspiller bør ha litt is i magen, og ikke hoppe på et kontraktsforslag som fort kan komme i høst.

Les også

Høgmo: - Nå kan vi glemme Bohinens skuddfinte for 20 år siden

Som 27 år gammel sentral midtbanespiller er du midt i dine beste år, og bør forsøke å komme så langt som mulig. Det var et stort steg å dra fra Tromsø til Kaiserslautern, noe Yttergård Jenssen har lyktes med. Da er det ingen grunn til å tro at han ikke kan ta steget opp til en enda større liga enn der han er nå. Å sette Yttergård Jenssen på den store scenen for eksempel i Bundesliga vil blant annet styrke aksjene for fast spill på landslaget.

En annen grunn til å vente med å forlenge er at Yttergård Jenssen har blitt brukt som kantspiller i de første seriekampene i Tyskland. Det er ikke der han har sine styrker, og på sikt vil det ikke være gunstig for landslagssjansene hans å spille andre steder enn sentralt.

Derfor mener jeg at dersom Kaiserslautern ikke rykker opp bør Yttergård Jenssen forlate klubben og søke nye utfordringer. Om det blir en realitet er helt opp til ham selv.

Spiller han godt nok i vinter vil både potensielt ny klubb og plass i en eventuell EM-tropp til sommeren være godt innenfor rekkevidde.

Norges sluttspilldrøm lever for fullt. Det kan bli med Ruben Yttergård Jenssen i en sentral rolle.