Meninger

Perfekt scoring – og resultat

KOMMENTAR: Maren Mjelde limte ballen i krysset, og med 1-1 mot Tyskland har Norge en vei videre som gir håp om VM-suksess, skriver Tore Strand.

 • Tore Strand
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tore Strand, kommentator Bergens Tidende.

Det er sjelden det er gunstig ikke å vinne fotballkamper. VM er unntaket.Med en god andreomgang, og en perle av et frisparkmål signert Arna-jenten Maren Mjelde, fikk Norge i pose og sekk mot Tyskland. Nå trenger Norge kun å unngå å slå svake Elfenbenskysten med kalassifre i mandagens siste gruppekamp, for å sikre seg den gunstige andreplassen i gruppen.

VM for kvinner 2015, Canada. Norge - Tyskeland. Norge jubler etter 1 - 1 målet av Maren Mjelde i kampen mellom Norge - Tyskland på Lansdowne Stadion, torsdag. Berit Roald / NTB scanpix

Norge ga Tyskland kamp til døren i EM-finalen for to år siden, og gjentok den bedriften i går. Det så ikke slik ut etter en førsteomgang der tyskerne dominerte, men til tross for overtaket kom de kun til en stor mulighet i tillegg til scoringen.Mot tyskerne var både kaptein Trine Rønning og playmaker Solveig Gulbrandsen savnet i startoppstillingen. Det var merkbart i en kamp der Norge tidlig ble presset over på defensiven.

Skal Norge ha håp om VM-suksess må personlige feil lukes bort. De har vært en gjenganger i VM-oppkjøringen der Norge har vaklet, og de var til stede igjen i går. En tversoverpasning ble snappet opp, og da keeper Ingrid Hjelmseth måtte gi retur, satte Anja Mittag ballen i mål.

Det hele bedret seg etter sidebytte. Solveig Gulbrandsen kom inn og satte fart på den norske midtbanen, og Norge stresset tyskerne til å gjøre mange feil. Forsvarsarbeidet var effektivt, og da Norge fikk mulighet frispark like utenfor sekstenmeteren, takket Maren Mjelde for muligheten. Frisparket snek seg inn helt oppe i vinkelen. Glemt var hennes straffemiss fra åpningskampen mot Thailand, og den vakreste VM-scoringen så langt bidro til at Norge gjennomførte en kamp der de ga en av VM-favorittene kamp til siste slutt.

1-1 mot Tyskland er mer enn godkjent . Tyskerne er tross alt rangert som det beste laget i verden, har vunnet seks EM på rad, og gått til topps i to av de tre siste VM-sluttspillene. Ta med at tyske lag også dominerer i mesterligaen, så forteller det noe om hegemoniet Tyskland har hatt i internasjonal kvinnefotball siden 2000-tallet.

Nå kan Norge se frem til det som bør bli et enkelt oppgjør mot Elfenbenskysten mandag kveld, en kamp som bør gi en seier som helst skal ende med at Norge sikrer seg andreplass i gruppen. Det igjen betyr at Norge kan møte England, Mexico eller Colombia i åttedelsfinalen, lag som holder solid nivå, men neppe så god som Frankrike, den sannsynlige vinneren i Gruppe F.

En eventuell seier i den første utslagskampen, kan gi et møte med vertsnasjonen Canada i kvartfinalen, nok en nasjon som Norge på en god dag kan hamle opp med.

X-faktoren for Norge i et sluttspill, er trener Even Pellerud. Via to tidligere sluttspill for Norge og to for Canada, er ringreven fra Kongsvinger en trener som vet at mye kan skje i et langt sluttspill. I går gjorde han endringer i pausen som ble helt utslagsgivende for at Norge kom tilbake og sikret seg uavgjort.

Derfor utelukker jeg ikke at Norge tar steg fremover når motstanden blir mindre hvass enn den Tyskland er, og når nøkkelspillerne er klar til å entre banen igjen.

Seier er som regel det en trakter etter i fotball. Mot Tyskland var 1-1 og en god prestasjon vel så gledelig.

 1. Les også

  Norsk drømmescoring reddet uavgjort mot VM-favoritten Tyskland: - Utrolig deilig

Les mer om

 1. Fotball
 2. Kommentar

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Mjelde om drømmemålet: - Mitt fineste mål noen gang

 2. FOTBALL

  Skyllebøtte forvandlet Norge: - Holdt en tordentale han ikke har hatt på 16 år

 3. FOTBALL

  Gulbrandsen benket til toppkampen mot Tyskland

 4. FOTBALL

  Mykjåland etter Tyskland-kampen: - Viser at vi kan være på høyde med de beste

 5. FOTBALL

  Semb: – Et perfekt resultat med tanke på veien videre

 6. FOTBALL

  Enkel norsk seier i svak VM-forestilling