Meninger

«Send Suárez hjem!»

Kommentar: Jeg håper FIFA griper inn og sender Luis Suarez hjem fra VM, skriver Tore Strand.

suarez2.jpg
  • Tore Strand

Ellers ønsker jeg Uruguay lykke til videre i VM.

En jevn, spennende thriller om hvem som skulle avansere til åttedelsfinalen av de to tidligere verdensmestrene, ble avgjort da Diego Godin headet i mål og sendte Uruguay videre til åttedelsfinale mot Colombia.

Men kampen vil dessverre bli husket for bitingen til Luis Suarez – og dommerens innsats. Den mexicanske kamplederen ga et feilaktig rødt kort til Italias Claudio Marchisio, og han fikk ikke med seg det som er en skamplett på et VM som så langt har vært en stor fest, med få unntak.

For oppførselen til Luis Suarez henger ikke på greip. Det er lov å gjøre feil i livet, og alle skal få flere sjanser. Men da Suarez bet Giorgio Chiellini i skulderen, var det tredje gang han gjorde det på en fotballbane. Han har fått sin straff tidligere, og han bør få det igjen.

Kommentator i Bergens Tidende, Tore Strand.

Fotball handler selvfølgelig om å vinne eller tape, om å bli sendt hjem fra VM, eller glede seg til et sluttspill, men fotball handler også om etikk. Og dem som ikke følger kodeksen, må ta sin straff. For Suarez sin del bør det være farvel til VM for denne gang, men jeg er slett ikke sikker på at FIFA tar affære. De mektige fotballherrene har alltid vært opptatt av å beskytte de store stjernene. Det kan skje igjen. Hadde jeg vært Liverpool-tilhenger, ville jeg ikke vært så veldig lei meg om Suarez ikke dukker opp på Anfield fra høsten av. Suarez fikk sin siste sjanse for ett år siden etter episoden med Chelsea-spiller Branislav Ivanovic, som han også bet. Da er det kanskje like greit å bli kvitt et problem. Samtidig som Barcelona eller Real Madrid betaler store penger for å hente en spiller som på sine gode dager en av de beste i verden.

Det betyr imidlertid ikke noe som helst så lenge Suarez ikke har lært av sine feil, og oppfører seg som han gjorde i denne kampen.

Feil gjorde også Italia, og det aner meg at italienerne i ettertid vil ergre seg over at de ikke gikk mer offensivt til verks. Cesare Prandelli har siden han overtok etter VM i 2010, gradvis forsøkt å innarbeide en stil med mer ballbesittelse og større fleksibilitet i et forsøk på å ta et steg bort fra den tradisjonelle, gjerrige italienske spillemåten.Slik så det imidlertid ikke ut da Prandelli stablet opp en fembackskjede med tre stoppere fra Juventus, og med backer som kun sporadisk bidro offensivt. Og i angrep hadde laget superbabyen Mario Balotelli, som snublet hver gang han duellerte og leverte nok en pinlig, svak kamp. Da Italia med ti mann jaget en utlikning etter at Godin hadde scoret, fikk Uruguay visse problemer. Hva som hadde skjedd hvis Italia hadde presset Uruguay tidligere i kampen, blir kun teori i dag. Det som er et faktum er at Italia er utslått i to VM på rad i gruppespillet, noe som kun har skjedd en gang tidligere – i mesterskapene i 1962 og 1966. Neste gang Italia skal ut i obligatorisk kamp er på Ullevaal 9. september. Det skjer med en ny trener og en ny giv, for Cesare Prandelli valgte å trekke seg som landslagssjef like etter kampen i går. En overraskende beslutning i og med at han nylig forlenget kontrakten til 2016, og at han nyter stor tillit i det italienske fotballforbundet.

Sett med norsk øyne hadde det nok vært en fordel at Italia hadde vært med lengst mulig i VM. For fire år siden møtte Norge et Portugal-lag som kom litt småslitne, og uten Ronaldo til Oslo etter å ha blitt slått ut av Spania i åttedelsfinalen. Erik Huseklepp scoret og Norge fikk en pangstart på kvaliken.

En kan alltids håpe på en reprise, men jeg er redd dette Italia-laget har mye å bevise etter tirsdagens drama – noe Norge kan få lide for.

Les mer om

  1. Sportsblogger
  2. Fotball-VM