Meninger

Dette er verdt et forsiktig smil, Høgmo!

Kommentar: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har smilt seg gjennom mange pinlige nederlag. Etter 1-1 mot Russland hadde han litt grunn til det også, skriver Aftenpostens Ola Bernhus.

Ola Bernhus mener landslagssjef Per-Mathias Høgmo kan koste på seg et forsiktig smil etter 1-1 mot Russland.
  • Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

At spillergruppen er så enestående som trener Høgmo sier, fikk den muligheten til å vise etter enda en åpningsdusj: 0-1 etter tre minutter, etter Paris-lignende sløvhet etter et innlegg.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Men i motsetning til sist: Spillerne tok utfordringen. Hele resten av førsteomgangen kan summert sies å være fremgang, andreomgangen enda mer..

Dumme detaljfeil

Men likevel – det var detaljer som viste at Norge fortsatt er et godt stykke unna europaeliten. Svakt press på ballfører som kom i farlig innleggsposisjon, dårlig duellspill foran egen keeper på disse innleggene (fem av dem ga stor målsjanse, den første endte i nettet), ukonsentrerte balltap, passivitet på returer.

Ikke mye, ikke som sist, men nok til at jevne kamper kan tapes. Og nok til at Høgmo har noe å jobbe med.

Les også

Norge slo tilbake etter marerittstart

Stikkordet er profesjonalitet.

Klar bedring

I andreomgangen ble disse feilene færre og angrepstrykket mer markant. Dessverre hadde Mats Møller Dæhli gått ut ved pause, slik at det ble for åpenbar mangel på kreativitet til at det russiske forsvaret kunne revne. Faktisk hadde ikke Norge hatt en eneste målsjanse før utligningen kom.

Midt i omgangen la Norge om til 4-5-1 og høyt lagpress. Det førte også med seg en positivitet som styrket selvtilliten tvers igjennom laget og sendte vibrasjoner helt opp på tribunen.

Og så ga det en målsjanse!

Vakkert mål

Per-Mathias Høgmo så lenge betenkt ut underveis mot Russland.

Innlegg fra Morten Gamst Pedersen, heading ved Anders Konradsen, 1-1. Riktig pent.Nå ble det virkelig liv i leiren, og Russlands forsvar var helt utspilt da Joshua King kom igjennom og skjøt i keeper Igor Akinfeev.

Selv om Russland ikke er på fransk nivå, så må det ha vært oppmuntrende for Per-Mathias Høgmo å få med seg et uavgjort resultat mot en VM-klar nasjon. I tillegg fikk han noen av de svarene han har snakket så mye om.

Anders Konradsen viste fra første stund at han har mer kvalitet i seg enn de aller fleste av de utallige midtbanespillerne som har prøvd seg under Høgmo. Stefan Johansen kom inn da en drøy halvtime gjensto og hadde mye av den samme innstillingen og de samme ferdighetene. Dette, sammen med endringen til fem midtbanespillere, gjorde at Norge kunne stå opp mot Russland på midtbanen – og i perioder mer enn det.

Hele kampen summert forteller at Russland hadde mange flere sjanser og burde vunnet klart. Men Norge sto imot, falt aldri sammen og berget et resultat.

Det var spredt applaus da kampen sluttet også. Bare det, Høgmo!

Les mer om

  1. Fotball
  2. Kommentar